MOTEMAGE: Psykiater Finn Skårderud sriver om en skremmende trend: Nå skal til og med en gravid mage være liten - og babyen. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Kommentar

Flat mage, voksede skritt og tynn baby

Flat mage, voksede skritt og tynn baby

Vi har aldri hatt bedre forutsetninger for å være gravide eller føde barn. Likevel er vi i ferd med å ødelegge fullstendig for oss selv.

Martine Lunder Brenne
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Det skjer noe med gravide om dagen», skriver Finn Skårderud i Aftenposten. Den anerkjente psykiateren skriver om en skremmende trend: Nå skal man ikke bare slanke seg selv for å se så tynn som mulig ut under svangerskapet, men babyen skal helst ikke være stor den heller.

KOMMENTERER: VG-journalist Martine Lunder. Foto: Oleghn

Du synes det høres helt vanvittig ut? Prøv et par Google-søk – det skal ikke mye til for å forstå hva Skårderud snakker om. Blogger og ulike forum renner over med alt fra lekmannsråd om trening og kosthold, til spørsmål fra desperate mødre.

«Når kan jeg ta situps igjen etter en vanlig fødsel?»

Nå er ikke Kvinneguidens forum representativt for alle, men Skårderud peker på en skummel tendens.

Les også: Slik frigjør kvinner seg fra kroppsskammen

Mange å sammenligne med

Internett, med sine forum og sosiale medier, har gjort sammenligningsgrunnlaget uendelig mye bredere når det gjelder absolutt alt. Også graviditet. Mens man tidligere kun hadde menneskene i sin nærhet å sammenligne seg med, kan man i dag måle seg opp mot nærmest hvem som helst. På nettet kan man ikke bare finne inspirasjon til hvordan man vil se ut, man kan få oppskriften også. Via blogger og forum kan man følge hva slanke vordende mødre spiser fra måltid til måltid, fra gram til gram.

Man kan føle seg som en treningsvenninne ved å bruke emneknaggen #fitmom – som for øvrig er brukt nesten 9 millioner ganger på Instagram i skrivende stund. En av Norges største bloggere startet til og med sin egen hashtag like etter sin fødsel, hvor småbarnsmødre skulle finne inspirasjon til å trene. Selvsagt for treningsgledens skyld. Spar meg.

Få også med deg: Endelig ut med overdreven soling

I den internasjonale kjendispressen finnes det knapt en kjendisgraviditet som ikke har blitt fulgte opp med en sak om hvor kjapt vedkommende «fikk tilbake kroppen sin». Kim Kardashians vektnedganger etter hennes to fødsler har blitt nesten like godt dekket som det amerikanske valget. Realitydronningen har bidratt selv også – som ved å legge ut et bilde av seg selv fem måneder etter sin andre fødsel med teksten «Yasss», fordi hun hadde nådd målet om å gå ned et titalls kilo. Bare et lite eksempel.

Når det gjelder de små babyene: Allmennlege Kari Løvendahl Mogstad og leder i Jordmorforbudet Hanne Schjeldrup-Erikesen sier det veldig enkelt til Aftenposten.

– Slanking og kroppspress har nådd helt til livmoren.

Fødsler fri for hår

Skjønnhetsidealet begrenser seg heller ikke til figur. Det har aldri vært mer populært å ta profesjonell hårfjerning som gravid – et tema som er omtalt av blant annet Side 2 og BarniMagen. Til sistnevnte forteller en hudpleier ved en av de store skjønnhetssalongene i Oslo at gravide kommer for en «brazilian» – altså en full hårfjerning nedentil – helt fram til termindagen. Igjen er Internett fullt av spørsmål:

«Lurer veldig på om det er ei eller noen som har tatt brasiliansk voksing når gravid magen strutter ut, og kan forklare litt om det er komplisert å gjøre det da mtp når man skal vokse bak?

Har tatt slik voksing før jeg ble gravid, og i det siste har jeg kun brukt høvvel, da det koster litt med voksing. Men når magen strutter ut bli det vanskelig å se der nede hvor det skal barberes, husker det godt fra sist gang og orker ikke DET stresset igjen.»

Samtidig har flere jordmødre gått ut og sagt at nylig hårfjerning øker faren for infeksjoner ved keisersnitt – noe ingen kan vite sikkert om de skal gjennom eller ikke.

Sett i lys av alt dette er det et paradoks at vi gjerne hyller det «vanlige». Vi elsker når tilsynelatende perfekte kjendiser viser seg fram uten filter. Som når modell Chrissy Teigen la ut bilder av strekkmerkene sine for et drøyt år siden og fikk Internett til å koke over. Jeg hyller også Teigen, men samtidig sier det litt at et par strekkmerker kan skape så mye blest. Man viker fra normalen hvis man både har og viser fram mindre perfekte sider.

Selvtillitsbrist

Det finnes ingen mal på hvordan man skal se ut som gravid, og det kan være mange grunner til at man er slank eller har liten mage gjennom et helt svangerskap. Det er ikke nødvendigvis noe galt i det. Det som er skremmende er hvis vi har en trend hvor utseendehysteriet før og etter en graviditet skal overskygge alt det som tross alt er mye viktigere.

Perfeksjonspresset kommer antageligvis like mye innenfra. «Stol på deg selv. Du vet mer enn du tror du vet», lyder en av de første oppfordringene i 50-tallets store boksuksess på oppdragelsesfronten «Barnet – Sunn fornuft i barnestell og oppdragelse» av Benjamin Spock. Spock var sin tids kanskje fremste ekspert på barneoppdragelse, og han predikerte selvtillit som en suksessfaktor. Har vi mistet den selvtilliten?

For det kan ikke akkurat være selvtillit som gjør at man må ha så liten som mulig gravidmage og så liten som mulig baby. Snarere tvert imot. Norge er et av verdens beste (om ikke det beste) landet å føde barn i. Så la oss prøve ikke å ødelegge mer for oss selv nå.

For flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder