LIVET GÅR VIDERE: Slik så det ut på strandpromenaden i Nice tidlig lørdag kveld. Flaggene er på halv stang og turistene er på vei tilbake. Foto: Helge Mikalsen VG

Kommentar

Frankrikes sikkerhetsbrist

NICE (VG) Mange av de beste øyeblikkene i livet deler vi med et folkehav. Angrepet i Nice gjør at flere vil velge det bort.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På en konsert, en fotballkamp eller en stor fest blir gleden intensivert fordi vi ser at andre har det bra. Vi kjenner at vi er en del av noe større når vi synger i kor med andre.

For mange franskmenn er det blitt enda litt vanskeligere å tørre det nå. Hverdagen kommer tilbake, den gjør jo alltid det, men hos flere enn før vil spørsmålene lure i bakhodet: Hvor skjer det neste angrepet? Hvem ønsker oss vondt denne gangen? Hvordan kan vi beskytte oss?

Les også: Grenseløs feighet

Hverdagen tilbake

Skrevet av MONA GRIVI NORMAN Foto: Jan Petter Lynau VG

Langs det meste av strandpromenaden i Nice er trafikken nå tilbake som normalt. Drosjer og rollerblades, Peugeoter og Jaguarer. Og selvsagt vareleveringer til luksushotellene som ligger på rad og rekke langs vannfronten.

Her kjørte også Mohamed Lahouaiej Bouhlel to ganger i dagene før han gikk til angrep. I den hvite 19 tonn tunge lastebilen han brukte som et våpen torsdag kveld.

Nå tyder stadig flere opplysninger på at Bouhlel hadde blitt radikalisert, og franske påtalemyndigheter sier at han skal ha søkt opp informasjon om terrorgruppen IS.

Radikaliseringen skal ha skjedd i løpet av kort tid, samtidig som privatlivet hans var i ferd med å spinne ut av kontroll.

Sinne og frustrasjon

På strandpromenaden gikk lokalpolitiet søndag rundt og delte ut vannflasker og papirlommetørklær. Det var mange som hadde tårer å tørke etter å ha besøkt plassen der fjellet av blomster, lys og kosebamser fortsetter å vokse.

En dame tok tak i armen til politikvinnen med lommetørklene: «Vi hadde Paris. Hvordan kunne dere la dette skje igjen?»

Det er en frustrasjon og et sinne blant mange av dem vi snakker med. De opplever at Frankrike ikke har gjort nok for å beskytte dem, og for at reaksjonene på angrepene i Paris 13. november i fjor har vært for milde.

De er så uendelig lei av å høre de samme talene fra president François Hollande. Talene som åpner med «Nok en gang har grusomheter rammet Frankrike…».

Les også: Heltene i Nice

Hollandes utfordring

Hollande sa torsdag på ny at Frankrike ikke vil la seg knuse. Og han varslet nok en gang at Frankrike ville øke innsatsen i Syria og Irak, mot terrorgruppene som har landet som et mål.

Presidenten er mindre populær enn noen gang, og opplevelsen av at han ikke evner å håndtere trusselen fra jihadistisk terror er mye av årsaken til dette.

Nå setter Frankrike inn reservestyrkene på 12.000 personer for å sikre grenser og sikre landet. Frankrike har innført unntakstilstand som gir politiet mulighet til å ransake mennesker og hjem uten en rettslig godkjenning. Men mange mener at dette ikke er nok.

«Jeg er sint på Frankrike. De vet at vi er truet», sa Bryan Le Hen da vi møtte ham utenfor sykehuset der han hadde blitt behandlet for benskadene han fikk under flukten på torsdag.

Les mer: Leter etter sønnen Alexis (17) etter Nice-angrepet

Ingen fremmedkriger

Nice er en av de mest overvåkede byene i Frankrike. Tidligere borgermester Christian Estrosi investerte i store politistyrker og omfattende videoovervåkning i turistbyen. I vinter klarte politiet å avverge et terrorangrep rettet mot karnevalet i Nice.

Bouhlel var ikke en kjent del av det store fremmedkrigermiljøet i Nice som har sendt rundt hundre unge menn til Syria. Regionen Alpes-Maritimes, der Nice er regionshovedstad, er hjem til hver tiende fremmedkriger som har reist fra Frankrike til Syria. 236 innbyggere har blitt overvåket av antiterrormyndighetene de siste månedene, ifølge Reuters.

Men Mohamed Lahouaiej Bouhlel fantes ikke på politiets bekymringsliste.

Tømte kontoen

I dagene før angrepet skal Bouhlel ha solgt bilen og tømt kontoen, pengene sendte han til familien i Tunisia. En mann som gjorde seg klar for å dø, og ta så mange mennesker som mulig med seg på veien.

Jo færre mennesker som kjenner til en plan, jo vanskeligere er det for et samfunn å beskytte seg – å fange opp etterretning, få tips, avlytte og avverge.

Enslige massedrapsmenn er nesten umulig å stoppe, og torsdagens angrep viste igjen hvor mye skade én mann kan gjøre – uavhengig om de har vært flere om planleggingen i forkant.

For å vite hvordan man skal beskytte seg mot nye angrep, må man vite hvem man kjemper mot – og hvordan de kan forhindres uten å ødelegge de verdiene franskmenn ønsker å beholde. De svarene må franske myndigheter gi sine innbyggere, først da kan de få tryggheten tilbake.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder