TRUENDE: – Jeg vil aldri jukse eller trekke valgresultatet i tvil, fordi dette er det mest åpne og minst korrupte valget i verden, sa president Yahya Jammeh etter valgresultatet. Foto: Jerome Delay AP

Kommentar

En despot trer av

Gambiere, til tross for at det er mindre enn to millioner av dem, er overrepresentert blant migrantene som risikerer livene sine på Middelhavet. Det er det en grunn til.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Av AXEL STØREN WEDÉN

Landet på Afrikas vestkyst, som nordmenn flest kanskje forbinder med charterreiser i vinterhalvåret, har vært i dype problemer den siste måneden.

En kort oppsummering: I det første presidentvalget siden 1965, og det første siden diktatoren Yahya Jammeh tok makten i et militærkupp i 1994, vant motstanderen, forretningsmannen Adama Barrow. Jammeh forsøkte å fremstille seg storsinnet da han tilsynelatende aksepterte nederlaget i en TV-sendt tale:

«Helt siden vi startet med valg, har jeg alltid gjort det veldig klart at jeg aldri vil styre dette landet uten deres mandat. Og jeg vil aldri jukse eller trekke valgresultatet i tvil, fordi dette er det mest åpne og minst korrupte valget i verden.»

Men despoter er sjeldent storsinnet. Pipen fikk en annen lyd bare en uke senere da den Idi Amin-aktige diktatoren tok en u-sving og trakk uttalelsen.

AXEL STØREN WEDÉN er journalist i VG. Foto: Helge Mikalsen VG

Bakgrunn: Nekter å gå av

Etter en måned med press fra andre afrikanske ledere, nektet Jammeh fortsatt å tre av da mandatet hans gikk ut ved midnatt fredag. Senegalesiske styrker tok seg så inn i Gambia for å avsette diktatoren. Uten militæret i ryggen trakk Jammeh seg til slutt i natt, etter å ha tøyd strikken til det lengste.

45.000 ble sendt på flukt til nabolandet Senegal som følge av urolighetene den siste måneden. De føyer seg inn i en økende trend av gambiere som forlater landet i jakten på et bedre liv i Europa.

Leo Ajkic om tårene i «Flukt»: – Ikke flau over å vise følelser

Til tross for at Gambia er en av Afrikas minste nasjoner med om lag 1,8 millioner innbyggere, er gambiere ifølge IOM den fjerde største gruppen av migranter som krysser Middelhavet på vei til Italia.

Antallet har økt de siste årene og i visse tilfeller har hele landsbyer mistet unge menn, som representerer selve grunnsteinen i samfunnet, til Europa.

Gambiske Fatim (19) var landslagskeeper: Døde i Middelhavet

Diverse bistandsprosjekter har hatt mindre virkning på å holde unge mennesker igjen. Arbeidsledigheten er på over 30 prosent og nesten halvparten av befolkningen er analfabeter.

Når man i tillegg tar terrorveldet til Jammeh til betraktning, er det ikke vanskelig å forstå at gambiere søker et bedre liv i Europa:

Forsvinninger av politiske motstandere og tortur er dagligdags, ifølge Human Rights Watch. Myndighetene går regelmessig etter journalister, menneskerettighetsaktivister og kritikere, men verst går det ut over LHBT-befolkningen.

Jammeh har blant annet tatt til orde for å kutte strupen på homofile gambiere og sagt at han vil drepe enhver som hevder at forfølgelsen av LHBT-mennesker er en grunn til at gambiere søker asyl i Europa.

I 2007, i et utfall av sine grandiose vrangforestillinger, fikk han det for seg at han kunne kurere HIV/AIDS på mandager i et land der mange er rammet av det dødelige viruset.

Levekårene må bedres i Gambia dersom folket skal slutte å risikere livene sine i skrøpelige båter over Middelhavet. Et naturlig, første skritt er å fjerne en despot som har klamret seg til makten i over 20 år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder