FÅR STØTTE: Aps innvandringspolitiske talsperson Masud Gharakhani. Foto: Roald, Berit / Scanpix

Debatt

Kampen mot sosial kontroll og dobbeltliv

Jeg håper kampen mot sosial kontroll og æreskultur også er en kamp for våre verdier som frihet, likhet, rettferdighet og solidaritet.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over to år gammel

SARAH GAULIN, lokalpolitiker i bydel Søndre Nordstrand (Ap)

Sarah Gaulin. Foto: PRIVAT

Velgerundersøkelsen fra SSB forteller oss av hver fjerde velger hadde innvandring i tankene da de stemte ved fjorårets valg. Paradokset er at innvandrere selv stemmer på partier som er kritisk til innvandring. Personlig har jeg bekjente med innvandrerbakgrunn som stemmer på Frp fordi de opplever at det er kun Frp som snakker om innvandring på godt og vondt.

Den siste tiden har Arbeiderpartiet fått mye kritikk for retorikken i innvandringspolitikken, og blitt sammenlignet med Frp. Kritikken kommer også fra Venstres Abid Raja. Han kommer med beskyldning om at et forbud mot søskenbarnekteskap vil heller komme inn i utlendingsloven enn i ekteskapsloven. Taktikken hans er å skape mer splittelse enn å samle oss rundt de medisinske årsaken bak forslaget.

les også

«De skamløse jentene» reagerer på Ap-utspill: – Vi er ikke enige med deg

Arbeiderpartiets kamp mot sosial kontroll ser ut til å ikke få støtte av de populære skamløse jentene. De mente at det var feil av Aps innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani å bruke skamløse jenter i sin retorikk. Jeg vil argumentere for at det er mange som representerer det vi kan kalle skamløse jenter. Vi har på den ene siden de skamløse jentene som ikke har muligheten til dele sine historier med offentligheten, og på den andre siden har vi offentlige personer som lever dobbeltliv på grunn av sosial kontroll.

En bekjent av meg er for meg selve kjennetegnet på sosial kontroll. Vedkommende lever som en helt vanlig student med kjæreste, drikker alkohol og utforsker studentlivets gleder. Legg merke til at det ikke er i Oslo, der sånt ville blitt sett og snakket om, og muligens fått konsekvenser. Vedkommendes dobbeltliv bekrefter fordommene når det gjelder sosial kontroll.

les også

«Morn, morn, Jensen! Kan vi låne slagordet ditt?»

Jeg har i lang tid vært vitne til flere som lever slike dobbeltliv. Det er både gutter og jenter som starter dobbeltlivet fra en svært ung alder. Jeg har blitt bedt om å slette bilder der mine venner er ikledd festantrekk og er uten hijab. Gutter og alkohol i samme rom går greit så lenge deres slektninger ikke får vite noe om det. Enkelte som pleier å gå med hijab til vanlig sier at hjemme hos meg er fristedet deres så lenge snap og bilder fra festen ikke legges ut. Bildene som skal gi oss gode minner gir dem heller angst, stress og setter dem i fare for konsekvenser.

Selv om de er langt over 18 år og myndige, så lever de under strenge forventninger. Enkelte er både andre- og tredjegenerasjons ungdom med foreldre eller besteforeldre fra andre land enn Norge. Nå må vi si nok er nok og sette inn tiltak slik at vi ikke sender enda en generasjon til en sånn skjebne. Vi må ha tiltak mot sosial kontroll uansett hvilken religion, bakgrunn eller miljø dette kommer fra.

les også

Hør på grasrota, Ap!

Personlig har jeg erfaring av hvordan sosial kontroll skader et menneske. Jeg er et resultat av et arrangert ekteskap. Hadde moren min valgt å si nei, ville det fått konsekvenser. Dermed ble hun giftet bort som 17-åring til en ni år eldre mann. Hun ble fratatt tenårene og barndommen. Vi hører stadig om slike historier og ofte skjer dette når ungdommene er på ferie i hjemlandet. Nå har Arbeiderpartiet gitt håp og motivasjon til sånne som min mor. Hun vurderer å melde seg inn i Arbeiderpartiet som nylig la frem forslag der det skal stilles krav og tiltak mot sosial kontroll.

Til kritikere som mener at Arbeiderpartiet fremmer dette kun mot innvandrere, imamer eller islam. Her er ett av forslagene som tilbakeviser det, og der det kommer frem at Arbeiderpartiet stiller krav til alle trossamfunn og bruk av det norske språk.

«Stortinget ber om å gjøre tilsyn med og åpenhet om opplegget i ’koranskoler’, og andre trossamfunns skoler til en del av betingelsene for å få statsstøtte. Viktige faktorer her bør være bruk av norsk språk og at man ikke fremmer ekstreme holdninger og kjønnssegregering fra barnsben av.»

Jeg håper kampen mot sosial kontroll og æreskultur også er en kamp for våre verdier som frihet, likhet, rettferdighet og solidaritet.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Innvandring
 3. Trossamfunn
 4. Hijab
 5. Alkohol
 6. Studentliv

Flere artikler

 1. Hør på grasrota, Ap!

 2. «De skamløse jentene» reagerer på Ap-utspill: – Vi er ikke enige med deg

 3. Aps innvandringspolitiske talsmann: – Høyre og Venstre befinner seg for fjernt fra integreringsutfordringene

 4. Ap ba Frp om garantier for fortsatt streng innvandring. Nå er Venstre rasende.

 5. Libe Rieber-Mohn: – Tradisjoner står i veien

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder