Foto: Illustrasjon:Ole Johnny Hansen,

Debatt

Fransk skråblikk på den norske julen: Kronikk: Alt jeg ønsker meg til jul er ....

e

Julefilmen over alle julefilmer i Norge er noe som kalles «Tre nøtter til Askepott». Dette er en tsjekkoslovakisk film fra 70-tallet, og man kan virkelig spørre seg hvorfor nordmenn må se akkurat denne filmen i julen. Enda mer forvirret blir man ettersom det kun er én mann som dubber alle karakterene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lorelou Desjardins (A Frog in the Fjord), fransk blogger, bosatt i Norge.

«Herregud, jeg er så glad for at det snart er jul!» sier hun jeg deler leilighet med. «Jeg også,» svarer jeg. «Jeg elsker julen for da er jeg sammen med familien min, og så spiser vi østers og snegler.» Det forferdete ansiktsuttrykket hennes sier tydelig at nordmenn spiser noe annet i julen. Dermed begynte jeg å se nærmere på den norske julen. Hva spiser nordmenn i julen? Hva ser de på? Hva tror de på? Svarene er som følger: Mye fett, dansende, rare menn med ulvehoder og små julenisser som sitter bak låven og spiser risengrynsgrøt.

Mat

Lorelou Desjardins, kjent som A Frog in the Fjord. Foto: ,

Det hele begynner to uker før julaften, med den tradisjonelle julebaksten. Du trenger mange kilo smør, sukker og mandler for å lage kransekaken, en kake du forøvrig bør unngå hvis du har diabetes. Familiene baker mange forskjellige kakesorter, sju tror jeg, og noen ganger bakes det hver helg frem mot jul. Men mange nordmenn kjøper ferdige pepperkaker på butikken. Er pepperkaker på boks, fulle av palmeolje og E-stoffer, like koselig som hjemmelagde pepperkaker laget med kjærlighet? Jeg tror ikke det. Noen ganger må man nemlig jobbe for «koseligheten».

Så kommer hovedretten: det kan være lutefisk, en hvit fisk som både ser og kjennes ut som gelé og som smaker lut. Veldig rart, men faktisk ganske godt og eksotisk, akkurat som brunost, lefse og knekk. Så kommer den heftige fettrike maten: pinnekjøtt og ribbe. Dette er perfekt hvis du er fyllesyk, men i julen spiser nordmenn det før, eller mens de er fulle.

Takk Gud for akevitten som har i oppgave å skylle ned fettet og få alt til å løse seg opp slik at man er klar til å gå videre til neste måltid. Den sørger også for at du er passe full, slik at du kommer deg gjennom alle filmene som må sees, alle talene fra slektninger som må høres og slik at du roser den nydelige maten høyt nok opp i skyene. Glem ikke lov nr. 22.4 fra forfatter Egil Aslak Aursand Hagerups Norges uskrevne lover: «Gi ros for julematen uansett hvordan den smaker. Husk at den er laget med kjærlighet og julestress.»

Underholdning

Julefilmen over alle julefilmer i Norge er noe som kalles Tre nøtter til Askepott. Dette er en tsjekkoslovakisk film fra 70-tallet, og man kan virkelig spørre seg hvorfor i alle dager nordmenn må se akkurat denne filmen i julen. Etter å ha sett den norske versjonen, var jeg enda mer forvirret ettersom det kun er én mann som dubber alle karakterene, og han gjør en ganske dårlig jobb.

På toppen av det hele er dubbingen lagt over det originale lydsporet slik at man fortsatt kan høre skuespillernes stemmer i bakgrunnen. Beskjed til den utenlandske leser: du må ikke under noen omstendighet påpeke at dette er latterlig (se lov nr. 22.2 i Norges Uskrevne lover, en bok jeg for øvrig kan anbefale til alle utlendinger). Men la meg likevel spørre: Er det lov å mene at tittelen og deler av filmen er teit?

Det finnes en russisk film som heter Rock 'n Roll Wolf, også denne fra 70-tallet. Denne filmen forsto jeg enda mindre av enn Tre nøtter til Askepott, men den er i alle fall mer underholdende og fargesprakende. Stemmene er gode, men karakterene har ulve- og kaninpelser på hodet. Noen ganger prøver de å snakke med katte- og sauestemmer, og de hopper mye mens det spilles rock i bakgrunnen. Det ender med ballett. Hva har nordmenn egentlig i sirupssnippene sine? For man må virkelig være høy for å nyte denne filmen. Mitt råd: Du bør være veldig, veldig full før filmen begynner. Ikke alle vokste opp med gamle østeuropeiske kultfilmer i julen.

Så følger Donald Duck-tegnefilmen From all of us to all of you fra 1958. Minst 68 prosent av Norges befolkning ser denne på julaften. Den gir i det minste en slags julestemning, men jeg antar at den er mer beregnet på barn.

Norge er et moderne land. Så hvorfor betalte man ikke noen for å dubbe Tre nøtter til Askepott skikkelig? Eller er det en del av julekosen at denne ene fyren har alle stemmene? Hvem vet! Og hvorfor er ingen av de store julefilmene i Norge faktisk norske? Dere er landet som representerer julen: Dere har snø og Lappland og nisser. Hvorfor lager dere ikke deres egne kultfilmer?

Koselig stemning

Stemningen bør alltid være koselig. Faktisk så er alt under kjempekoselig uakseptabelt. Det må være sånn, med mange, mange lys som lyser opp årets mørkeste tid, og den beste kremen til kakene og de beste kjøttstykkene til mølja. Og forresten, legg bort joggebuksene og turstøvlene. Jul er noe man feirer og tar på seg sitt beste slips og sin fineste kjole for.

En norsk nisse er ikke Julenissen, i alle fall ikke slik Coca Cola gjenskapte ham. I Skandinavia er nissen en liten mann med skjegg som for det meste er snill. Han bor som regel på låven og passer på dyrene. For å vise at man setter pris på ham og sørge for at han ikke blir sint, setter mange norske familier ut en bolle med risengrynsgrøt til ham på julaften. Har han med seg gaver? Det vet jeg ikke. Men jeg vet at folk tror på nisser og at mange er villige til å sverge at de har sett en. Bare spør mens dere spiser: «Er nisser ekte?» – og hør hva folk svarer.

I løpet av julen blir du kanskje invitert på julegrøt. Dette er risengrynsgrøt med knuste mandler, kanel og smør, men bare én eneste hel mandel. Den som får mandelen, vinner grisen eller en annen premie. Ikke en ekte gris, men en marsipangris. Jeg mener, du har nettopp spist 5000 kalorier, så hvorfor ikke legge til 500 ekstra? Hvis en voksen får mandelen, legges den gjerne diskret over i bollen til et barn slik at han eller hun skal blir ekstra glad. Husk å fortelle utlendinger at de skal lete etter mandelen, slik at ingen tror den egentlig skulle vært knust, og spiser den ved en feiltakelse.

Jeg kan dessverre ikke fortelle stort mer om den norske julen, ettersom jeg aldri har feiret jul med en norsk familie. Men jeg har feiret med en dansk familie, og det var «superhyggeligt» som de sier. Vi spiste risengrynsgrøt, bestemoren i familien satte nesten mandelen i halsen og alle sang og danset rundt juletreet. Jeg trodde de var fulle da de begynte å danse mens de holdt hverandre i hendene, men de var visst ikke fulle enda. Det er den meste eksotiske julen jeg har opplevd.

Igjen og igjen

Og etter jul: dårlig samvittighet og på'n igjen med intervalltrening

Allerede første juledag kan du se sportsfanatikerne der de teller hvor mange runder de må løpe for å bli kvitt alle kaloriene. Klokken 07.00 er de ute og løper på isen: «Vi er tøffe. Vi klarer det.» Hvert år forteller avisene oss hvor mange kalorier nordmenn spiser i løpet av julen og hvor mange trapper eller kilometer du må løpe for å bli kvitt dem.

Men slapp av, neste gang samfunnet oppfordrer deg til å gjøre, spise og drikke det du vil er 17. mai. Du har fem måneder til å bli kvitt fettet før du må starte på nytt igjen!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder