Foto: TEGNING: Roar Hagen VG

Kommentar

Europa angripes

Terroren i Brussel kan ha forbindelse til massakren i Paris i fjor. Hvis det samme nettverket står bak, har vi en helt ny trusselsituasjon i Europa.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Millionbyen Brussel er lammet. T-banen står, flyplassen er stengt, myndighetene teller døde og sårede. Bare dager etter at Salah Abdeslam, mannen som er mistenkt for å ha vært en av terroristene i Paris i fjor ble tatt av politiet, slår terrorister til mot to sentrale knutepunkter i Brussel.

Les også: Dette vet vi om terroren i Brussel

Zaventem er en travel flyplass for folk fra hele verden. De siste månedene har den vært preget av høy sikkerhet med soldater og politifolk på vakt. Det andre målet var en T-banestasjon midt i området der EUs sentrale institusjoner holder til.

Siden terroren i Paris viste seg å ha forbindelse til Brussel har EU-hovedstaden vært nærmest militarisert. De siste gangene jeg har besøkt byen har det stått soldater med automatvåpen utenfor hotellet jeg bodde på og militære kjøretøyer med maskingevær på taket har vært parkert på gatehjørner og plasser.

Terrorfrykten har vært synlig i byen, men livet har rullet videre. Arrestasjonen av Abdeslam fikk kanskje noen til å puste litt lettere, i troen på at et farlig nettverk nå endelig var funnet og uskadeliggjort.

Nå ser det ikke slik ut. Bare dager etter at Abdeslam ble arrestert og forhørt rammer terrorister helt åpenbare terrormål i den belgiske hovedstaden. Man klarte ikke å avverge det man hadde en helt konkret og reell frykt for at skulle skje. Dette til tross for at enorme ressurser har blitt satt inn for å holde byen trygg.

Men, det hjalp ikke. Terroren rammet igjen. Nå skjer det med så jevne mellomrom at det gir mening å si at Europa er under angrep. Det er ikke institusjonene eller samfunnstoppene som rammes, de er rimelig nok beskyttet godt. Det er det vanlige livet til vanlige mennesker som er terroristenes mål. Folk på vei til jobb eller ferie. Mennesker som er ut for å hygge seg. Folk som rett og slett lever vanlige liv i europeiske storbyer.

Disse livene må beskyttes. Den grunnleggende kontrakten i en stat er at de som bor i gir staten monopol på tvang og voldsmakt i bytte mot trygghet. Det er rammen rundt våre frie liv. Balansen mellom sikkerhet og hvor store fullmakter man vi gi en demokratisk stat er en av de viktigste debattene i et samfunn. Fullstendig trygghet kan man aldri få.

Men at stater gjør det de kan for å beskytte sine innbyggere mot kjente trusler har vi rett til å forvente. De neste dagene vil vise om den belgiske staten hadde gjort det.

Hvis de som angrep Brussel i dag er det samme nettverket eller cellen som angrep Paris, så har vi en helt ny situasjon. Den fremragende terrorforskeren Thomas Hegghammer ved FFI påpekte raskt at det i så fall er første gang på lenge at en kjent gruppe klarer å gjennomføre to store angrep. Som regel rives et konkret nettverk opp etter det første angrepet.

Hvis man ikke klarte det etter Paris, på tross av alle ressursene som ble satt in, så er trusselnivået i Europa mye høyere enn det er komfortabelt å tenke på. Da er vi i praksis i en situasjon som få har kunnet tenke seg. At et kjent terrornettverk utmanøvrerer en hel stats antiterrorstyrker og etterretningstjenester.

At viljen til å angripe Europa var betydelig hos IS skjønte vi etter Paris. Men at evnen kan vise seg å være langt større enn vi trodde gir noen dystre perspektiver for fremtiden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder