ÅPEN: – Hege Grostad, ingeniørstudent og sexarbeideraktivist, fortalte nylig om sin bruk av LSD. – Vi har forståelse for at hun er åpen om at hun bruker psykedelika, skriver kronikkforfatterne. Foto:Jørgen Braastad,VG

Debatt

Kronikk: LSD kan være sunt – og et forbud er absurd

Ja, tittelen er bokstavelig ment. Og vi har forståelse for at ingeniørstudent Hege Grostad velger å være åpen om at hun bruker psykedelika. Både Steve Jobs, grunnleggeren av Apple og en rekke nobelprisvinnere har gjort det samme.

Publisert:

Teri S. Krebs, forsker ved Institutt for nevromedisin, NTNU

Pål-Ørjan Johansen, forsker/psykolog, styremedlem i Foreningen for human narkotikapolitikk

Folk fra ulike livssynsgrupper rapporterer at LSD fører til dypt meningsfulle opplevelser. Nylig skrev New York Times om en ledende jødisk rabbi som har blitt sterkt inspirert av psykedelika. På LSD opplevde han, at «alle mysteriene som ellers bare blir hvisket ble virkelige og åpenbare». I 1970 skrev myndighetene i Storbritannia at «vi aksepterer gledelig oppriktigheten til våre vitner som hevder at de har oppnådd en større innsikt i egne problemer, og ja, meningen med selve livet, gjennom sin bruk av LSD».

Mennesker har brukt psykedelika i minst 5700 år; lenge før unnfangelsen av alle våre store, organiserte religioner. Moderne anti-psykedeliske lover begynte først å dukke opp for 100 år siden, da rivaliserende grupperinger startet kampanjer mot amerikanske urfolk. Men hvor kom motstanden mot psykedelika i Norge fra?

Ifølge Karl Evang i 1972, Norges helsedirektør i 34 år, var årsaken «dels en angst for det nye, mystiske fenoment... angsten for vår eget sinns tildekte og ukjente krefter... og misunnelse hos de eldre over at de unge på denne måten... var blitt istand til å skaffe seg verdifull innsikt i ukjente verdener, altså et slags nydelses- og åndsmonopol hos de unge.»

Teri S. Krebs. Foto: ,

I fjor snakket jeg med fagdirektøren ved legemidelverket på Dagsnytt 18, og vi var enig i at vi heller ikke idag, har medisinsk dokumentasjon for å hevde at psykedelika skader folkehelsen.

Hva vet vi etter 5700 år?

Eksperter på feltet er enige om at psykedelika ikke forårsaker avhengighet, eller skader hjernen eller andre deler av kroppen. I Dagbladet fredag, hevdet likevel Trond Nordfjærn fra Statens Institutt for rusforskning at LSD er «langt fra ugiftig».

For å få LSD til å passe beskrivelsen, velger han å definere giftig som alt som «påvirker sentralnervesystemet». Men med denne definisjonen av giftig – blir både bøker, onani og musikk «langt fra ugiftig» også.

Pål-Ørjan Johansen. Foto:Nrk,

Neste spørsmål blir om det er noen sammenheng mellom bruk av psykedelika og psykiske lidelser? I fjor analyserte vi data fra en amerikansk, nasjonal undersøkelse om rusmidler og helse. 130.000 tilfeldig utvalgte personer ble intervjuet, 22.000 av disse hadde brukt psykedelika én eller flere ganger.

Vi fant ingen forbindelse mellom bruk av psykedelika og dårligere mental helse, derimot så vi en sammenheng mellom bruk av psykedelika og færre psykiske lidelser. Heller ikke Nordfjærn hevder at bruk av psykedelika fører til dårligere mental helse.

Urbane legender

Vi skal alle dø, og det er mye ved livet som kan være skremmende. Effekten av LSD kan være utfordrende. I høye doser, kan LSD gjøre deg forvirret og konfrontere deg med skremmende aspekter ved deg selv og verden.

Men det er ikke farlig å bli redd. Mange finner det nyttig å møte frykt man har unngått i årevis. Flere nye studier viser at selv en enkelt dose med psykedelika kan gi en varig positiv effekt.

Under et forskningsopphold ved Harvard gjorde vi et studie som viser at psykedelika kan hjelpe alkoholikere med å bli tørrlagte. Det er nå stor interesse for bruk av psykedelika i behandling av både alkoholisme og for røykestopp verden over.

Det er derfor skuffende at Nordfjærn ukritisk repeterer en gammel urban legende, istede for å være vitenskapelig. Dødsfall og seriøse skader som følge av irrasjonelle handlinger under psykedelikabruk er «ekstremt sjeldent». I USA har 32 millioner, eller en av seks voksne erfaring med psykedelika. Nordfjærns «historie» er like relevant for psykedelika brukere, som «historien om han som fikk et tre i hode» blir for de som er glad i skogsturer.

Bør fjernes fra narkotikalista

Vi har en lovfestet rett til tankefrihet, da blir det absurd å kriminalisere oppegående mennesker som ønsker å påvirke sin bevissthet med psykedelika. Et folkehelserasjonale for forbud mot psykedelika glimrer med sitt fravær.

At bruk av psykedelika for mange er en uunnværelig del av en genuin spirituell praksis, på linje med meditasjon og yoga, har vært anerkjent av FN i årevis. Kriminaliseringen av mennesker som bruker psykedelika er et misbruk av psykiatri, på linje med tidligere sykeliggjøring av homofile og lesbiske.

Vi stoler derfor på at justisminister Anders Anundsen – heimertministeren – helseminister Bent Høie og likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik, sørger for at Norge respekterer menneskerettigheter knyttet til livssyn, utvikling av personligheten og frilek.

Publisert:

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder