Kommentar

Reisetips fra gamledager

KEBAB: Noen som vil ha anbefalt en billig kebab som i alle fall var helt grei for 20 år siden? Foto: Gero Breloer AP

Jeg visste at utenlandsopphold ville føre med seg nye språk, venner og kulturopplevelser. Men lite visste jeg at det innebar et liv med spørsmål fra kjentfolk på helgetur: «kan du anbefale meg…?»

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Nylig spurte en bekjent om hvor jeg syntes han burde bo i Paris. Han mente antagelig at jeg var skikket fordi jeg bodde i en annen fransk by for 18 år siden.

Jeg kunne sagt som sant var, at jeg ikke hadde peiling. I stedet spurte jeg internett: ”where to stay in Paris”, og internett svarte: «The Marais is easily the best neighbourhood to stay in on your trip to Paris. It’s central. There are lots of wonderful restaurants and cafes, and the shopping is superb.» Jeg aner ikke hva internettskribenten mener med superb shopping, men samme det, det er ikke jeg som reiser.

Foto: Frode Hansen, VG

Så jeg svarer: «Prøv Marais. Sentralt, fantastiske restauranter og kafeer, bra shopping.» Det må være innenfor, jeg har sikkert vært der og ville sikkert ment det samme hadde jeg husket noe av det.

Han er langt fra den eneste som spør. Jeg kan for så vidt forstå hvor ideen kommer fra, jeg har bodd mange år i europeiske storbyer. Men det er altså 5-10-20 år siden, og det er mye som endrer seg på den tiden. Meg for eksempel.

Da jeg bodde i gastro-hovedstaden Lyon likte jeg hverken ost eller vin. Så du vil ha restauranttips? Jeg kan sikkert anbefale deg en kebabsjappe jeg likte ganske godt. Hva med shoppingtips i Berlin? Vit at jeg var såkalt fattig utvekslingsstudent på den tiden, og gikk med hettegenser og kordfløyelsbukse. For det du egentlig ber om er ikke tips fra meg i dag, men fra en 20-åring for 15 år siden.

Andre ting som endrer seg er: verden. Selv om det skulle vise seg at restauranten eller klubben fortsatt er der, hvordan kan jeg vite om det fortsatt duger? Kanskje har de begynt å vanne ut drinkene siden sist, eller de på kjøkkenet har begynt å spytte i maten. Er den megakoselige kafeen i Brussel fortsatt megakoselig? Eksisterer Berghain fortsatt? Jeg aner ikke jeg, vel.

Ville du fulgt rådene fra en tidligere spansk utvekslingsstudent hvis du skulle besøkt Oslo i dag? «When you arrive, get on a bus from the centrally placed Fornebu airport. Make sure you visit the up-and-coming Grünerløkka. But such a shame the city has neither an Opera house nor Barcode buildings. Buen viaje!»

Noen dager senere dumper det inn en ny melding fra min bekjent. «Hvilken gate i Marais bør vi gå i?» Vi går altså live denne gang. Å nei, hva har jeg gjort?, tenker jeg, de hørte på tipset mitt og nå har de det ikke bra, Marais er ikke deres greie, de fantastiske restaurantene og den bra shoppingen til tross. Så jeg henvender meg til internett igjen, «coolest street in Marais». Men hva vil de egentlig, wonderful restaurant eller superb shopping?

Jeg innser at det er på tide å gi seg. «Hvis dere googler finner dere sikkert ut av det. Ha en fin tur!»

Les også

 1. Hit rømmer vi i regnet:
  Badeland, museer, IKEA og Syden

  Allerede før måneden er over, er det satt juliregnrekord på målestasjonen Florida i Bergen sentrum.
 2. Her er det sydenvarme

  Meteorologene venter spent på om vi vil bikke 30-tallet på gradestokken i dag.

Mer om

 1. Reise

Flere artikler

 1. Vi er ikke mange i dagens Norge, men vi finnes

 2. Bjørnars rørende tale til barneskole-elevene

 3. Nice-angrepet viser en grenseløs feighet

 4. Nordmann i Berlin: – Jeg fikk flashback til Nice

 5. Pluss content

  Stig Henrik Hoff: - Jeg er så jævla stolt av henne

Fra andre aviser

 1. Noe av det mest parisiske du kan gjøre

  Bergens Tidende
 2. Noen blåser i all folkeskikk når de ser arbeidsklærne mine

  Aftenposten
 3. Ett døgn i København: Dette bør du få med deg

  Bergens Tidende
 4. Har hatt tre utvekslingsstudenter på fem år: – Det er vanedannende

  Fædrelandsvennen
 5. Her spiser du godt i Göteborg

  Bergens Tidende
 6. Her spiser du godt i Göteborg

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder