HADDE PENGER I SKATTEPARADIS: Storbritannias statsminister David Cameron og hans nå avdøde far Ian. Bildet er fra 2010: Foto: REUTERS/Toby Melville Foto: Toby Melville Reuters

Skatteparadis: Loven er på den lurvete moralens side

Ingen er korrupte, ingen har gjort noe ulovlig.

Finansakrobater, statsoverhoder, toppolitikere og rikfolk gjemmer og planlegger. Store beløp. Med utspekulerte og smarte advokaters hjelp. Loven er på den lurvete moralens side.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sist ut av beitet av kjente navn som har brukt skatteparadis og smutthull til å tjene penger er Storbritannias statsminister. Det faktum at David Cameron har tjent penger på investeringer gjort i skatteparadis, gjør ham ikke korrupt. Men Camerons mange unnvikende svar på spørsmål omkring problemstillingen, kan komme til å skape politiske problemer for ham.

Kommentar: Slaget om Storbritannia–Cameron vs. Johnson

Det ble et pinlig øyeblikk for den britiske statsministeren da han måtte krype til korset i et ITN-intervju, og medgi at han hadde eid aksjer i Blairmore. Et fond hans far hadde opprettet tidlig på 1980-tallet, i samarbeid med advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Få mer debatt-stoff: Følg VG Meninger på Facebook

Han innrømmer også at deler av pengene han arvet etter faren, drøye tre millioner kroner, kan stamme fra Blairmore-fondet. Opplysningene om at David Cameron solgte aksjene før han ble statsminister, viser at han var klar over at det kunne bli et problem om det kom for en dag at han eide aksjer i et såkalt «offshore» fond. Selvfølgelig visste han det.

Det blir ikke mindre pinlig for David Cameron at han i sin tid som statsminister har vært en talsmann for skattereformer, samtidig som omtalte familiens rolle i Panama-gate som en privatsak. Det spiller mindre rolle at han ikke tjente enorme summer på Panam-affæren. Skaden er skjedd.

Toppsjefen i Norges største bank, Rune Bjerke, oppvokst i den sosialdemokratiske bevegelsen, hvor solidaritet, høy moral og nøysomhet var hjørnesteiner, skal ikke ha visst om hva hans direktører drev på med i Luxembourg. Noe sier meg at det burde han.

BAKGRUNN: DNB avslørt i Panama Papers – angrer på egen praksis

Den tidligere britiske statsministeren, Tony Blair, kastet seg også ut i økonomiske gråsoner da han begynte å operere med flere hatter. I 2011 møtte jeg Blair på Grand Hotel i Oslo. Vi skulle snakke om Midtøsten, og hans erfaringer som offisiell utsending til Midtøsten for FN, EU, USA og Russland. Den såkalte Kvartetten.

Les også: Tony Blair - profan i eget land

Men samtidig jobbet også Tony Blair som rådgiver for investeringsbanken, JP Morgan Chase. Rekken av hans oppdragsgivere er lang og betenkelighetene og kritikken mot Blair tilsvarende lang. Da jeg møtte ham på Grand kom han sammen med den daværende toppsjefen i Statoil, Helge Lund. Vi hilste og Tony byttet hatt.

Britisk presse har til gangs dokumentert at sosialdemokraten Tony Blair beriket seg kraftig på hattesjongleringen. Innpå to millioner kroner for en halvannen times forelesning. Intet ulovlig selvsagt. Men direkte grådig. Så absolutt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder