Leder

VG mener: Beredskapen må bli bedre

22. juli for fem år siden har blitt en minnedag. Vi ærer alle dem som ble rammet av barnemorderens forrykte plan, de som direkte ble angrepet og de som i all ettertid må leve med tapene, med sårene og med sorgen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er også en dag for refleksjon, for ettertanke. Hva gjør vi som samfunn for å hindre at noe tilsvarende får finne sted? Har vi de siste fem årene fått en sunnere, mer opplyst og mer inkluderende samfunnsdebatt om det tankegodset som var terroristens påskudd for å sprenge sentralforvaltningen og massakrere barn og ungdom på Utøya? Hva har våre ansvarlige myndigheter gjort for å bedre beredskapen og for å trygge oss alle?

Dette er store, men grunnleggende spørsmål. Entydige svar savnes. Noen konkrete prosesser er i gang. Andre garanterte operasjoner har latt vente på seg.

" ... av alle prioriterte oppgaver en regjering har, er ingen viktigere enn den som handler om å trygge landet og dets borgere.

Solberg-regjeringen har fått kritikk for ikke å ta erfaringene og anbefalingene etter 22. juli-terroren på alvor. Det er neppe tilfellet. Vi tror ikke Regjeringen mangler noen oppfattelse av alvoret. Men det skorter på gjennomføringsevne. Den bebudede handlekraften som skulle erstatte de rødgrønnes sviktende foretaksomhet på beredskapsfeltet, har så langt vært tom retorikk.

At det i valgkampmodus sies og loves mye som aldri vil bli omsatt til praktisk politikk, er et kjent fenomen fra alle partier. Men dagens regjering fikk servert en handlingsplan med flere konkrete tiltak av Gjørv-kommisjonen.

Med noe distanse til kommisjonens rapport kan vi se at også den har sine svakheter. Fokuset den satte på fundamental beredskapssvikt da det virkelig gjaldt, på «ressursene som ikke fant hverandre», satte like fullt i gang forløp som det var tverrpolitisk enighet om å konkretisere og iverksette.

Men fortsatt er ikke målet om 1200 spesialtrente politifolk med spesialkompetanse oppnådd. Fortsatt er det fullt mulig for nær sagt hvem som helst å tilegne seg på lovlig vis halvautomatiske våpen av typen som barnemorderen på Utøya brukte. Å stoppe salg av våpen som ikke engang norske jegere bruker burde være en smal sak, selv i påvente av et nytt våpendirektiv fra EU.

Vi har heller ikke fått noe nytt beredskapssenter, som Regjeringen har lovet oss, og fortsatt mangler politiets beredskapstropp eget helikopter.

Nye anslag vil komme, også mot Norge. Å forutsette noe annet er naivt, dessverre. Vi tror ikke at Regjeringens medlemmer er naive. Men av alle prioriterte oppgaver en regjering har, er ingen viktigere enn den som handler om å trygge landet og dets borgere.

Statsminister Erna Solberg og hennes mannskap har et særlig ansvar for å få gjennomført forbedringene og styrkingen av vår beredskap som 22. juli 2011 sårt viste at Norge trenger.

Les også

 1. Trenger flere spesialtrente

  Snart fem år etter terroren 22. juli er fortsatt ikke målet oppnådd om å ha 1200 spesialtrente politifolk i tjeneste i…
 2. Styrket beredskap for økt trygghet

  Det ondskapsfulle og grusomme angrepet i Nice er en uhyggelig påminnelse om hvor skjør tryggheten kan være.
 3. Tajik med hardt angrep på justisministeren: Arven etter Anundsen

  Arven etter Anders Anundsen blir historien om mannen som visste, men ikke handlet.
 4. Politiet fem år etter 22/7: - Det gjenstår mye arbeid før vi eventuelt kan unne oss en pust i bakken

  Assisterende politidirektør Vidar Refvik sier at mange viktige tiltak er igangsatt etter 22. juli.
 5. Fem år etter 22. juli: Erna Solberg i stort VG-intervju: – Beredskapssenteret har vært et mareritt for oss

  STATSMINISTERBOLIGEN (VG) Erna Solberg (H) tar selvkritikk for at beredskapssenteret er forsinket, og sier regjeringen…
 6. Fem år etter 22/7: Så lang tid tar det for Beredskapstroppen å komme seg rundt i landet

  Fordi et terrorangrep som regel er over på kort tid, går politidistriktene rundt om i landet utfra at Beredskapstroppen…
 7. Fem år etter 22/7: Norge mangler fortsatt spesialtrente politifolk

  Fem år etter at 69 mennesker ble skutt og drept på Utøya mangler justisminister Anders Anundsen (Frp) fortsatt rundt 250…
 8. Tajik om at Norge mangler spesial-politi: – Dette er overraskende

  Justiskomiteens leder, Hadia Tajik (Ap), er overrasket over at justisminister Anders Anundsen (Frp) ikke klarer å innfri…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder