UT MOT STØRE: – Det er skuffende at Arbeiderpartiet på ny har endret kurs i asylpolitikken og vekk fra det brede forliket de selv var med å stemme frem, skriver Sylvi Listhaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Debatt

Listhaug raser mot Ap og Støre: Aps uansvarlige vingling

Under Jonas Gahr Støre har Arbeiderpartiet skiftet kurs i innvandringspolitikken i liberal retning som kan få store konsekvenser. Dette er uansvarlig.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

SYLVI LISTHAUG, innvandrings- og integreringsminister (Frp)

Arbeiderpartiet har nå tatt standpunkt til innstramningsforslagene regjeringen la frem for Stortinget. Resultatet er ikke overraskende, men skuffende. Et parti som har vært så høyt på banen med kritikk av regjeringens håndtering av asylsituasjonen burde også være med på ansvarlige tiltak. Under Jonas Gahr Støre har Arbeiderpartiet skiftet kurs i innvandringspolitikken i liberal retning som kan få store konsekvenser. Dette er uansvarlig.

I fjor høst opplevde Norge en historisk høy tilstrømning av asylsøkere. Fra august til november i 2015 ble det registrert mer enn 24 000 asylsøknader inn til Norge. Situasjonen var krevende, og det var bred politisk enighet om at endringer var nødvendig. En ny økning i tilstrømning kan komme raskt og den kan komme i år. Da stortingsflertallet i november 2015 samlet seg om 18 tiltak for å stramme inn asylpolitikken, var det en viktig kursendring. Jeg tror dette sendte signaler som var viktige for å bidra til å redusere tilstrømningen på kort sikt.

Les: Jonas Gahr Støre – Bedre kontroll, bedre integrering

I fjor høst var Arbeiderpartiet hard i sin kritikk av regjeringen. Vi satte inn for lite ressurser og arbeidet gikk for sakte. I Aftenposten 11. november i 2015 mente Helga Pedersen at regjeringspartiene hadde kastet bort tid med gjentatte runder med nye tilleggsforslag i asylspørsmålet. En hel uke hadde gått tapt og Arbeiderpartiet var kritiske. Nå viser det seg at Arbeiderpartiet ikke kommer til å stemme for vesentlige deler av innstramningspakken. Dersom det ikke blir flertall for innstramninger i familieinnvandringen som har effekt, og vi heller ikke får på plass tiltak for å redusere antall enslige mindreårige asylsøkere som reiser til Norge, mister vi to av tiltakene som kan ha størst betydning.

Arbeiderpartiet har på mange måter redusert seg selv til en kritisk kommentator til regjeringens tiltak. De fremmer få egne forslag, men etterlyser tiltak. De er med på avtaler, men er veldig bekymret når tiltak skal settes i verk.

Til NRK Finnmark 6. november uttalte Helga Pedersen at «Nå er det viktig at regjeringen ikke driver seminar og diskuterer innstramninger i innvandringspolitikken som tidligst vil gi effekt om flere år. Nå er det viktig med tiltak som har effekt på grensene Storskog og Svinesund – her og nå». Hvilke tiltak har Arbeiderpartiet fremmet som vil ha effekt på grensene «her og nå»? Regjeringen varslet innstramningstiltak allerede i tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet i fjor, og har siden jobben raskt og målrettet med å legge dem frem for Stortinget.

Europa opplever et stort migrasjonspress. Vi styrer gjennom en vanskelig tid. Tiltakene som foreslås i ulike land for å møte flyktningkrisen møter kritikk og vi står foran vanskelige avgjørelser. Og dilemmaene er mange. Det finnes ikke enkle tiltak og enkle svar som kan settes inn uten at de får konsekvenser.

En ansvarlig asylpolitikk som bidrar til å redusere tilstrømningen er helt nødvendig. Det er skuffende at Arbeiderpartiet på ny har endret kurs i asylpolitikken og vekk fra det brede forliket de selv var med å stemme frem.

Les også

 1. Jonas Gahr Støre: Bedre kontroll - bedre integrering

  Bedre kontroll ved grensene, god integrering og et regelverk i tråd med folkeretten er viktigst for Arbeiderpartiet når…
 2. Ap avviser Listhaugs
  familie-innstramninger

  Ap klargjør nå at de ikke vil støtte regjeringens forslag til innstramninger i kravene til familiegjenforening.
 3. I dag begynner dugnaden mot netthets: Frp-Siv om netthets: – Slutt med det!

  Frp-leder Siv Jensen tar gjerne et oppgjør med mobbing og netthets, men tror ikke det finnes noen enkle og raske…
 4. Mener Norge er blant de som gjør mest for flyktningene

  ISTANBUL (VG) FN mener Norge kunne økt kvoten på flyktninger med helseutfordringer.
 5. Asylsøkere får 10.000 kroner ekstra for å returnere frivillig

  UDI øker pengestøtten med 10.000 kroner til de 500 første…
 6. Her er regjeringens asylinnstramminger

  Etter massivt press gir innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og regjeringen noe etter, og reduserer kravene til…
 7. Kun tre prosent av Storskog-asylsøkerne får bli

  67 av asylsøkerne som kom til Norge via Russland i fjor har fått opphold.

Mer om

 1. Innvandring
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Ap avviser Listhaugs
  familie-innstramninger

 2. Frp: Ap åpner ny asylbølge

 3. Forsker: Sosialdemokratene kan tape på tøffere innvandringspolitikk

 4. Jonas Gahr Støre: Bedre kontroll - bedre integrering

 5. Sviende tap for Sylvi

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder