Kommentar

Nå skrur svenskene til i asyl-politikken

Av Ole Kristian Strøm

KØ AV ASYLSØKERE: Tusenvis av flyktninger kom til Malmö med tog fra Danmark i fjor. Her fra Hyllie stasjon i november. Foto: Johan Nilsson / Tt NTB scanpix

STOCKHOLM (VG) I løpet 2014 og 2015 kom en kvart million asylsøkere til Sverige. Nå skrur våre naboer kraftig igjen.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

I slutten av juli trådte de nye og strengere reglene i kraft. Sverige har hatt blant de mest liberale reglene, nå får svenskene blant de strengeste asylreglene i hele EU.

Målet er å redusere antall asylsøkere kraftig etter at det kom 244 000 de to foregående årene. Det er drøyt 200 000 mer enn Norge hadde i løpet av 2014 og 2015. Svenskene innrømmer at de ikke klarte å håndtere alle flyktningene som kom.

Les også: Slik ble asyl-køen i Norge firedoblet

De nye reglene skal i utgangspunktet bare gjelde i tre år, fram til 2019, men Moderaterna, Sveriges Høyre, legger ikke skjul på at målet er å gjøre dette permanent.

Svenske Røde Kors har slått alarm og mener at «vi ser et historisk skifte i svensk flyktningpolitikk – og som har gått ugjennomtenkt fort». Og den svenske kirken har uttrykt seg negative til endringene.

Les også: Slik strammer Skandinavia inn asylpolitikken

Hva de nye reglene går ut på? En av de store endringene er det blir vanskeligere å få familiegjenforening. Enda viktigere er det kanskje at de som søker og får asyl, nå bare skal få en tidsbegrenset, midlertidig oppholdstillatelse – i stedet for permanent opphold. En person som vurderes å være «flyktning», får opphold i tre år, mens andre får 13 måneder. Men oppholdstillatelsen kan forlenges.

For å få permanent opphold stilles det nå strengere krav til arbeid og evne til å forsørge seg selv.

Mange av oss har sett på Sverige som et land der integreringen har gått så det suser. Kanskje er det Zlatan Ibrahimovic som har æren for det? Uansett er det tydelig at det er et nytt Sverige som vokser frem. Det blir stadig oftere «vi» og «dem». 46 prosent av svenskene vil at lover og regler endres så færre flyktninger får bli, viser en fersk undersøkelse i Svenska Dagbladet.

Amerikansk professor: Overvekt av mannlige migranter kan ødelegge samfunnet

En rapport nylig viste at Norge slo både svenskene og danskene i å innlemme innvandrere i samfunnet. I dag er nesten 1,7 millioner, eller 17 prosent av den svenske befolkningen, født utenlands. Dermed er Sverige et av de EU-land som har flest innbyggere med utenlandsk opprinnelse, i forhold til folketallet. Høsten 2015 kom faktisk hver fjerde av EUs asylsøkere til Sverige. I januar i år var bare én av 20 asylsøknader i EU innsendt i Sverige.

Derfor har «Migrationsverket» justert sine prognoser kraftig. De trodde i utgangspunktet at 135 000 skulle søke asyl i Sverige i 2016. Deres siste prognose ligger på 34 500 – altså omtrent det samme som Norge hadde i «unntaksåret» 2015.

Sosialdemokratene sier at de nye reglene skal gi et «pusterom» for å gjøre integreringen av den kvarte millionen fra 2014 og 2015 bedre. LO-sjefen mener at det ikke er noen vei tilbake til den gamle flyktningpolitikken.

Så får vi se på hva de mener når de tre «unntaksårene» er over …

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder