SØSTERPARTIER: – Statsminister Erna Solberg er i motsetning til de fleste av oss ikke bekymret med tanken på Donald Trump som verdens mektigste, med fingeren på atomknappen, skriver kronikkforfatterne. Foto: Pontus Höök VG

Debatt

Trond Giske: – Høyre bør bryte samarbeidet med Trumps parti

I stedet for å bagatellisere Trumps politikk, bør Erna Solberg og Høyre si tydelig fra. Republikanernes plattform er ekstrem.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

TROND GISKE, nestleder i Ap
WEGARD HARSVIK, leder for samfunnskontakt i LO
Republikanerne i USA har vedtatt en politisk plattform som ikke kan kalles annet enn ekstrem. Til å sette den ut i livet har de valgt en like ekstrem presidentkandidat, Donald Trump. Men statsminister Erna Solberg er – i motsetning til de fleste av oss – ikke bekymret med tanken på Trump som verdens mektigste, med fingeren på atomknappen. Det burde hun være. Både de konkrete utspillene og ikke minst uforutsigbarheten til Trump har skremt selv trofaste republikanere.

Trond Giske. Foto: Helge Mikalsen VG

I stedet for å bagatellisere Trumps politikk, burde Solberg og Høyre si tydelig fra. Republikanerne er Høyres søsterparti, og Solberg er viseformann i den internasjonale samarbeidsorganisasjonen for høyrepartier – «International Democrat Union». I tillegg har Høyre i mange år sittet med generalsekretæren og ansvaret for hovedkvarteret, fram til de tyske kristeligdemokratene nå snart overtar.

Wegard Harsvik. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

I Høyres Hus i Oslo sitter Eirik Moen, som den siste tiden, ifølge Reuters, har hatt jobben med å legge til rette for de utenlandske gjestene på Republikanernes kongress. Moen er en sentral Høyre-politiker gjennom mange år, med bakgrunn både som byråd i Oslo og som statssekretær i Bondeviks regjering. I mange år var han en av Høyres mest sentrale som generalsekretær i Høyre. Siden 2005 har han hatt posisjonen som generalsekretær i høyresidens internasjonale samarbeidsorganisasjon International Democrat Union. Organisasjonen ble opprettet av blant annet Reagan og Thatcher i 1983, og samler 88 konservative partier fra hele verden, som har «similar beliefs» og kan samarbeide for å oppnå det de kaller «one strong voice» for høyresidens felles verdier.

Det er sjelden man hører Solberg og andre Høyre-politikere løfte fram hvor sentralt de sitter i høyresidens internasjonale nettverk. Eller trekke fram sine tette forbindelser til for eksempel Republikanerne. Årsaken er ikke vanskelig å forstå. I den norske opinionen er det lite eller ingenting å hente på en slik kobling - snarere tvert i mot. Det hindret ikke at Høyres valgkampledelse ved kampanjesjef Dag Terje Klarp Solvang nylig reiste til USA for å lære av republikanerne og drive valgkamp for dem. I det nye, ytterliggående partiprogrammet har Høyres amerikanske søsterparti blant annet vedtatt:

• å avvise den globale klimaavtalen fra Paris. De omtaler også kull som en «rein» energikilde.
• støtte til såkalt omvendingsterapi av homofile og lesbiske barn.
• skjerpet motstand mot likekjønnede ekteskap.
• transkjønnede skal nektes adgang til offentlige toaletter
• skjerpet motstanden mot kvinners rett til abort. Abort skal være forbudt også etter voldtekt.
• å avvise alle forsøk på å gjøre det vanskeligere å få tak i våpen.

I tillegg har Trump fått vedtatt ideen om å bygge en mur tvers over det sørlige USA. Det må sees i lys av hans utspill om at muslimer bør nektes adgang til USA og stemplingen av meksikanske innvandrere som narkosmuglere og voldtektsforbrytere. Trumps kvinnesyn gir også grunn til dyp bekymring.
Etter at det republikanske partiet har vedtatt et slikt program og nominert Donald Trump som presidentkandidat, er det oppsiktsvekkende om Høyre og Erna Solberg fortsatt mener at man har «common views» og «common beliefs», altså at de deler mål, ideologi og grunnleggende tankesett med disse kreftene.

Arbeiderpartiet har tatt konsekvensen av at partiets tidligere nettverk – Sosialistinternasjonalen – etter hvert hadde medlemmer som man ikke kunne identifisere seg med, og trukket seg ut. Flere sosialdemokratiske partier har samlet seg i en ny, progressiv allianse. Det er bedre enn å bli tatt til inntekt for partier og ideer man ikke kan være bekjente av.

Spørsmålet til Erna Solberg er om hun vil fortsette å stå skulder ved skulder med Donald Trump og det republikanske partiet, eller om hun aktivt vil bruke sin og partiets sentrale internasjonale posisjon til å ta avstand fra det politiske tankegodset som disse kreftene representerer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder