ASYLBARN-ROT: Justisminister Anders Anundsen. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Leder

Regjeringens asylbløff

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Stortinget ba denne uken justisministeren og statsministeren om svar i asylbarnsaken. Så langt er det vanskelig å se at Stortinget har fått den hele og fulle sannheten.

Bakgrunnen er regjeringens avtale om asylbarn med KrF og Venstre. Den går ut på at politiet skal prioritere retur av asylsøkere med avslag som har oppholdt seg kort tid i Norge. Målet er å unngå flest mulig vonde saker der barn slår rot for så å sendes ut etter mange år. For de mange barna som likevel har vært her lenge, ble regjeringen enig med sine støttepartier om at disse ikke skal prioriteres utsendt nå.

Men ifølge avsløringene til Bergens Tidende har lengeboende asylbarn med avslag likevel blitt prioritert sendt ut. Avtalen mellom regjeringskameratene er for så vidt deres sak, en avtale som altså sier at dette ikke skulle skje nå. Det betyr ikke at folk er blitt sendt ut av landet ulovlig uten å få saken sin behandlet. Søkere som har fått avslag på opphold er i landet ulovlig, og er varslet om og kjent med at de må ut av Norge.

Det er regjeringens håndtering og forsøk på oppklaring som er problemet i denne saken. Da Stortinget ba justisminister Anders Anundsens (Frp) om en forklaring, beklaget han på det sterkeste at praksisen ikke er endret, og la så skylden på politiet for ikke å ha fulgt det tildelingsbrevet fra hans departement ga beskjed om. Statsminister Erna Solberg sa til Stortinget at dette er et «eksempel på dårlig ledelse» i Politidirektoratet.

Anundsen ser ut til å mene at hans departement har informert politiet godt nok. Men når vi leser brevet til politiet, er beskjeden i beste fall uklar. Når det attpåtil er avslørt at Justisdepartementet er blitt holdt informert om 133 barne-utsendelser siste år, inkludert månedlige spesifikke oversikter over utsendelser av alle lengeværende barn, må man jo spørre hvorfor han ikke har tatt nytt grep.

Har ikke statsråden fått med seg at det har foregått utsendinger på tvers av avtalen? Det virker noe uredelig når Anundsen skylder på andre i en sak departementet er blitt holdt løpende informert i.

Godt lederskap er å unngå hule beklagelser hvor underordnede får skylden. Og statsråder skal selvfølgelig gi Stortinget fullstendig informasjon når de blir bedt om det. Det som har kommet frem om utsendelsene tyder på at justisministeren ikke har innfridd på noen av disse to punktene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder