Kommentar

Nå selger barn dop her

Av Astrid Meland

I GAMLE DAGER: Geologisk museum på Tøyen. Foto:Uio / Privat,UiO / PRIVAT

I gamle dager var det snakk om å legge Slottet hit. I dag finner du alle hovedstadens problemer samlet her, bare et par stopp unna Karl Johan.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Mer enn 100 polititjenestemenn deltok i en aksjon mot så mange som 30 adresser i Oslo denne uken. 18 personer ble pågrepet. Blant de siktede er en mor, far og to sønner. Flere av dem er dømt for narkotikaforbrytelser tidligere. Det var langvarig spaning som gjorde det mulig å avsløre en forbryterfamilie som politiet mener har fortsatt sin kriminelle aktivitet.

Ikke helt overraskende foregikk det politiet beskriver som bruk av barn for å selge hasj, her på Tøyen. Du har kanskje vært her for å se Munchs «Skrik». Men snart skal Munch-museet flyttes ut av bydelen, som fikk penger til ekstrem forvandling for å la Munch gå.

Men det ser ikke vi som bor i området så mye til. Tøyen er bydelen som har «alt»: Suppekjøkken, tiltak for rusbrukere, sosialboliger, tilbud til psykisk syke, toaletter for romfolk, sovesal for bostedsløse….Frelsesarmeen driver brorparten av aktiviteten sin her. Tøyen har Oslos høyeste andel av folk på sosialen og over 1000 kommunale leiligheter.

Samtidig har Tøyen med sine butikker, parker, festivaler og tallrike museer sjarm og er til daglig langt fra så skummel som man kan få inntrykk av. Men det begynner å bli mye nå. Til tross for penger og lovnader om det motsatte, ser politikerne ut til å jobbe hardt for å lage Norges helt egne Bronx eller en variant av Baltimores mistrøstige dopmiljø.

Det toppet seg i våres da det ble kjent at også Politiets utlendingsenhet vil flytte hit. Her mener politikerne altså at også nyankomne asylsøkeres må å sin første stopp.

Mangfoldig er det, men også det trues på den måten at norske familier flytter ut. På Tøyen skole kan antallet etnisk norske elever telles på en hånd.

TV2 kunne nylig fortelle at Oslos tunge narkotikamiljø har flyttet østover vekk fra Jernbanetorget. Dette var Oslopolitikerne glade for.

For alle som ikke bor i indre øst er det selvsagt praktisk at alt som er vondt og vanskelig i Oslo legges på Tøyen så folk slipper å se problemene.

Og nå har til og med SV flyttet kontoret sitt til bydelen. Det var annerledes på begynnelsen av 1800-tallet, da den stastelige storgården var sentret på Tøyen og man planla å legge Slottet like ved. I dag er det ikke like gjevt det som tilbys hovedstadens tettest befolkede område.

Mer om

 1. Oslo

Flere artikler

 1. VG mener: Bygg Deichman
  – avlys Lambda

 2. Kommentar: Elefanten i handlingsrommet

 3. Oslo øst fortjener et løft

 4. En kopp kjedekaffe, takk!

 5. Oslos «svenske» tilstander

 6. Kommentar: Tung tids tall

Fra andre aviser

 1. Grønland - Oslopolitikernes søppelkasse?

  Aftenposten
 2. Professor vil ha mediemuseum på Tøyen

  Fædrelandsvennen
 3. Fra nyttår skal Tøyen og Grønland løftes sammen

  Aftenposten
 4. Oslo kommune og staten bør ta utfordringen i fellesskap og skape et minne etter Edvard Munch på Tøyen | Kristian Nordberg

  Aftenposten
 5. Forsker: NRK til Tøyen kan gentrifisere området

  Aftenposten
 6. Kunstnere prøver å stoppe Lambda

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder