PRESSET: Britenes statsminister Theresa May. Foto: Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN

Leder

I dag kan Theresa May bli felt av sine egne

Den britiske regjeringen støtter statsminister Theresa Mays forslag til skilsmisseavtale med Den europeiske union. Samtidig øker sjansen for at hun kan få et mistillitsforslag mot seg – fra sine egne i det konservative partiet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ifølge rapporter fra Westminster sent onsdag kveld skal nå et tilstrekkelig antall parlamentarikere fra regjeringspartiet ha meldt inn sin skriftlige misnøye med May til den såkalte 1922-komiteen, et forum som i gitte anledninger kan fremme krav om valg av ny leder.

Hvis det medfører riktighet at mer enn 48 Tory-medlemmer i nasjonalforsamlingen har skrevet brev til komiteen, kan denne gruppen formelt forlange lederskifte i partiet.

les også

De må gjøre Theresa May til syndebukk for å redde sitt eget skinn

Det er imidlertid ikke opplagt at de gjør det. Kritikerne av Mays Brexit-avtale vet også at de blir nødt til å presentere et troverdig alternativ til en utmeldingsavtale.

Den som ser på kalenderen forstår at det ikke er mulig. Det har tatt to år å forhandle frem dette forslaget. Det er 134 dager igjen til Storbritannia sier takk og farvel til EU. Theresa May har sine ord fra i går kveld i behold: «Det er enten min avtale, eller ingen avtale».

les også

Den britiske regjeringen støtter utkastet til brexit-avtale

Fortsatt kan høyrøstede motstandere fra den militante høyresiden i det konservative partiet gjøre ganske mye for å ødelegge regjeringens utmeldingsplan.

Tidligere utenriksminister Boris Johnson synes på ingen måte å ha gitt opp sine ambisjoner om å etterfølge Theresa May som partileder og statsminister. Han vil trolig fortsette å forsøke å stikke kjepper i hjulene for henne, og gjerne på en måte som kan komme til å gi henne skylden for en avtale som blir oppfattet så dårlig at parlamentet forkaster den.

Da vil britene måtte forlate EU uten noen som helst avtale.

les også

– Cameron overlot et kaos til Theresa May. Vi synes synd på henne.

Brexit er en ulykksalig misforståelse, og det beste for nasjonen ville vært om myndighetene hadde lyttet til det store flertall som likevel ikke ønsker å forlate EU og helst så det ble en ny folkeavstemning. Det skjer neppe nå, så for britenes egen del får vi håpe de slår seg til ro med det de har oppnådd å få beholde etter 45 års integrert samliv med Europaunionen.

les også

Brexit – forbannelse og symptom

Mange fortviler over å miste fordelene de har hatt med sømløs tilgang til det indre marked. Andre gleder seg over å ha fått mulighet til å innføre strengere grensekontroll og redusere adgangen til riket. Samtidig gjenstår det å finne en endelig løsning på spørsmålet om irskegrensen og tollunion, en forhandling som vil bli videreført.

Totalinntrykket av avtalen er at den ikke faller i smak hos noen. Det at alle er misfornøyde er, paradoksalt nok, det som kan lose den gjennom underhuset. Da er det ingen som kan hovere over å ha vunnet, og alle må bite i seg noe. Dessuten, som parlamentet tidligere har fått høre, er ikke dette slutten. Det er ikke engang begynnelsen på slutten. Men det er kanskje slutten på begynnelsen.

Les også

 1. Bøndene frykter brexit-katastrofe

  FULKING, WEST SUSSEX (VG) Storbritannia risikerer matmangel etter brexit, advarer britiske bønder, som frykter en…
 2. Britene og EU lukker den irske grensen

  EU har overlistet britene og kneblet statsminister May. Dermed står britene med begrensende muligheter for å få en god…
 3. Når konservative partier kollapser, kollapser demokratiet

  Vi kan om kort tid sitte med to uforutsigbare populister som ledere for verdens to viktigste konservative partier.
 4. Danser ut av EU

  Statsminister Theresa May danset inn på det konservative landsmøtet til tonene av Abbas «Dancing Queen».
 5. Troll i ord

  Russiske nett-troll og falske profiler var i sving da italienske populister forsøkte å reise riksrettssak mot president…
 6. Langfredagsavtalen

  Det er 20 år siden den viktigste fredsavtalen mellom Irland og Storbritannia ble inngått.
 7. Britisk Brexit-baluba

  May-regjeringens Brexit-politikk har vært som et eneste stort sirkus. Nå rømmer klovnene.
 8. Ny EU-avstemning

  Mens regjeringen i London kriger innbyrdes og statsminister Theresa May svekkes politisk dag for dag, både i eget parti…
 9. Derfor er dette kongelige bryllupet mer enn en begivenhet. Det er viktig.

  Askepott-fortellingen om den fraskilte katolikken av afroamerikansk herkomst som i morgen blir gift med en britisk…
 10. Faller Boris i ryggen

  Boris Johnson er som et vandrende revynummer. Det lukter underbukser og sparkepiker.
 11. Derfor motarbeides May av høyresiden

  Hva er 50 mil langt og skiller gjennombrudd fra sammenbrudd?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder