SKAL VISE KUNST: Nasjonalgalleriet videreføres som utstillingslokale og blir etter alt å dømme et såkalt anneks under Nasjonlamuseet. Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Leder

Nasjonalgalleriet reddet: En seier med bismak

Som eneste land i den vestlige verden vedtok Norge å legge ned sitt nasjonalgalleri – etter instruks fra Kulturdepartementet, og sanksjonert av lammende taushet fra et kobbel kulturministre. Det er «kulturell vandalisme», for å sitere et opprop til Solberg-regjeringen, signert av blant andre Kåre Willoch.

Takket være nåværende fagstatsråd Trine Skei Grande (V) og iherdig innsats fra tidligere stortingsrepresentant Ib Thomsen (Frp), ser det imidlertid ut for at Nasjonalgalleriet endelig er reddet.

Et såkalt anmodningsvedtak fra Stortinget til regjeringen gjør at det er båndlagt som visningssted for kunst. Nasjonalmuseet tør omsider vedgå at galleriet må videreføres som utstillingslokale. Implisitt i det er en anerkjennelse av byggets formålstjenlighet.

Den videre eksistens vil etter alt å dømme bli som anneks knyttet til det nye Nasjonalmuseet. Ti år og seks milliarder kr. etter at den ærverdige bygningen ble erklært ubrukelig er det likevel en seier med bismak.

les også

VG mener: Nødvendig sjefskifte ved Nasjonalmuseet

Ifølge en ny bok om løpet som ble igangsatt for å skrote vår kulturhistorisk unike institusjon, kan det ha foregått en bevisst villedning av Stortinget. Dersom det er tilfelle, og hensikten angivelig var å manipulere tall og fakta for å kunne avskrive Nasjonalgalleriets egnethet som kunstmuseum, stiller det flere aktører i et alvorlig lys.

Kronikk av Lars Elling: «Komplottet mot Nasjonalgalleriet» (Krever innlogging)

Det gjelder særlig kulturministerne Trond Giske (Ap) og Anniken Huitfeldt (Ap) som aktivt drev nedleggelsesprosessen fremover, men også etterfølgerne Hadia Tajik (Ap), Thorhild Widvey (H) og Linda Hofstad Helleland (H) som legitimerte avviklingen med unnfallenhet.

For kunst- og kulturinteresserte medlemmer av Ap og Høyre må det fortone seg uvirkelig at Nasjonalgalleriet måtte beskyttes mot disse statsrådene, og at det var Frp og Venstre som sørget for det.

les også

VG mener: Kulturell vandalisme

I «Spillet om Nasjonalgalleriet», som utkom fredag, går kunstprofessor Erling S. Skaug gjennom tallrike konsulentuttalelser, Statsbyggs rapporter, Stortingets dokumenter samt den løpende mediedekningen gjennom mer enn to tiår.

Selv om Skaug har vært aktør på bevaringssiden og boken i så måte må leses som et partsinnlegg, gir den innblikk i et politisk forløp og en demokratisk fremgangsmåte som ikke akkurat styrker tilliten til våre folkevalgte.

les også

Å slå opp med historien

At Norge trengte et nytt nasjonalmuseum for kunst er på det rene. Det nye museet tegner til å bli et godt prosjekt. Men at det måtte forutsette en tøm-og-røm-strategi, der Nasjonalgalleriet også skulle avhendes som bygning og i ytterste fall overlates til eiendomsspekulasjon, er en så historieløs idé at det er regelrett skremmende hvor langt dette vanviddet fikk gå før krefter med større forståelse for pietet grep inn.

Les også

 1. Kommentar: Kulturministeren må skjære gjennom og redde Nasjonalgalleriet

  Linda Hofstad Helleland kan bli en historisk kulturminister. I løpet av neste uke får vi høre hvor sterkt hennes…
 2. Nasjonalmuseet-sjef Karin Hindsbo: – Jeg har alltid hatt en litt sånn fuck it-attitude

  Til uken tar hun over styringen av Nasjonalmuseet. Karin Hindsbo (43) er vant til å holde høy profil – og har aldri latt…
  Pluss content
 3. Stein Erik Hagen avslutter samarbeidet med Nasjonalmuseet om milliardsamlingen

  Stein Erik Hagen sier han kan ikke leve med beskyldningene om at han «legger et ubehagelig press på regjeringen».
 4. Se det nye Nasjonalmuseet
  i fugleperspektiv

  193 luftige stigetrinn under prosjektdirektør Steinar Støre, vokser Nord-Europas største kunstmuseum frem.
 5. Kommentar: Spill for Nasjonalgalleriet

  NRKs «nyhet» om Universitetets planer for overtagelse av Nasjonalgalleriet ble første gang omtalt for tre år siden – og…
 6. Kommentar: Det store kunsttyveriet

  Akkurat da du trodde at den politiske og kulturhistoriske skandalehistorien om Nasjonalgalleriet ikke kunne bli verre…
 7. Trine er klar for kulturkamp

  I den blågrønne Mossekonvensjonen møter Venstre seg selv i døren. I kulturkapitlet er det et gjensyn som gir mening.
 8. VG mener: Høyre må ta kulturansvar

  Det sier mye om norsk kulturpolitikk når ideen om å legge ned landets nasjonalgalleri har oppstått i Kulturdepartementet.
 9. VG mener: Mot løsning for Nasjonalgalleriet

  Arbeiderpartiet samt Høyres sittende kulturminister har fått en nesestyver fra Stortinget i den pågående farsen om…
 10. VG mener: Liv etter døden for
  Nasjonalgalleriet?

  Det kan være en kløktig strategi å skynde seg sakte. Men vi blir ikke mye klok på kulturdepartementets sendrektighet når…
 11. VG mener: Høyres kuvending

  «Kjemper for fortsatt drift i Nasjonalgalleriet» meldte Aftenposten lørdag.
 12. VG mener: Portrettgalleri kan redde stumpene

  Nasjonalmuseets styre foreslår å videreføre Nasjonalgalleriet som visningssted for kunst ved å etablere et nytt…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder