SLIPPER TOLL: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sammen med EUs utenrikssjef Federica Mogherini tidligere i år. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix

Leder

EØS tjener Norge nok en gang

Norge får unntak for EUs nye tollsatser på stål. Det kan vi takke EØS-avtalen for.

Etter at USA økte sine tollsatser på stål og aluminium, har EU sett seg nødt til å gjøre det samme. Unionen fryktet at stål som ellers gikk til USA ville bli tilbudt EU-markedet til lav pris, og dermed ramme den europeiske stålindustrien. Donald Trumps handelskrig er i gang og destabiliserer markeder og rammevilkår her i Europa og andre steder. Proteksjonisme og handelshindre sprer seg raskt.

les også

EØS-motstandere på bærtur

For Norge var EUs nye ståltoll en elendig nyhet. Flere norske industribedrifter eksporterer stålprodukter til Europa. Eksporten er verdt flere milliarder kroner. Ifølge NHO-forbundet Norsk Industri. De økte tollsatsene truet bedrifter og arbeidsplasser. Selv om Norge er sikret tilgang til det europeiske markedet gjennom EØS-avtalen er vi ikke med i EUs tollunion, og sto dermed i fare for å havne på feil side av det nye tollgjerdet.

les også

Dette betyr Mays brexit-plan

Men slik ble det ikke. Takket være solid innsats fra Utenriksdepartementet og andre slipper Norge unna den nye ståltollen i EU. Det er noe av det viktigste som har skjedd for norsk eksportindustri i år. Grunnlaget for unntaket er EØS-avtalen. Med den i hånden kunne Norge argumentere for at en straffetoll på vårt stål ville stride mot prinsippet om fri tilgang og like konkurransevilkår i det europeiske markedet.

les også

Kina klager USA inn til WTO etter nye tolltrusler

Det virket, heldigvis. Det er verdt å merke seg for dem som tror EØS-avtalen kan erstattes av enkeltstående handelsavtaler eller andre former for handelspolitiske drømmerier. Det er også noe de som stadig går inn for norske veto mot EU-direktiver, eller annen underminering av avtalen. Det er vanskelig å se at Norge på noen måte kan tjene på en løsere tilknytning til EU enn vi har i dag. For norsk næringsliv er en trygg, stabil og forutsigbar tilgang til Norges viktigste marked helt avgjørende.

les også

USA med ny voldsom toll mot Kina

I en verden som stadig blir mer usikker, og der USA ser ut til å velge alenegang i stadig flere saker, ville det beste for Norge selvfølgelig vært å være medlem i EU. Men så lenge det virker politisk umulig må vi i hvert fall sørge for at EØS-avtalen holdes sterk og trygg og intakt. Det som har skjedd denne uken viser hvor viktig den er for Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder