ANSATT I ISLAMSK RÅD: Leyla Hasic (32) har markert seg som forsvarer av nikab. Foto: PRIVAT Foto: Privat

Kommentar: Det måtte en mørkekvinne til

Kirken kritiserer Islamsk råd for nikab-ansettelsen. Menn med rare hatter og horrible meninger, derimot, er greit.

 • Astrid Meland

Artikkelen er over tre år gammel

Islamsk råd (IRN) ansatte i mars Leyla Hasic (32) som administrasjonskonsulent. Det ble bråk. Hun bruker ansiktsslør. Protestene har haglet mot organisasjonen som får statsstøtte blant annet for å drive dialogarbeid. Muslimske menigheter har trukket seg ut, kulturministeren truer med å kutte støtten.

Les mer: Nikabkledde Leyla Hasic er Islamsk Råds nye fjes

Også kirken har latt seg provosere. - Ansettelsen av en kvinne i nikab virker forstyrrende og kan ødelegge den store dialogen vi har i samfunnet, sier Berit Hagen Agøy, generalsekretær for Mellomkirkelig råd, til Klassekampen. Det er første gang kirken kritiserer IRN offentlig. Kirken bidro da Islamsk råd ble opprettet i 1993. I snart 25 år har de to hatt jevnlig dialog.

Studenten Leyla (31) om nikab-forbud: Vil ødelegge fremtiden for mange

Og det er forståelig med reaksjonene på ansettelsen. Men hva med mørkemennene kirken og myndighetene har ønsket å ha med på bilder og dialog alle de foregående årene?

Det måtte et slør til. Et av de mest opplagte eksemplene er imam Nehmat Ali Shah, som i oktober i 2015 var vert da kulturminister Thorhild Widvey (H) og norske pressetopper (blant annet VGs tidligere sjefredaktør) ble med på religionsvandring i Oslo. Den nå avgåtte Widvey hadde måneden før delt ut 178 000 kroner til hans moske for intet mindre enn «dialog og tiltak mot radikalisering». – Målet er å bryte ned grenser og forebygge ekstremisme, sa hun til Dagsavisen.

Les mer: Islamsk Råd: Nikab-kledde Hasic skal ikke være ansikt utad

Forebygge ekstremisme, ja. Et par år tidligere sa imamen at norske medier er «jødestyrt». I 2016 deltok han i markeringer til støtte for drapsmannen til en liberal guvernør i Pakistan som sørget for benådning for en kristen kvinne anklaget for blasfemi. Men selv etter dette ble Shah invitert med presseoppbud til kirken, til et solidaritetsmøte etter drapet på en fransk prest. Møtet i fjor var rett nok i Den katolske kirken. De hadde kanskje ikke fått med seg at Shah støttet drap for blasfemi og at mange norske muslimer har krevd Shahs avgang.

Det er symboler som håndtrykk eller slør, som skal til. Da blir det oppvask. Samtidig ignoreres de mer gjennomgripende, strukturelle problemene.

Få flere kronikker og kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook!

Og det er klart man ikke kan ha dialog bare med folk man er enig med. Men et sted må det finnes en grense. Hendelsene minner om statsrådsskandalen i Sverige i fjor, hvor alle tilsynelatende levde godt med at boligminister Mehmet Kaplan pleide ekstremist - og islamistkontakter. Helt til en av hans medhjelpere nektet å håndhilse på en kvinne. Da eksploderte det. Etterpå fikk statsministeren kritikk for ikke å ha grepet inn tidligere mot Kaplan. Mange av forholdene var kjent for lengst.

Les mer: Svensk boligminister går av

Islamsk råd tabbet seg ut da de ansatte en nikabkledd kvinne. Men det er i grunnen ikke den største skandalen. Den største skandalen er at vi ikke så dette komme - på mils avstand.

Mer om

 1. Livssyn
 2. Den katolske kirke
 3. Den norske kirke
 4. Kristendom
 5. Islam i Norge
 6. Sverige

Flere artikler

 1. Kommentar: Det måtte en mørkekvinne til

 2. IRN sier Helleland har gjort jobben deres vanskeligere

 3. Planlegger ny norsk islamsk organisasjon

 4. Nikabkledde Leyla Hasic er Islamsk Råds nye fjes

 5. Høyre-Rafiq går mot strømmen: Forsvarer ansettelsen av Nikab-Hasic

Fra andre aviser

 1. Islams ansikt utad

  Bergens Tidende
 2. Kulturministeren «ikke beroliget» etter møte med Islamsk Råd

  Aftenposten
 3. Norges største muslimske menighet trekker seg fra Islamsk Råd

  Bergens Tidende
 4. Reagerer på at Islamsk råds eneste kvinnelige ansatte bærer nikab: – Tegn på respekt å vise ansiktet sitt til dem man snakker med

  Bergens Tidende
 5. Tid for muslimstripping

  Fædrelandsvennen
 6. Reagerer på ansettelse av nikab-kledd kvinne: – Dette gjør meg vondt. Jeg ble oppriktig lei meg da jeg leste dette.

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no