BRUSSEL: – Det er dramatisk. Politiet kjører rundt med sirener og høytalere og ber folk holde seg inne, skriver Paal J. Frisvold fra den angrepne belgiske hovedstaden. Foto: John Thys Afp

Debatt

Rapport fra Brussel 22/3/16

Det blir en ny hverdag. Men vi skal ikke gi oss. Vi må ikke bøye oss for slike krefter. Vi må vise at det gode vinner. Selv hvor redde vi akkurat nå er.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

PAAL J. FRISVOLD, styreleder Geelmuyden.Kiese Brussel

Sitter nå på kontoret med persiennene nede. Hører bare lyden av sirener, helikoptre og noen som roper om at folk må komme seg unna. Stor tunge militærbiler ruller nå innover. Jeg hører på belgisk radio og ser på direkte-TV så lenge internettet holder. Vi var alle lettet over ikke å ha vært på Zaventem flyplass i morges. Tenkte vi var heldige – fordi jeg reiser til vanlig 1-2 ganger per uke til Oslo og tilbringer mer tid på flyplassen enn jeg burde.

Paal J. Frisvold. Foto: Pontus Höök VG

Gikk på jobb, det vil si i Europaparlamentet hvor jeg skulle høre på et foredrag og delta i debatt om opprinnelsessertifikater for fornybar energi. Men når jeg hørte at Etterbeek metrostasjon – som også går under navnet Maelbeek, i god belgisk tradisjon, var blitt bombet, ble jeg redd. Kjente svetten sile ned under armene, så meg raskt om for å finne nærmeste utgang.

Kom meg ut og gikk raskt opp mot kontoret. Ringte min kollega Espen som jeg visste skulle i møte hos europeisk møbelindustri i EU-kvartalet. Var lettet når vi fikk kontakt og jeg han komme seg hjem så raskt som mulig. Hadde også fått kontakt med vår eldste datter Zoë på sms og visste at Ruby, yngstedatter lå og sov. Martine, min kone, var i byen men kom seg til smykkeverkstedet sitt.

Så når alle var i sikkerhet kunne jeg sette meg ned og ta i mot sms, mailer og telefonsamtaler for å forsøke å svare på spørsmål. Nå går det mange tanker gjennom hodet. Belgisk politi klarte å ta terroristen i live, men to av hans medsammensvorne går fortsatt fri. Så lenge det er tilfelle er vi ikke i ro.

Særlig ubehagelig er det at terroristene angriper nå hjertet av EU-kvartalet. Det er her vi jobber daglig. Det betyr en helt ny hverdag for oss. Vi må fra nå av være mye mer på vakt, bli vant til omfattende sikkerhetskontroller osv.

Det blir en ny hverdag. Men vi skal ikke gi oss. Vi må ikke bøye oss for slike krefter. Vi må vise at det gode vinner. Selv hvor redde vi akkurat nå er.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder