PÅ BAR BAKKE: Syriske flyktninger i Azraq leiren i det nordlige Jordan. Foto:AFP ,

Leder

VG mener: Norge må gå foran for Syria

Regjeringssjefene som møtes denne uken i London må forplikte seg til å gjennomføre en kraftig opptrapping av hjelpen til syriske flyktninger i nærområdene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL
Vi forventer at Norge går foran

Til nå har FN og hjelpeorganisasjonene fått inn mindre enn halvparten av de midlene som er nødvendig for å hjelpe millioner av mennesker på flukt. Det er et svik mot mennesker i dypeste nød.

I tillegg til 4,3 millioner syrere som har søkt tilflukt i nabolandene er det humanitære behovet i Syria akutt og omfattende. 13,5 millioner mennesker i Syria trenger hjelp. Aller verst er situasjonen for om lag 400.000 sivile i 16 beleirede byer og landsbyer som sulter fordi de er avskåret fra hjelp. Mangelen på tilstrekkelige ressurser skaper en humanitær katastrofe og fører til at hundretusener av flyktninger legger ut på den farlige og usikre ferden mot Europa.

Vi har et humanitært ansvar for å hjelpe. Først og fremst må vi hjelpe i nærområdene hvor de fleste nødstilte befinner seg, og ressursene kan utnyttes mest mulig effektivt. Når rasjoner kuttes, inntektsmuligheter forsvinner og hjelpen uteblir ser mange ingen annen mulighet enn å reise videre mot Europa. Så lenge krigen fortsetter er derfor effektiv humanitær hjelp i nærområdene også det beste tiltak for å redusere flyktningstrømmen.

Den norske regjeringen er en pådriver i arbeidet med å samle internasjonal støtte til syriske flyktninger. Norge har tatt initiativ, sammen med Storbritannia, Tyskland, Kuwait og FN, for den giverlandskonferansen som denne uke finner sted i London. Representanter for 70 land, frivillige organisasjoner, FN-organisasjoner og private aktører står på invitasjonslisten. Det holder ikke med velvalgte ord og uforpliktende løfter. Vi må forvente et krafttak for Syria.

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende tar til orde for at giverlandene dobler bidragene i forhold til den forrige giverlandskonferansen for ett år siden. Det er også viktig å planlegge for en langvarig bistand. I fjor ga Norge vel 1,5 milliarder kroner i bistand til sivilbefolkningen i Syria og Irak og til syriske flyktninger i nabolandene. Vi forventer at Norge går foran og øker denne bistanden drastisk.

LES OGSÅ:Solberg på besøk i flyktningleir

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder