HVORDAN SKAL HEDERSMANNEN HEDRES?: Gunnar Kjakan Sønsteby er Norges høyest dekorerte borger gjennom tidene. Men hvordan skal han hedres og huskes for fremtiden? VG vil ha dine forslag! Foto: KARIN BEATE NØSTERUD

Kommentar

Hvor skal Sønsteby hedres?

VG vil ha dine forslag!

«Kjakan» levde i Oslo i store deler av sitt voksne liv, og ble kåret til årets Oslo-borger i 2007. Hvor i hovedstanden bør han hedres med en egen gate eller plass?

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det er forhåpentligvis bare et tidsspørsmål før Gunnar «Kjakan» Sønsteby får en plass eller en gate oppkalt etter seg i hovedstaden.

Norges høyest dekorerte borger gjennom tidene har allerede blitt æret med Per Ungs vakre statue ved Solli Plass, og kanskje er det nettopp her at en fremtidig «Sønstebys plass» bør ligge?

KOMMENTATOR: Hans Petter Sjøli. Foto: Nils Bjåland, VG


Eller er det mer naturlig å knytte hans navn til steder der Sønsteby skaffet seg legendestatus i svært ung alder, som Akersgaten 55, der han sammen med Max Manus og Gregers Gram 18. mai 1944 sprengte arbeidsmobiliseringens kontor?

I dag ligger VG-bygget samme sted. «Kjakan» hadde et sterkt og nært forhold til VG, som ble grunnlagt av Hjemmefronten i 1945. Han var nærmest daglig innom redaksjonslokalene for å hente avisen og for å slå av en prat med avisens redaktører.

HVA MENER DU? Send inn ditt forslag til hvor og hvordan Gunnar Sønsteby bør hedres her!

I 1942 var Sønsteby og hans folk svært sentrale i kuppet mot Norges Bank i 1942, som sikret eksilregjeringen i London trykkplatene for norske sedler. I dag ligger Samtidsmuseet i det gamle og ærverdige bankbygget. Et forslag kunne være å omdøpe den vakre Bankplassen?

Sønsteby var en av dem som gjennomførte aksjonen mot kontorene til forsikringsselskapet Norske Folk, som hadde en maskin som okkupantmakten ville bruke til å sortere mobiliseringskort. Kontorlokalene lå i Grensen 17 midt i Oslo sentrum. Kanskje Grensen kunne blitt til Gunnar Sønstebys gate?

En annen mulighet er å hedre ham på Sørenga, der han var sentral i sprengningen av et oljelager i 1944. Kjakan og Oslo-gjengen sto bak flere viktige og spektakulære aksjoner i Oslo havn. Bjørvika er i ferd med å bli den moderne fjordbyen Oslos nye utstillingsvindu, og det er slett ingen dårlig idé å knytte «Kjakans» navn til det moderne Oslo og Norge. Få var mer fremoverskuende enn Sønsteby. Han var, som statsminister Jens Stoltenberg påpekte i går, en svært lite nostalgisk mann.

14. mars 1945, da krigen gikk mot slutten, sprengte Sønsteby og hans folk Statsbanenes administrasjonsbygg, der hotell Royal Christiania i dag ligger, rett ved Oslo Spektrum og Oslo Sentralbanestasjon. Plassen heter Europarådets plass, et navn som knapt vekker store følelser blant Oslo-folk flest. Kanskje det er her, midt i hjertet av hovedstaden, at Sønsteby bør hedres med en egen plass?

Han var svært knyttet til Hjemmefrontmuseet på Akershus festning og hadde kontor på festningen helt frem til sin bortgang. Kanskje er det riktigst å hedre vår største krigshelt her?

Hva mener du?Er det riktig å hedre Gunnar Sønsteby med la en plass eller gate i hovedstaden bære hans navn? Hva er i så fall det mest egnede stedet? Eller noe helt annet? Klikk her for å komme med ditt forslag!

Delta i debatten!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder