DET VERSTE: – Som amerikaner syns jeg det er trist å være vitne til et folk som så ukritisk lar kommersielle interesser prakke på dem en utenlandsk tradisjon de overhodet ikke har kulturell tilknytning til, skriver George Gooding.
DET VERSTE: – Som amerikaner syns jeg det er trist å være vitne til et folk som så ukritisk lar kommersielle interesser prakke på dem en utenlandsk tradisjon de overhodet ikke har kulturell tilknytning til, skriver George Gooding. Foto: Aleksander Andersen , NTB scanpix

Norskamerikaner ut mot norsk Halloween-feiring: Hvorfor ikke Thanksgiving i stedet?

MENINGER

Så var det allehelgensaften igjen – men nå heter det Halloween. Vender nordmenn ryggen til sin kulturarv for å gi plass til lettvint kulturimperialisme? Det kan se slik ut, når Halloween blir større og større i Norge for hvert år som går.

kommentar
Publisert: Oppdatert: 11.02.16 14:38

GEORGE GOODING, blogger amerikaneren.no

Det er merkelig at en vesentlig andel av nordmenn – oftest barnefamilier – ønsker denne amerikanske tradisjonen velkommen, av alle amerikanske begivenheter det finnes å velge mellom.

Halloween byr på noe av det «verste» amerikansk kultur har å by på, ifølge nordmenns vanlige holdninger til USA: latskap, usunnhet, og overbærende kommersialisering.

Som amerikaner syns jeg det er trist å være vitne til et folk som så ukritisk lar kommersielle interesser prakke på dem en utenlandsk tradisjon de overhodet ikke har kulturell tilknytning til, bare for at handelsstanden skal tjene mer penger på senhøsten, før julesesongen.

Da jeg gikk på norsk barneskole i Oslo hadde jeg ekstraundervisning i engelsk utenfor skolen sammen med andre engelsktalende barn. De fleste av oss hadde amerikanske eller britiske aner og det var derfor naturlig at vi hvert år hadde en Halloween-feiring – helt for oss selv.

Om vi norskamerikanske barna sent på 80-tallet hadde gått dør til dør og tigget godteri, hadde det neppe blitt særlig godt mottatt. Ingen hadde skjønt hva i all verden vi drev med. 25 år senere mener noen at det er en selvfølge at norske barn gjør dette. Hvorfor?

Blogginnlegg satte fyr på sosiale medier: Om å være et rasshøl på Halloween

Oppfattet som surpomper

Julebukk er det lange tradisjoner for i Norge, men denne feiringen blir stadig mindre populær; Halloween har tatt dens plass. Er det så enkelt som at ungene i dag syns julebukk er for mye jobb, for kleint, at Halloweens regelrett tigging etter godsaker oppfattes mer chill?

Sier du et kritisk ord om den norske feiringen av Halloween i offentligheten i dag blir du møtt med gruppepressende hersketeknikker: Du må være rimelig sur og gretten dersom du ikke unner barna å kle seg ut og tigge godteri! Men er det noen som er imot at barn skal kle seg ut og spise godteri en gang i blant? Selvfølgelig ikke.
Her er vi inne på latskapen man importerer fra USA: å bli nikkedukker for sine barn, gjøre som barna vil, la barna gjøre det som er enklest for dem.

Handelsstanden vet at foreldre er svake når det gjelder sine barns ønsker. Barn er derfor et perfekt mål for markedsføring. Klarer du å overvinne barns lyster, knuses foreldrenes samvittighet til å si nei til dem.

Enorme summer

Ifølge VG kommer nordmenn til å bruke nesten 300 millioner kroner på kostymer og godteri under årets halloweenfeiring, nesten to ganger så mye som årets tv-aksjon.

Per barn mellom fire og femten utgjør dette ca. 300 kroner. Det er ikke en ubetydelig sum penger, spesielt for de som sliter.

Hvert år blir det en diskusjon om bursdagsfeiringer, at barn må invitere alle i klassen for at ingen skal føle seg utelatt. Resultatet blir at fattige barn må droppe å bli med, deres familie har ikke råd til å kjøpe bursdagsgaver til alle i klassen eller stelle i stand storfest. Halloween byr på den samme problemstillingen for de vanskeligstilte.
For i Norge er det ikke nok å delta, man skal være best. Foreldre konkurrerer om å skaffe den beste kostymen til barnet sitt, folk bruker mer og mer penger på dette, hvert eneste år. Barnet kan jo ikke gå i den samme kostymen hvert år, ellers blir det jo mobbing.

LES: Hva er greia med Halloween?

Ikke engang Fremtiden i våre hender ønsker å være kritisk til dette forbrukersløseriet, antagelig fordi de ikke vil fremstå som «i mot fest og moro» – fordi det gjelder barn.
Hvor har det blitt av den norske skepsisen til amerikanske kommersielle interessers stadig inntog i landet? Hvor har det blitt av ramaskrik om overforbruk og markedsføring mot barn? Hvor har det blitt av den kritiske holdningen til det amerikanske reklamesamfunnet?

«Fanta: Smaken av Halloween» kan man lese på reklameplakater i Oslo. Virkelig?
Vi har nok ikke kommet dit ennå i Norge, men i USA sanker barna inn mellom 3500–7000 kalorier verdt med godsaker på Halloween. Jeg kan røpe at mye av dette vanligvis blir spist opp på kort tid. Den amerikanske fedme- og diabetesepidemien, er det det vi skal ta med til norske barn?

Halloween er også den dødeligste dagen i trafikken for amerikanske barn.

I et samfunn som i økende grad pakker barna sine inn i bobleplast overalt de går, skal man plutselig innføre en tradisjon der barn tar imot ting fra helt fremmede mennesker? Det skurrer litt med det vanlige budskapet man gir barn om å være skeptiske til fremmede som lokker med ting.

Om nordmenn skal importere noe fra USA, burde det være impulsen til å være uavhengig, selvstendig og tenke selv.

LES: Hvis denne fyren dukker opp på døra di på lørdag, vær så snill å ta ham godt i mot!

Denne trangen til å ukritisk løpe i flokk, på befaling av staten, handelsstanden eller mediene, er ikke et sunt samfunnstegn. Det gjør oss ypperlige mål for det vi vanligvis forbinder med skumle multinasjonale selskapers verdensdominans.

Vi sitter på vår iPhone, drikker Cola, leter etter halloweenkostyme til barna og klager på hvordan samfunnet kommer til å bli for kommersielt dersom folk kan handle på søndager – som i forhatte USA (og resten av Norden, men glem det).

Hvorfor ikke Thanksgiving?

Jeg skal komme med et konstruktivt forslag: hva med å låne fra den amerikanske høsttakkefesten, Thanksgiving, i stedet?

Høsttakkefest er en urgammel og sekulær tradisjon som har røtter overalt i verden. I USA er dette en av de fineste feiringene gjennom året, faktisk viktigere for mange enn jul. Man samler familie eller venner, spleiser på å lage maten, har et festmåltid og har det riktig så sosialt resten av kvelden. Siden det feires på en torsdag, får mange amerikanere en sårt trengt langhelg.

Mange amerikanske familier har tradisjon for å invitere folk de vet ikke har noen andre å feire med, noe man sjeldnere gjør i familiefeiringen rundt jul. Man samles også på tvers av samfunnslag, etnisitet og kultur. Det finnes tradisjonelle Thanksgiving-retter, men det er fritt fram for å dele de beste høstrettene man vil dele med andre. Matkultur, ikke fyll og fanteri.

De siste årene har jeg invitert venner til en slik feiring hos meg.

Så, hvorfor ikke Thanksgiving fremfor Halloween? Nordmenn har jo allerede fått Black Friday fra handelsstanden. Hvis man ikke skjønner hva koblingen er mellom disse to, understreker det kanskje poenget mitt om Halloween i Norge.

Vi kler oss ut som amerikanere for en kveld, helt uten å reflektere over hvorfor.

Her kan du lese mer om