ÅPNET NORGE: «Det er flere forbrukere enn kjøpmenn», pleide tidligere forbrukerminister og Høyre-dame Astrid Gjertsen å si. - Myndigheten bør legge til rette for like konkurranseforhold og et enda åpnere samfunn, skriver Heidi Nordby Lunde. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN.
ÅPNET NORGE: «Det er flere forbrukere enn kjøpmenn», pleide tidligere forbrukerminister og Høyre-dame Astrid Gjertsen å si. - Myndigheten bør legge til rette for like konkurranseforhold og et enda åpnere samfunn, skriver Heidi Nordby Lunde. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN.

Kronikk: 24-timerssamfunnet

MENINGER

Heller enn å stille spørsmål om ja eller nei til søndagsåpne matbutikker burde vi spørre: Hvilke butikker vil forbrukerne tvinge til å stenge?

debatt
Publisert: Oppdatert: 23.05.14 15:18

Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant (H)

For en stund siden hadde vi debatt om søndagsåpne butikker i Stortinget. Ifølge undersøkelser blant forbrukere og tilbakemeldinger fra både fagforeninger og de store matvarekjedene er det nemlig ikke noe skrikende ønske om søndagsåpne butikker i Norge. Så da burde jo saken være grei.

Når et flertall er mot, bør mindretallet jenke seg. Eventuelt burde alle de som i dag benytter seg av søndagshandel slutte med det, for det er så ufint å vise at noen ikke bare har et ønske om å søndagshandle, men også viser det gjennom faktisk handling.

Det kunne vært interessant å i stedet for å stille spørsmål om ja eller nei til søndagsåpne matbutikker, heller stille spørsmål om hvilke butikker forbrukerne vil tvinge til å stenge?

Klær og bøker

En helt vanlig søndag kom jeg med toget inn på Oslo S, der klesbutikkene B Young og Sorbet hadde åpent, i tillegg til Body Shop, Accessorize, Netcom, Floriss og Vitus apotek. Siden det er en hyggelig spasertur fra sentrum og opp Grünerløkka der jeg bor, gikk jeg oppover forbi åpne restauranter, cafeer og bakerier, men så at jeg også kunne handle klær på Between Friends og Velouria Vintage, bøker og reiseutstyr på Chillout, ting og tang på Sjarm, i tillegg til at bruktmarkedet på Birkelunden og søndagsmarkedet på Blå så ut til å være sedvanlig folksomt. Søndagsmiddag kunne jeg handle på Sultan marked, Mathallen og et utall spesialombygde matbutikker tilhørende de store matvarekjedene.

Det er de som påstår det ikke er noe grunn til å åpne for søndagshandel. Men mens Kiwi og Meny får ha søndagsåpent hos svigerfar på Rjukan siden kommuunen der har status som turistkommune, går ikke det i Oslo, som til tross for sine 1,3 millioner overnattinger av utenlandske gjester ikke har samme status.

Flere kunder ute

Dermed er handletilbudet på Karl Johan og Aker Brygge storkiosker som Narvesen, Seven Eleven og Deli de Luca. Ikke ett vondt ord om disse, for utlendinger i Oslo er sikkert helt annerledes enn nordmenn i London og Paris, som synes å sette pris på å handle på Oxford Street og Champs Elysees - også på en søndag. Med mindre turistene har et akutt behov for grønne planter, hagemøbler og pyntenips selvsagt, for da kan de dra på søndagsåpne Plantasjen på Storo.

På Grünerløkka bryter antakeligvis noen av de små butikkene loven, men det er flere kunder ute og går tur på søndager enn det er kunder i kontortiden på mandager. Skal de små uavhengige butikkene leve, må de konkurrere når kundene er der. Noen har stengt mandager.

Dette er faktisk ikke promotion, ei heller reklame. Jeg skriver om butikker som er søndagsåpne, så navna må jeg jo ha med.
Og hva med treningssentre, cafeer og restauranter, alle søndagsåpne. Før jul, den kristne høytiden, da vi alle moraliserer over at alle har glemt julens egentlige budskap, får de store kjøpesentrene ha søndagsåpent. For å gjøre det enklere for folk. Enkelt kan man også shoppe av hjertens lyst på Internett. Skal vi stenge ned det på søndager?

I motsetning til i Danmark, der de enkelte steder erfarte at de store matvarekjedene økte sine markedsandeler, mens små butikker måtte stenge, er det i Norge motsatt. De små bryter loven for å kunne konkurrere mot de store matvarekjedene, som har investert i 100-millionerklassen for å tilpasse butikkene til å få lov å ha søndagsåpent. Disse milliardkonsernene vil jo ikke ha flere konkurrenter. Og det er det dette handler om: Ulike konkurransevilkår.

Jeg kan heller ikke se at prisene hos Body Shop eller Accessorize har steget betraktelig til tross for at de har søndagsåpent, slik det trues med av de som ikke ønsker flere konkurrenter.

Et åpnere samfunn

Da Høyre, med den formidable Astrid Gjertsen i spissen, begynte reformene for det åpne samfunnet på 80-tallet truet butikkeiere, særlig kolonialeiere, med å melde seg ut av Høyre. Men Gjertsen svarte med at «det er flere forbrukere enn kjøpmenn». Butikkeierne fryktet tap i omsetning og lange arbeidsdager.

Butikkene har siden blomstret, og Gjertsen fortalte at hun fikk en mengde henvendelser fra fornøyde familier i etterkant. Nye åpningstidsbestemmelser kunne kanskje ført til en og annen takknemlig turist også.

Av de mange skrytebildene av folk med familie som er ute på søndagstur i marka på Facebook, ser det ut til at folk flest klarer å prioritere, eventuelt kombinere, det som passer dem best. Da bør myndighetene legge til rette for like konkurranseforhold og et åpnere samfunn.

Men hvis vi skal begynne å tvangsstenge søndagsåpne tilbud, må noen gjerne begynne med det døgnåpne treningssenteret der jeg bor.