Kommentar

Utsikter svarte som olje

Av Per Olav Ødegård

Foto: TEGNING: ROAR HAGEN/VG ,

Lavere vekst i Kina, utmattelseskrig om markedsandeler og
overproduksjon gir lav oljepris. Den kan falle ytterligere.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Det er billigsalg på olje. Prisen er kuttet med 70 prosent på 18 måneder, fra om lag 100 dollar pr. fat til ca. 30 dollar nå.

Internasjonale storbanker tror prisen kan falle ytterligere, til 20 dollar eller kanskje lavere. Det gir bekmørke utsikter for oljeeksporterende land og langt lysere for de mange som er avhengige av å importere.

Kinas problemer

Oljeprisen påvirkes lett av storpolitisk spill, konflikter og frykt. En viktig faktor nå er usikkerheten om Kinas økonomi.

Kinas vekst, og økende behov for energi, har det siste tiåret sterkt bidratt til å drive opp prisen på olje. Kina ble verdens nest største forbruker. Fra 2008 til 2014 brakte det oljeprisen til nesten 100 dollar fatet i gjennomsnitt, noe som ga blant andre Norge eventyrlige inntekter.

Vi begynte å tenke på dette som et normalt nivå, hvilket det ikke er. På 1990-tallet lå prisen godt under 20 dollar og for inntil 12 år siden lå den på dagens nivå.

Nå bremser Kinas økonomiske vekst, målt i forhold til de gylne årene da den årlige veksten var tosifret. Når problemene melder seg, og Kinas valuta faller i verdi sammenlignet med amerikanske dollar, reduseres også veksten i etterspørsel etter olje.

Det kan vise seg å bli en varig tendens, selv om Kina skulle klare å opprettholde moderat vekst.

Iran kommer

Det største problemet er at produksjonen i dag er for høy i forhold til den globale etterspørselen. De siste årene har USAs økt sin egen produksjon betydelig, i likhet med andre land som står utenfor Organisasjonen av oljeproduserende land (OPEC).

Så sent som i desember avviste OPEC-landene å redusere produksjonen av olje for å holde prisen oppe. I stedet pumper OPEC ut det de kan for å forsvare sine markedsandeler og utkonkurrere rivaler, selv om det innebærer at de får mye mindre betalt på kort sikt.

Det blir ikke bedre ved at handelssanksjonene mot Iran nå oppheves slik at presteskapet, om de vil, kan oversvømme markedet med billig olje. Iran er en stor aktør med de fjerde største oljereservene i verden. Sanksjonene fjernes i takt med at Iran innfrir sine forpliktelser i henhold til atomavtalen med verdens stormakter.

Irans president, Hassan Rouhani, lover sine landsmenn et «økonomisk velstandsår». Oljeminister Bijan Zanganeh sier riktignok at Iran ikke ønsker «å forstyrre» markedet. Prisene er lave som de er og talsmenn for iransk oljeindustri sier de bare gradvis vil øke sin produksjon.

Helgens nyheter om at sanksjonene fjernes førte oljeprisen under 28 dollar fatet.

Krig og olje

Lav oljepris er gode nyheter for alle land som må importere olje, inkludert de fleste utviklingsland. Det er tilsvarende negativt for de store oljeeksporterende land. Konsekvensene er store for Norge i form av reduserte inntekter til staten, bedrifter som sliter og stigende arbeidsledighet. Det betyr økonomisk krise for land som Venezuela og Russland. Det rammer hardt de arabiske oljestatene som produserer nesten en tredjedel av verdens olje og som knapt har andre inntekter.

Hvor dypt kan oljeprisen synke? Den britiske storbanken Standard Chartered varslet ned mot ti dollar fatet for noen dager siden. Den amerikanske banken Morgan Stanley mener prisen kan falle ned mot 20 dollar. Det er stor usikkerhet knyttet til slike prognoser og mye av det negative kan allerede være priset inn.

Uventede hendelser kan hurtig forandre på alt. Tidligere oljesjokk har vært utløst av kriger, som den arabisk-israelske krigen i 1973 og Iraks invasjon av Kuwait i 1980. Saudi-Arabia og Irans kriger med ord og med stedfortredere i Syria og Irak. Skulle en spent situasjon mellom de to utarte i åpen krig har eksperter varslet at oljeprisen over natten kan komme til å stige til over 250 dollar fatet.

Et slikt scenario er spekulativt, og heldigvis temmelig usannsynlig. En krig mellom regionens stormakter ville utgjøre en katastrofe av ufattelige dimensjoner, og gi langt mer dramatiske konsekvenser enn ustabile oljepriser.

Mer sannsynlig er en priskrig mellom oljegiganter. Hvem holder ut lengst før produksjonen må kuttes? Og imens øker lagrene av olje.

LES OGSÅ: Slik påvirkes du av oljepris-sjokket

Les også

 1. Slik påvirkes du av oljepris-sjokket

  Barnehageplasser, legetimer, matvarer og klær er blant det som kan bli dyrere hvis oljeprisen blir lav lenge, mener…
 2. Saudi-Arabias pengetrøbbel kan skape ubalanse i Midtøsten

  Oljeprisfallet har satt en støkk i Saudi-Arabias økonomi. Fortsetter trenden, kan det få fatale konsekvenser for…
 3. NHO: – Dette kommer ikke til å bli behagelig

  Arbeidsledige ingeniører må se til andre bransjer enn oljen, og til det internasjonale arbeidsmarkedet, mener NHOs…
 4. Nærmere 25.000 oljejobber borte

  Oljeserviceselskapet Aker Solutions, som kontrolleres av Kjell Inge Røkke, skal kutte 500 stillinger.

Mer om

 1. Olje og gass
 2. Kina
 3. Iran
 4. Personlig økonomi

Flere artikler

 1. Uroen for en boligboble

 2. Kinas gigantiske utfordringer

 3. Den muslimske borgerkrigen

 4. Per Olav Ødegård: TICS, ikke BRIC

 5. Etikk og butikk

Fra andre aviser

 1. Iran kjøper 114 Airbus-fly fra Frankrike

  Aftenposten
 2. Derfor konkurrerer islamist-statene om å få samarbeide med USA

  Aftenposten
 3. Utbytte kan gjøre Statoil til bedre selskap

  Aftenposten
 4. - De fleste oppsigelsene løper fra 1. februar

  Fædrelandsvennen
 5. Månelandingen

  Fædrelandsvennen
 6. Mens vi venter på nedturen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder