Tegning: ROAR HAGEN

Kommentar

Italia: Mer enn et EU-valg

For Italias statsminister Matteo Renzi (39) handler EU-valget om noe mer enn hvem som skal sitte i det nye Europaparlamentet. Det er et tillitsvotum for ham personlig.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I går varslet den unge regjeringssjefen at han kom til å kaste kortene og dra hjem til Firenze dersom han ikke får gjennomslag for de politiske reformer som landet helt åpenbart trenger.

Hvis italienerne foretrekker å bli representert i EU-parlamentet av et flertall fra høyresiden eller komikeren Beppe Grillos protestbevegelse M5S, vil det sende et signal til nasjonalforsamlingen om at Renzis reformpakke ikke er så viktig for folk likevel.

I så fall vil det være høyst usikkert om den sosialdemokratiske statsministeren og hans regjeringskoalisjon med sentrum-/høyre-utbryterne fra Silvio Berlusconis gamle parti, PdL, har nødvendig flertall for lovendringene som kreves.

Som ett av få EU-land, muligens det eneste, kan Italia imidlertid vise til et visst samsvar mellom oppslutning om den sittende regjeringen og hva folk sier de vil stemme i valget til nytt Europaparlament:

Italias sosialdemokratiske parti (PD) ligger og vaker rundt 30 prosent i de fleste målingene, regjeringspartner NCD (Nuovo Centrodestra) får mellom fem og åtte prosentpoeng, mens den antatte hovedutfordreren, Silvio Berlusconis Forza Italia, som har blankpolert sin EU-kritiske retorikk, har vært helte nede på 16-tallet.

Jokeren, i mer enn en forstand, er igjen Beppe Grillo. Den karismatiske bloggeren og TV-personligheten har vært tilbake på gamle høyder på gallupen. Ved siste parlamentsvalg fikk han en fjerdedel av stemmene, og det er på samme nivå meningsmålerne plasserer ham få dager før italienerne går til valg. Til TV-kanalen L7 uttalte Berlusconi i går at en seier til Grillo på søndag er ensbetydende med nyvalg.

Det er ikke Renzi enig i. Samtidig vet han inderlig vel at han aldri er blitt valgt til jobben han nå har. Statsministerembetet var en sjanse som bød seg da hans partifelle og forgjenger Enrico Lettas svekkede gjennomføringsevne ble altfor tydelig. Helgens valg vil være første mulighet for Italia til å si noe om det.

Italienerne er tradisjonelt EUs mest lojale folk, men nå er tilliten til unionen på et historisk lavmål også her. Så vidt en av fire stoler på EU.

Like fullt sier 56 prosent at de støtter Italias medlemskap i eurosonen, og bare 15 prosent definerer seg selv som euroskeptikere.

Matteo Renzi sitter nok tryggere i stolen enn noen av sine umiddelbare forgjengere, men han vil få en interessant pedagogisk utfordring overfor sine landsmenn dersom Grillos gruppe blir større enn regjeringens i det nye Europaparlamentet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder