MØRK DAG: - Det er en mørk dag for norske medier når det bedrives gravejournalistikk på offentlige skikkelsers privatliv, og ikke på en demokratisk stat som utfører utenomrettslige arrestasjoner og begår hevndrap på barn, skriver kronikkforfatteren. Her sjekker israelsk politi id-papirene til en palestiner.
MØRK DAG: - Det er en mørk dag for norske medier når det bedrives gravejournalistikk på offentlige skikkelsers privatliv, og ikke på en demokratisk stat som utfører utenomrettslige arrestasjoner og begår hevndrap på barn, skriver kronikkforfatteren. Her sjekker israelsk politi id-papirene til en palestiner. Foto:Espen Sjølingstad Hoen,VG

Israel bryter folkeretten

MENINGER

Utenomrettslige drap foretatt av statens militære styrker skal ikke foregå i et demokrati. Gjentatte brudd på internasjonale konvensjoner må føre til en debatt om sanksjoner.

debatt
Publisert: Oppdatert: 05.07.14 11:46

Mina Adampur, leder av Ungdom mot rasisme

Det internasjonale samfunnet fordømmer med rette drapene på de tre israelske tenåringene Gilad Shaar, Eyal Yifrah og Naftali Fraenkel som ble funnet myrdet mandag kveld. Samtidig bør våre ledere kreve at staten Israel stanser brudd på den humanitære folkeretten med militæroffensiven «Operation Brother's Keepers» som til nå har krevd seks palestinske liv, hvorav to barn.

Ikke engangsforeteelse

Tidligere er Israel blitt kritisert for å ha brutt internasjonale konvensjoner av det globale samfunnet, Den internasjonale domstolen i Haag og ICRC (Den internasjonale Røde Kors-komiteen). I dagene etter drapene stilte hæren bulldosere utenfor to antatte gjerningsmenns hjem, og slo husene sønder og sammen. Israel har i tillegg bedrevet klappjakt på og arrestert over 560 palestinere før juni måned var omme. 170 sivile palestinere er skadet og 25 palestinske hjem destruert.

Til NRK uttaler professor ved Norsk senter for menneskerettigheter, Nils Butenschøn, at Israel ikke har folkeretten på sin side.

Den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem rapporterterer at Israel i løpet av de siste årene har satt tusenvis av palestinere i forvaring uten siktelse. Deriblant barn. Det finnes ingen avhørsprosedyrer som ivaretar barnets rettigheter og sikkerhet. Flertallet av barna forteller i tillegg om mishandling i form av trusler, slag og spark, og seksuell trakassering.

Drap på palestinske tenåringer

Den anerkjente israelske avisen Haaretz formidler at to palestinske tenåringer er drept under Israels pågående offensiv. Handlingene bryter med artikkel 33 i Genèvekonvensjonen som forbyr enhver kollektiv avstraffelse av en befolkning. For Israel har «Operation Keeper's Brother» vært ensbetydende med militær beleiring, stengning av byen Hebron og nattlige husransakelser med skarp ammunisjon hvor sivile er blitt drept.

Det sist drepte barneofferet for det israelske forsvaret (IDF), var Abu Zaga, en 16 år gammel gutt. Femtenåringen Mohammed Dudin, ble drept fredag 20. juni. Hans fetter hører ropet: «Mahmoud, hjelp meg, jeg er truffet» under et IDF-raid i landsbyen Dura. Han løfter guttungen som er skutt i brystet, og haster avgårde til en Røde Kors-klinikk. Før Mohammed dør, sier han: «Ta vare på deg selv, ta vare på mine foreldre, jeg elsker dem».

På sosiale medier er det satt spørsmålstegn ved at de palestinske tenåringene som er drept av IDF ikke blir gitt samme norske nyhetsverdi. Journalister tar seg ikke tid til å finne frem foto av deres ansikter hos AFP, ei heller nevner deres navn, eller i det minste skriver om forholdene i mer enn en mangelfull konstatering av fakta. Det blir spurt om liv er mindre verdt når det er palestinske tenåringer som myrdes. Statistisk sett er det blitt drept et palestinsk barn hver tredje dag de siste 13 årene. Spørsmålet blir om det kan være hold i slike påstander. Når fikk vi se et bilde av et IDF-drept palestinsk barn sist?

Kollektiv avstraffelse

En konsekvens av statsminister Netanyahus uttalte lovnader om hevn er at hatet kan slå rot i en mindre del av det israelske folket. Ifølge Haaretz er flere sivile palestinere blitt utsatt for voldelige represalier.

Sekstenåringen Mohammed Abu Khieder, ble ifølge øyevitner i Øst-Jerusalem tvunget inn i en bil tirsdag morgen og timer senere funnet død. Et kameraopptak viser en bil som kjører frem og tilbake, og noen som går ut og stiller ham et spørsmål før han dras inn i kjøretøyet.

Samme ettermiddag demonstrerte 400 israelske ekstremister i Jerusalem med slagordene: «Død over araberne [palestinere]», «En jøde er en bror, en araber er en jævel», «Mohammed er død» og «Vi vil ha krig». Demonstrantene delte seg så i mindre grupper og spurte forbipasserende om tiden. Når svaret kom, ville mobben bruke aksenten til å differensiere mellom en palestiner og ikke-palestinere før de angrep. En lærdom jeg tok med meg etter et besøk til områdene i 2005, var at det nettopp ikke lar seg gjøre å skille palestinere fra israelere på hudfargen. Ofte er israelere mørkere i huden enn palestinere.

I diktatur er vi vant med lettvint omgang med menneskerettigheter. Det betyr derimot ikke at standarden for hva våre allierte kan bedrive, skal senkes, fordi deres naboland ikke respekterer internasjonale konvensjoner. Slik oppførsel fra et av verdens mektigste militærmakter, som Israel er, må nå initiere en debatt om sanksjoner etter gjentatte brudd på internasjonale konvensjoner.

Våre ledere må kommentere en slik kollektiv avstraffelse av et land vi har bilaterale handelsavtaler med. Det er videre en mørk dag for norske medier når det bedrives gravejournalistikk på offentlige skikkelsers privatliv, og ikke på en demokratisk stat som finner det naturlig å utføre utenomrettslige arrestasjoner og som er villig til å begå hevndrap på barn.

Her kan du lese mer om