JERNTEPPETS FALL: Den ungarske grensevakt Arpad Bella (t.h.) lot flere hundre øst-tyskere slippe over grensen til Østerrike 19. august 1989. Foto: Dirk Eisermann/laif

Kommentar

Ved grensen til et annet Europa

SOPRON, UNGARN (VG) Høsten 1989 falt muren, som i den lange, kalde krigen hadde delt Europa. Et nytt grenseløst kontinent tok form.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Inntil en millioner flyktninger i høst ankom greske strender. Nå bygges nye grensegjerder i Europa.

Åpnet porten

Den ungarske grensevakt Arpad Bella kom, overraskende for ham selv, til å spille en historisk rolle 19. august 1989. Jeg står sammen med ham på den ungarsk-østerrikske grensen, på stedet der han ble en utilsiktet helt.

Allerede i 1946 fastslo Storbritannias statsminister Winston Churchill i en tale:

- Fra Stettin i Baltikum til Trieste ved Adriaterhavet har et jernteppe senket seg over kontinentet.

I 1987 proklamerte USAs daværende president Ronald Reagan i Berlin i en henvendelse til Sovjetunionens leder: Mr. Gorbatsjov: Riv ned denne muren!

To år senere kom den første flengen i Jernteppet til syne på den ungarsk-østerrikske grense. Arpad Bella hadde ansvaret for en av grensepostene mellom øst og vest. I august 1989 hadde myndighetene gitt tillatelse til en «paneuropeisk piknik» på grensen. Men i stedet for den forventede delegasjonen ankom et stort antall sivile borgere fra det daværende kommunistiske Øst-Tyskland, fast besluttet på å krysse grensen til friheten.

Bella hadde ordre om å skyte om nødvendig, men han lot folkemengden som presset seg mot grensegjerdet passere. Han tok den rette beslutning i et kritisk øyeblikk. Jubelscenene på grensen ble førstesidestoff verden over.

9. november falt Berlinmuren, selve symbolet på det delte Europa.

I dag er dette et fredfullt sted. Et skogsvei langs grensen er skiltet med «Iron Curtain Trail» og brukes av mosjonister på tur. Et minnesmerke viser en åpen dør. Dagens politiske virkelighet i Europa er en annen. I dag møter migranter og flyktninger stengte dører.

Nye murer

Bella forteller meg at det var et sjokk for ham at Europa bygger nye murer snart 27 år etter Jernteppets fall. Han trodde Europa i fellesskap ville løse utfordringene med flyktningkrisen. Bella snakker ironisk om den tyske forbundskansler Angela Merkel, som han kaller Europas dronning, og hennes feilgrep. Bella har møtt henne, slik han har møtt Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov og andre ledere, på minnemarkeringer.

TENKER TILBAKE: Pensjonert grensevakt Arpad Bella på grensen mellom Ungarn og Østerrike en vårdag i mars 2016. Han forsvarer Ungarns omstridte statsminister Viktor Orban. Foto: Roy Freddy Andersen

Bella mener at Ungarns omstridte statsminister Viktor Orban ikke hadde noe valg enn å bygge nye grensegjerder fordi EU etter hans mening sviktet.

En annen måte å se dette på er at Orban, nettopp ved å spille på fremmedfrykt og nekte å ta imot mennesker på flukt, var en viktig årsak til at EU ikke klarte å handle effektivt og solidarisk.

LES OGSÅ:De siste dagers heldige på Balkanruten

Da Orban på sensommeren startet å rulle ut piggtråd og bygge høye gjerder ble han fordømt i Vest-Europa. Bare vel et halvår senere er tonen en ganske annen. Det bygges gjerder over hele Balkan og EU er opptatt av å sende flyktninger og migranter i retur.

SE VG-SPESIAL:Festning Europa

Orban vant, fellesskapet tapte. EU stilles på den største prøve siden Murens fall, men er svekket av intern strid og uro. Ikke minst er konflikten mellom "det gamle Europa" i vest og de nye, tidligere kommunistiske, medlemslandene i øst, som Polen, Tsjekkia og Ungarn. Solidaritetet forsvinner når de de nye landene, som har tjent så godt på EU-medlemskapet, nekter å ta i mot kvoter av flyktninger.

Inntil ganske nylig var Europa en ganske selvsikker forening av velstående og demokratiske land. Liberale ideer dominerte og økonomien var globalisert. Det var en tydelig visjon om et stadig mer integrert Europa. Da en million flyktninger ankom et EU med mer enn 500 millioner mennesker ble alt forandret.

Schengens yttergrense falt, de enkelte land handlet alene og problemer ble skjøvet over til naboen. Alle gikk i forsvar for nasjonen, ikke fellesskapet. Innvandrings- og EU-kritiske partier på ytre høyre, og kritikere av den globaliserte kapitalismen, har vind i seilene.

Før 1989 trodde vi ikke at Sovjetunionen hurtig kunne gå i oppløsning eller at Jernteppet sto for fall. Hvem skulle tro at landene i øst i løpet av få år skulle bli medlemmer i EU og NATO? Grensene ble åpnet, det ble fri flyt av mennesker, kapital, varer og tjenester.

Det er vanskelig å oppdage spirene til dramatiske omveltninger før de er over oss. Slik 1989 ble et skjellsettende år, er Europa på ny i endring. De nye nasjonalistiske strømningene i Europa er skremmende velkjente. Alt som er blitt oppnådd gjennom 25 år er i fare.

LES OGSÅ:Hvor den virkelige flykningskrisen utspiller seg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder