Inkasso-rekord blant unge

SLITER MED GJELDSPROBLEMER: Alexander Stormdahl synes vi må snakke om den høye gjelden blant unge. FOTO: PRIVAT Foto:

Debatt

«Folk med gjeldsproblemer fremstår som uansvarlige, dumme og kanskje verst av alt: ikke klare for voksenlivet i samfunnets øyne»

Jeg kjøpte musikkutstyr på kreditt, jeg kjøpte ny mobiltelefon
med nedbetalingsplan og jeg flyttet til en kulere leilighet i en kulere by.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over tre år gammel

Alexander Stormdahl (23), arbeidssøker.

Jeg var 18 år da mine gjeldsproblemer startet.

Jeg hadde nylig fått min første skikkelige jobb, og var ivrig på å starte en livsstil som sto til min nye høyere inntekt.

I ettertid er det lett å si at dette var uansvarlig og korttenkt, men jeg regnet på det, og det skulle jo gå bra.

Les mer på VG+: Inkasso-rekord blant unge – slik kommer du deg ut av gjeldsknipen

Gjelden bare vokste

Nordmenn i alderen 18 til 25 har i dag en inkassogjeld på over 1.1 milliard kroner. Det er helt vanvittig mye penger, og det er ikke lenger ok at vi ikke snakker om det.

Da jeg mistet jobben min gikk det ni måneder før jeg fant en ny en. Ni måneder uten inntekt.

Det er kanskje ikke noe man normalt tenker over, men hvis du møter på en hindring i livet så venter ikke resten av samfunnet på at du skal overkomme den.

Da jeg endelig fikk fast inntekt igjen lå jeg så langt «bakpå» at det var umulig å både betjene gjelden jeg hadde opparbeidet, og betale for mat og husleie. Gjelden fikk fortsette å vokse like ukontrollert som før.

Ingen prater om det

I dag er jeg arbeidsledig, og tar opp fag fra videregående både for å ha en bedre sjanse i arbeidslivet og bare for å ha en form for inntekt. Min gjeld vokser fortsatt raskere enn den minsker, og det er fem år siden sist jeg hadde økonomisk evne til å betjene den på noen som helst måte.

Det er vanskelig å prate om, mest av alt fordi ingen andre prater om det. Det er egentlig ganske trist når man tenker over det, for statistikken tilsier at det er mange av oss.

Det er kanskje ikke så rart at folk ikke akkurat lengter etter å åpne seg om gjelden sin. Det handler ikke bare om at det er flaut å la andre få vite hvilken økonomisk situasjon du befinner deg i, det kan også ha alvorlige konsekvenser for livet ditt. Mange huseiere kredittsjekker potensielle leietagere og luker ut de med gjeldsproblemer, det er heller ikke uvanlig at arbeidsgivere gjør det samme med potensielle ansatte.

Folk med gjeldsproblemer fremstår som uansvarlige, dumme og kanskje verst av alt: ikke klare for voksenlivet i samfunnets øyne.

Noe av det stemmer kanskje, men det gjør det ikke noe mer rettferdig å frata unge som sliter med gjeld muligheten til å leve et normalt liv og ikke minst muligheten til å bli kvitt den.

Mangler opplæring

Det er kanskje noe folk flest ikke er klar over, men privatøkonomi er ikke noe man lærer om i grunnskolen. Det forventes at foreldre lærer sine egne barn å ta gode økonomiske avgjørelser, og jeg antar det forventes at de som ikke lærer det oppsøker den kunnskapen selv.

Da er spørsmålet: Har vi egentlig råd til å la de samme foreldrene som ikke engang lærer barna sine å svømme å være ansvarlige for sine barns forståelse av privatøkonomi?

Flere artikler

 1. Pluss content

  Unge skylder rekordmye: Slik kommer du ut av gjeldsknipen

 2. Pluss content

  Sjekk tabellen: Så stor renteøkning tåler du

 3. Tar du opp for mye forbruksgjeld?

 4. Ja, la oss knuse noen inkassofirmaer

 5. Pluss content

  Ekspert-tipsene: Slik får du boliglån uten egenkapital

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder