Kommentar

#Williamharsluttet – det overlever «Skam»

Av Martine Lunder Brenne

EN KJÆRLIGHETSHISTORIE: Noora (Josefine Frida Pettersen)og William (Thomas Hayes) fikk nærmest kultstatus i sesong to av «Skam». Foto: NRK

«Skam»-favoritten Williams exit er neppe avgjørende for seriens suksess.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

Denne uken kom nyheten «Skam»-fansen sikkert ikke i sine villeste fantasier hadde sett for seg: William, spilt av Thomas Hayes (19), slutter.

I den lukkede «Skam»-gruppen på Facebook med nesten 50.000 medlemmer har ikke reaksjonene latt vente på seg. Kommentarer som «hæææ? Livet mitt går i grus!» og «William ER Skam» er hamret ned på tilsynelatende tårevåte tastaturer – blodfansen kan nesten ikke tro det de leser.

KOMMENTERER: VG-journalist Martine Lunder Brenne. Foto: Oleghn

Så kan man spørre seg: Mister «Skam» seertallene, som nådde toppen med 960.000 seere, nå? Hysteriet? Betydningen? Jeg tror ikke det.

Derfor slutter han: Thomas Hayes om livet som «Skam-William» (VG+)

Det er selvsagt en fare at homofile Isak (Tarjei Sandvik Moe) og hans medkarakterer ikke vil klare å appellere like bredt som kjærlighetssagaen mellom Noora (Josefine Frida Pettersen) og William (unnskyld, Noorhelm). Men alt tyder på at serieskaper Julie Andem vil klare å engasjere også i den tredje «Skam»-sesongen.

Et av seriens suksesskriterier er at Andem har klart å ta alvorlige og gjenkjennelige temaer ned på et forståelig nivå. Som da Williams storebror Niko truet med å publisere et nakenbilde av en full og sovende Noora, og hun nailet situasjonen så hardt at Kripos gikk ut med en offentlig hyllest.

Les også: «William» skulle vært med i neste sesong

Slike situasjoner kommer vi helt sikkert til å få flere av. Mange av dem kommer antageligvis til å handle om homofili, nå som Isak er hovedkarakteren. Og nå som serien nødvendigvis må fri seg fra Noora og William-historien, kan det også gi rom for at andre karakterer kan blomstre. Jeg gleder meg i alle fall stort til å se mer av skuespillerprestasjonene til Carl Martin Eggesbø og Iman Meskini, og å følge historiene om homofile Eskilds «hemmelige» romanse og muslimske Sanas oppgjør med hijab-politiet på skjermen.

Nå er ikke jeg 16 år gammel, så jeg kan på ingen måte snakke for seriens hovedmålgruppe. Det er fullt mulig savnet etter William vil bli vanskeligere å riste av seg der. Men vi vet alle hvor fort man glemmer når det kommer en ny og fengende historie. Så mye av tredje sesong vil nok hvile på nettopp dét. Husk: Det var en gang vi ikke likte William en gang, som da han sa at Vilde «ikke var fin nok».

Og når det gjelder Thomas Hayes, kan fansen trøste seg med at dette neppe er det siste vi så av ham. Hayes valg om å forlate en av hovedrollene i NRKs største nettsuksess noensinne er modig. Når Hayes forteller til VG at han skal fortsette å satse på skuespill, var det kanskje også like riktig som det var dristig å fri seg fra rollen som «Skam»-William.

Les hele det eksklusive intervjuet med Thomas Hayes på VG+

Mer om

 1. Skam
 2. Gullruten
 3. NRK
 4. Medier

Flere artikler

 1. «William» skulle vært med i neste sesong av Skam

 2. «William» slutter i «Skam»

 3. «Skam»-Josefine om sin nye deltidsjobb: – Jeg jobber som telefonselger

 4. Pluss content

  Derfor slutter han: Thomas Hayes om livet som «Skam-William»

 5. Fire grunner til at du over 40 bør se på «Skam»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder