KOMITÉBLIKKET: Carl I. Hagen ønsker seg en plass i Nobelkomitéen, men det bør han ikke få mener VG Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Leder

VG mener: Carl I. Hagen bør ikke få plass i Nobelkomiteen

Å ta inn aktive politikere som Carl I. Hagen i Nobelkomiteen vil svekke dens uavhengighet og den nødvendige formelle avstanden til norske myndigheter.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Fremskrittspartiet vurderer å gi Carl I. Hagen en av fem plasser i Nobelkomiteen. Det er partiets stortingsgruppe som i disse dager avgjør hvem de ønsker inn i den plassen som partiet utnevner. Nåværende komitémedlem Inger Marie-Ytterhorn har hatt plass i tre perioder, det vil si 18 år. Nå kan hun bli byttet ut. Frps tidligere formann Carl I. Hagen har sagt at han ønsker å overta hennes plass. Ifølge Dagens Næringsliv ligger det an til at et flertall i Frps stortingsgruppe vil stemme for å bytte ut Ytterhorn med Hagen. Til samme avis uttaler Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde at Hagen bør få plassen, fordi «.. det er (Hagen) som er Frp». Tybring-Gjeddes oppfatning deles nok av mange i partiet, selv om Siv Jensen har vært Frp-leder siden 2006.

Les også: Asylnederlag for Listhaug og regjeringen

At tidligere politikere med solid erfaring fra toppen av norsk samfunnsliv får plass i det viktige og prestisjetunge komiteen er det tradisjon for. Carl I. Hagens personlige kvalifikasjoner for vervet er det ingen grunn til å underkjenne, og det er forståelig at Frp ønsker en mann som Hagen til å fylle «deres plass». Allikevel vil det være galt om han får plassen nå. Ikke fordi han er den han er, men fordi han i denne stortingsperioden har et verv som vi mener er i konflikt med en plass i Nobelkomiteen.

Skrev på Facebook: Frp-Sandberg beklager musliminnlegg

Hagen er nemlig vararepresentant til Stortinget for Frp i Oslo. Så lenge Siv Jensen sitter i regjering er Hagen partiets første vara fra fylket. I praksis betyr dette at Hagen vil møte i Stortinget med jevne mellomrom i denne perioden. Det bryter med prinsippet om at Nobelkomitéens medlemmer ikke samtidig skal være stortingsrepresentanter. Hagens verv som stadig møtende vararepresentant mener vi i denne sammenheng må forstås som omfattet av dette prinsippet. Det mener også Stortingets assisterende direktør Brit Brenno. Å ta inn aktive politikere i komiteen vil svekke dens uavhengighet og den nødvendige formelle avstanden til norske myndigheter.

Les også: Ap sier nei til å tvinge gjennom atomvåpenforbud

Det problemet har Frp selv vært opptatt av, og partiet har tidligere ment at stortingsrepresentanter ikke bør sitte i komiteen. For alt vi vet mener kanskje partiet det fremdeles, men at det ikke gjelder deres eget parti i denne saken. Frps nye strategi kan minne om et lett omskrevet sitat fra komikeren Groucho Marx: «Dette er våre prinsipper, dersom vi ikke liker dem, har vi andre prinsipper».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder