FORLIK: Ap, med Hadia Tajik i spissen, er med på forliket om politireformen. Det er godt nytt. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Viktig politiforlik

Noe av det beste med norsk politikk er at våre folkevalgte i store og viktige saker evner å komme sammen og finne frem til brede og fornuftige løsninger.

 • VG Leder

Artikkelen er over fem år gammel

Det hviler et tungt ansvar på politidirektør Odd Reidar Humlegård og hans folk.

Skatteforlik og pensjonsreform er gode eksempler på dette. Når et bredt flertall på Stortinget står bak, vet de som blir berørt av reformene at omkamper er nær umulig. Kreftene kan heller brukes på å få gjennomført reformene best mulig.

Nå er det klart at det også blir et bredt forlik bak politireformen. Det er godt nytt. Opprinnelig var det bare Venstre som støttet opp om regjeringens forslag til reform. I utgangspunktet var tonen tøff, og avstanden lang til de andre partiene i Stortinget. Men etter harde forhandlinger ble resultatet en reform som også Ap og KrF kunne stille seg bak.

Det er foretatt justeringer når det gjelder inndeling av de ulike nye politidistriktene. Strukturen i politi-Norge er viktig nok. Men som Aps justispolitiske talskvinne, Hadia Tajik, uttrykte det; strukturen er bare skallet. Dersom man kun er opptatt av struktur, uten å diskutere innholdet, er det lite å hente.

LES OGSÅ KOMMENTAREN Flere burde gått av tidligere

Det er vanskelig å balansere behovet for politi i nærheten av der folk bor, og behovet for sterke fagmiljøer som kan håndtere et stadig mer krevende kriminalitetsbilde. Frem til i dag har kommunene hatt en for sterk innflytelse - de har i realiteten hatt vetorett når det gjelder sammenslåinger eller omstruktureringer av politiet i deres områder. I regjeringens forslag fikk Politidirektoratet til gjengjeld usedvanlig stor makt. Forliket i Stortinget gir politiet en sterkere lokal forankring enn det regjeringen opprinnelig hadde lagt opp til. Vi tror det kan være fornuftig.

Bakteppet for politireformen er Gjørv-kommisjonens rapport, som kom året etter at terroren rammet Norge. Et av hovedpunktene i rapporten var at mye av det som sviktet i beredskapet 22.juli 2011, handlet om kultur og ledelse. Derfor er vi glade for at disse elementene nå får en mer sentral plass i utformingen av fremtidens politi. Men det er for tidlig å slippe jubelen løs - politiet har store utfordringer innen dette feltet, og vi er ikke imponert over det vi har sett fra våre sentrale politiledere så langt.

LES OGSÅ VGs LEDER Den rene galskap

Det brede forliket om politireformen er et viktig og helt nødvendig skritt for å få det politiet Norge trenger. Nå er det opp til politiet selv å leve opp til våre forventninger. Det hviler et tungt ansvar på politidirektør Odd Reidar Humlegård og hans folk.

Les også

 1. Et nasjonalt forlik om sikkerhet og beredskap

  Jeg innrømmer det. Jeg kunne ha gjort mer, skriver Knut Arild Hareide, tilbake etter pappapermisjon.
 2. Flere burde gått av tidligere

  Nå ser vi hvor skadelig det var at ingen tok ansvar for de store sviktene i beredskapen da terroren rammet Norge.
 3. Den rene galskap

  Den knusende rapporten Riksrevisjonens leder Per-Kristian Foss fremla torsdag formiddag, har funn som samlet avdekker en…

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Politiet og beredskapen
 2. Solberg-regjeringen
 3. Politiet

Flere artikler

 1. Politi og politikk

 2. I nærheten av norsk politi

 3. Politireformen: «I en privat bedrift ville det ikke vært en eneste ansatt igjen» 

 4. STØRE: - Derfor setter Ap foten ned

 5. Ap svarer politidirektøren: Helt bak mål

Fra andre aviser

 1. Hva skal vi med politidirektoratet| Hadia Tajik

  Aftenposten
 2. Debatt: Regjeringen definerer ikke hva et «nærpoliti» skal være

  Aftenposten
 3. Betryggende enighet om politireform

  Aftenposten
 4. Hun beskrives som «en hard negl» og må bli politireformens redningskvinne

  Aftenposten
 5. Aftenposten mener: Kommunikasjonsproblemer i Politidirektoratet

  Aftenposten
 6. Politidirektøren avviser lokale politikutt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder