Kommentar

Å leve i en verden uten olje

Det betyr matmangel, ingen bensin, iPhone, tannbørste eller sminke. Oljen har gitt oss et fantastisk samfunn. Men nå skal vi øve på å klare oss uten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Av: Astrid Meland

Saudi-Arabia har satt opp bensinprisen med 100 prosent. Nå koster den 1 krone literen. En sakte omstilling er igang. Regimet skal selge en liten bit av det statseide oljeselskapet, innfører moms og oppretter et oljefond.

90 prosent av inntektene i landet har kommet fra oljen. Saudierne trenger flere ben å stå på.

Slik tenker vi i Norge og. Det er omstilling og ny energi det handler om på Oljemessen i Stavanger, som åpnet i går.

En mutter til 300 kroner

De fallende oljeprisene har fått Norge til å skjerpe seg. Ifølge Oljedirektoratet koster det nå ca. bare halvparten så mye å få opp oljen i Nordsjøen, sammenlignet med 2014. Det er en enorm innsparing.

Da pengene rant inn, orket nesten ingen å mase om kostnadskutt. En enkel mutter kunne koste flere hundre kroner off shore, i motsetning til noen få kroner på land.

Både i Saudi-Arabia og Norge måtte det altså en krise til.

Saudierne pumper opp

For nå lønner det seg ikke lenger å borre langt mot nord, når betalingen er 40 dollar for et fat, og det koster 60 dollar å få det opp. I Saudi-Arabia, derimot, koster det bare 8 - 10 dollar å produsere et fat.

Oljeprisfallet har ikke fått landet til å kutte ned produksjonen og sørge for høyere priser. Tvert om, alt handler om å vinne markedsandeler for Saudi-Arabia nå. Særlig ønsker de å ta rotta på konkurrenten Iran.

Det betyr fortsatt lave oljepriser, og vansker for norsk olje. Men på oljemessen i går åpnet oljeminister Tord Lien likevel en ny runde med oljeleting, til kritikk fra miljøbevegelsen.

Det er paradoksalt nok mulig fordi de de lave oljeprisene har ført til kostnadskutt som igjen gjør flere norske felt lønnsomme.

Gladmeldingen fra Statoil er at de nå tjener penger på Johan Sverdrup-feltet med en oljepris på bare 25 dollar fatet. Det er ned fra 45 dollar.

Få kommentarstoffet først: Følg VG Meninger påFacebook

Norge skal lete mer

Erna Solbergs beskjed til Stavanger i går, var at hun ønsker å åpne opp Lofoten og Vesterålen.

Det er enda et paradoks, at vi skal drive med utfasing av olje og oljeleting, samtidig. Planen er på sikt å kjøre hele landet på fornybar energi. Men olje trengs fortsatt lenge. Shells toppsjef Ben van Beurden minnet i går om at vind og sol fortsatt bare utgjør rundt én prosent av den globale energimiksen.

Med båt til USA

Om oljen forsvant i morgen, ville det blitt krise. Alle som ikke hadde el-bil ville måttet slutte å kjøre, flyene ville stå og varene ville ikke kommet frem til markedene. Plastvarer ville forsvunnet. Verden kunne fyrt med ved og kull, men det ville vært tregere å transportere hjem uten fossilt drivstoff.

El-bilene ville etter hvert slite. For uten olje ville vi fått problemer med å bygge og vedlikeholde de største vannkraftanleggene våre, vi hadde ikke hatt diesel til å kjøre lastebilene, kraft til å smelte stål eller sement til å bygge dammer. Og alle de smartingene som skulle på seminar til utlandet for å finne opp alternativ til olje og plast, de måtte ta båt.

En verden uten olje

Vi fikk en liten test under oljekrisen i 1973, da det ble forbudt å kjøre bil i Norge i helgene, og danskene satte ned temperaturen og slo av gatelysene. Om oljen ikke hadde kommet tilbake, ville det gått riktig ille. Vi hadde fått for lite mat og store utfordringer for landbruket uten diesel og gjødsel. Vi kunne dyrket opp nytt land, men det ville vært et mindre effektivt, økologisk landbruk som var helt lokalt med matforsyning avhengig av sesong.

Noen synes kanskje det høres ut som ren idyll, men de ville sikkert ikke likt at sminken også ble borte, sammen med kontaktlinsene, joggeskogene, treningstøyet, sjampoen, ja for ikke å glemme viktige medisiner, sprøyter, alt som er laget av olje og plast.

Vil kutte olje, men ikke velstand

Statsministeren sa i går at hun tror olje og gass forblir Norges viktigste næring i mange tiår til. Vi har altså noen år på å forberede oss.

Og det må gjøres vel vitende om at folk gjerne vil kutte CO2, men ikke trygd, velferd, sykelønn, medisiner, mat eller strøm. Vi nordmenn vil ikke en gang leve som på 1980-tallet. Vi er blant dem som bruker mest energi per person i verden.

Og i resten av verden fortsetter fossil energi å løfte millioner ut av fattigdom og gi enorme forbedringer i velstand. Oljen har vært et slags mirakel. Likevel har olje, kull og gass fått et dårlig rykte, fordi de ekstremt effektive energibærerne også forårsaker store klimaproblemer.

Men det er ingen annen realistisk måte å fortsette på, enn å ta opp olje og forberede oss på et liv uten olje, samtidig. Paradoksalt nok kan oljen gjøre det mulig. For var det ikke for oljen, hadde vi ikke hatt styrken og teknologien som kan gjøre oss i stand til å leve godt uten nettopp olje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder