PROVOSERER: – Hittil har det nærmest vært unison kritikk av Tyrkias beslutning – både fra religiøst og politisk hold, skriver Schou i dette innlegget. Foto: Emrah Gurel / AP

Debatt

Hagia Sofia: Erdogan bør snu mens det er tid

Erdogans beslutning om å omgjøre Hagia Sofia om til moské igjen, mangler kulturell og historisk fintfølelse.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

INGJERD SCHOU, medlem av Stortingets utenrikskomité for Høyre og leder av Stortingets Europarådsdelegsjon. 

Istanbul er en meget viktig by. Den er det økonomiske lokomotivet i Tyrkia, og en metropol i møtet mellom øst og vest. Helt siden antikken har byen utgjort et nervesenter for Europa og Midtøsten, og få bygninger representerer denne betydningen mer enn Hagia Sofia.

Denne bygningen bærer vitne om bysantinsk, ottomansk og moderne storhet, først som kirke, dernest som moské, og i dag som et av Middelhavets mest besøkte museer.

Som museum, klarer bygningen å respektere både sin kristne og muslimske fortid.

Erdogans beslutning om å omgjøre museet til moské igjen, mangler kulturell og historisk fintfølelse. Det er stikk i strid med Ataturks beslutning i 1934 om å gjøre bygningen til et nøytralt museum. I ytterste konsekvens, kan omgjøringen føre til økte spenninger i en del av verden som stadig trues av fiendskap og konflikt.

les også

Hagia Sofia – en felles arv

Ingjerd Schou. Foto: Knut Erik Knudsen

Hagia Sofia og anlegget rundt befinner seg i dag på UNESCOs verdensarvliste. Like fullt, har Erdogan valgt å gjennomføre endringen uten å konsultere dette organet. UNESCO selv har bedt om å få opprettet samtaler med saken med tyrkiske myndigheter umiddelbart.

Det er ennå tid, men det haster. Etter Erdogans uttalelser, skal bygningen begynne å fungere som moské igjen fra og med fredagsbønnen 24. juli. Det er altså snakk om en uke. Innen den tid, bør Tyrkia sette sin beslutning i bero. Det vil bli positivt lagt merke til. Hittil har det nærmest vært unison kritikk av Tyrkias beslutning – både fra religiøst og politisk hold.

Å forvalte verdensarv er et stort ansvar, som både medfører tilgjengeliggjøring, respekt for historien og forvaltning av et minne med kulturell betydning. Navnet Hagia Sofia betyr «Hellig visdom» på gresk. Det burde i seg selv inspirere til klokskap. Tyrkia bør snu mens det er tid!

Les også

 1. Tyrkia: For 86 år siden ble moskeen museum – nå annulleres avgjørelsen

  Tyrkias øverste domstol har fredag annullert et vedtak fra 1934 som gjorde Aya Sofia-byggverket i Istanbul til et museum.

Mer om

 1. Sofia
 2. Tyrkia

Flere artikler

 1. Hagia Sofia – en felles arv

 2. Tyrkia: For 86 år siden ble moskeen museum – nå annulleres avgjørelsen

 3. I dag holdes den første muslimske bønnen i Hagia Sofia på 89 år

 4. Hagia Sofia tilhører alle

 5. Gjør om verdenskjent museum til moské: - Vi trenger ikke flere moskéer i Istanbul

Fra andre aviser

 1. Erdogans misbruk av religion

  Fædrelandsvennen
 2. Tyrkia har fjernet Hagia Sofias status som museum

  Aftenposten
 3. Museum kan bli moské. – En hån mot kristnes følelser.

  Aftenposten
 4. Erdogan vil omgjøre Hagia Sofia til moské

  Bergens Tidende
 5. Hagia Sofia kan om to uker på nytt bli moské

  Aftenposten
 6. Hagia Sofia har blitt moské, men det handlar meir om nasjonalisme enn religion

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no