Leder

VG mener: Kinas absurde krav

Tegning: Morten Mørland

Kinas press mot Norge fortsetter. Det er ikke så rart. Statsminister Erna Solbergs knefall for Kinas utilbørlige forsøk på å diktere den norske regjeringens handlefrihet, har selvfølgelig bare utløst nye urimelige krav.

Hvis ikke Solberg snart finner det snevet av mot som kreves for å gi kinesiske myndigheter et klart signal om hvor grensen går, vil norsk utenriks- og interessepolitikk kunne få varige mén.

Denne uken kommer Dalai Lama til Norge. Fredsprisvinneren får ikke møte noen fra den norske regjeringen. Ved å bøye seg for Kinas press, trodde kanskje Erna Solberg at Norge kunne gjenoppta normale forbindelser med Kina.

Men nå viser det seg, ifølge NRK, at kineserne har en lang liste med krav til Norge for at forholdet igjen skal bli normalt. Blant annet må Norge garantere at Nobels fredspris aldri igjen tildeles noen som er kritiske til det kinesiske regimet. Dessuten skal den norske regjeringen forbys å gratulere fredsprisvinnere som Kina ikke liker.

Norges regjering skal kunne si hva den vil og møte eller ikke møte hvem den vil, uten at andre stater legger seg opp i det. Det er kjernen i å være en fri og suveren stat.

Nobelprisen deles ut av en uavhengig komité, og Kinas forsøk på å knytte komiteen til norske myndigheter er både forfeilet og skadelig. Den norske Nobelkomiteen skal ikke, og bør heller ikke, skjele til norske politiske interesser når de fatter sine avgjørelser.

At Norge og Kina har et elendig forhold er ene og alene Kinas skyld.

Hverken den norske regjeringen, det norske Stortinget eller for den saks skyld Nobelkomiteen har gjort noe som kan gi noen moralsk eller rasjonell begrunnelse for å straffe Norge slik Kina har gjort de siste årene.

Kina vet selvfølgelig dette, men bruker fredsprisen i et rått spill for å fremme sine egne interesser.

Når en norsk regjering blir med på dette spillet, i håp om å få gevinst, så avslører den en ualminnelig dårlig forståelse av saken. Som Kinas nye krav viser, er gevinsten for å ydmyke seg slik Erna Solberg har gjort, også høyst usikker.

Det eneste som er sikkert etter Regjeringens feige og ryggradsløse oppførsel, er at Kina og resten av omverdenen har forstått av Norge gir etter for utilbørlig press fra stormakter.

I en verden der antidemokratiske regimer får stadig større økonomisk og militær makt, er det et dårlig signal å sende fra en norsk regjering.

Les også

 1. Desmond Tutu har mistet respekten for Norge

  Erkebiskop og tidligere fredsprisvinner Desmond Tutu er langt fra imponert over at norske politikere ikke vil møte Dalai…
 2. Dalai Lama-talsmann: - Skremmende signal fra Norge

  Regjeringens beslutning om ikke å møte Dalai Lama neste uke sender et skremmende signal til Tibet, mener en talsmann for…
 3. Ernas valg mellom rett og galt

  Statsminister Erna Solberg kunne valgt det rette - å ta i mot Dalai Lama når han kommer til Norge.
 4. Brende: - Ikke Kina-press

  Norge har ikke vært under press fra Kina når regjeringen ikke vil møte Dalai Lama, sier utenriksminister Børge Brende…
 5. Kina tilfreds med norsk nei til Dalai Lama

  Kina er tilfreds med at statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende ikke vil ta imot Dalai Lama, når den…
 6. VG mener: Rik og fattig

  I følge OECD stikker de aller rikeste av med en stadig større andel av inntektene i organisasjonens medlemsland.
 7. Jagland: - Ja, jeg skal møte Dalai Lama

  Thorbjørn Jagland fastholder at han vil ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo om to uker.
 8. VG mener: Juryordningen er utgått på dato

  Førstelagmann i Borgarting lagmannsrett Ola Dahl sa til VG denne uken at juryen har utspilt sin rolle i norsk rettspleie.
 9. Rammet av Beijings vrede

  Hva er det med Dalai Lama? Tibetanernes lavmælte, åndelig leder vekker den kinesiske drage hver gang han er på reisefot.
 10. Halve Norge til stortingspresidenten:
  Feigt å si nei til Dalai Lama

  Kun én av fem mener det er riktig av stortingspresident Olemic Thommessen (H) å avslå et møte tibetanernes åndelige…
 11. VG mener: Boligpriser og gjeld

  Selv om utlånsveksten falt gjennom 2013, økte husholdningene gjelden sin fra februar 2013 til februar 2014 med 6,7…

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Kina
 3. Politikk

Flere artikler

 1. Bondevik til VG: - Ingen skal diktere hvem en norsk statsminister gratulerer

 2. Solberg sier hun vil vurdere å droppe fredspris-gratulasjoner i fremtiden

 3. Løsning i Beijing

 4. Liu Xiaobo er død

 5. Kina og Nobel

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder