FÅR PENGESTØTTE: Peder Are Nøstvold Jensen, kjent som Fjordman. Foto: Magnar Kirknes

Leder

VG mener: Demokratiet vårt tåler Fjordman

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Stiftelsen Fritt Ord sto overfor et vanskelig valg da Peder Nøstvold Jensen, kjent som Fjordman, søkte om stipend for å skrive bok. Jensen var en av Anders Behring Breiviks viktigste inspirasjonskilder. Store deler av massemorderens manifest var direkte avskrift av Fjordmans tekster.

Peder Nøstvold Jensen står for et menneskesyn som er stikk i strid med det verdigrunnlaget vår sivilisasjon hviler på, nemlig det enkle og grunnleggende prinsipp at hvert menneske er like mye verdt. Alle har rett til å bedømmes ut fra hvem de er og hva de står for, ikke ut fra hvor de kommer fra, eller hvilke grupper de tilhører.

Jensen ser mennesker som gruppemedlemmer, ikke som individer. Han retter sin hatretorikk mot muslimer i Europa. Han vil ha dem vekk herfra. Han sier ikke hvordan det skal skje. Men Jensen har skrevet at han vil ha islam og de som praktiserer islam «totalt og permanent fjernet fra alle vestlige land.»

Så hvorfor skal en mann som ordlegger seg på denne måten, få pengestøtte fra Fritt Ord? Noen argumenterer med at han må få slippe til, slik at vi kan møte hans meninger i det åpne rom og plukke dem fra hverandre. Dette er en tankemåte vi har stor sans for. Samtidig er det viktig å huske på at Jensen og hans meningsfeller ikke er kneblet i samfunnsdebatten, selv om de selv ynder å fremstille det slik. Jensen har i stor grad sluppet til i avisspalter og andre debattkanaler, og han har sine egne fora på nettet.

Styreleder i Fritt Ord, Georg Fredrik Rieber-Mohn, mener Jensen må få svare på de beskyldningene som ble rettet mot ham etter 22.juli-terroren. Da tildelingen ble kjent, sa Rieber-Mohn blant annet om Jensen at «...han har nærmest blitt betraktet som medvirker i mange medier, og har utvilsomt et behov for å ytre seg sammenhengende og helhetlig om dette i bokform».

Vårt viktigste argument for å støtte pengetildelingen fra Fritt Ord, er at den illustrerer styrken i det norske demokratiet. En mann som åpenbart forakter vårt samfunn og våre verdier, søker om penger for å få mulighet til å fortsette å rakke ned på dette samfunnet. De pengene får han, fordi vi som storsamfunn er trygge på at vi kan møte hatretorikken i åpent lende.

Demokratiet vårt tåler Fjordman, nettopp fordi vi har styrke til å slå tilbake hatretorikk og menneskefiendtlige holdninger. Med ord som våpen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder