Kommentar

Kommentar: Politisk kaos gir spansk nyvalg

Kong Felipe prøvde i tredje og siste runde å ta en spansk en, men partilederne lot seg ikke friste inn i ledelse.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Med mindre det skjer et politisk under innen mandag blir det nyvalg i Spania 26. juni.

I to dager har spanskekongen forsøkt å få lederne for landets største partier til å enes om en eller annen politisk plattform som kunne danne grunnlag for en eller annen regjering utgått fra en eller annen konstellasjon ledet av en eller annen statsminister.

Dersom han ikke kan peke på en ny regjeringssjef innen utgangen av april, blir nasjonalforsamlingen oppløst 2. mai.

Spania-kommentar: «Den siste kongsgjerning»

I går møtte Kongen fungerende statsminister Mariano Rajoy, sosialistlederen Pedro Sánchez og Pablo Iglesias fra protestpartiet Podemos. Iglesias tilhører også venstresiden i spansk politikk, men kan overhodet ikke tenke seg noe som helst samarbeid med sosialistene. Det kan heller ikke den liberale nykommeren Ciudadanos.

Få flere kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook

Betegnende for begge disse nye grupperingene er at de har oppstått som populistiske protestbevegelser mot de etablerte politiske partiene. Følgelig er begrepet kompromiss bare et annet ord for dødskyss. Dersom Iglesias skulle innlede et formalisert samarbeid med sosialistpartiet ville han risikere hele eksistensgrunnlaget for Podemos.

Forhandlingene i Palacio Real, Det kongelige slott i Madrid, var det spanske statsoverhodets tredje og siste runde med partilederne i håp om å komme frem til en styringsdyktig koalisjon. I fire måneder har politisk kaos vært normaltilstanden i landet.

VG-kommentar: «Spansk syke»

Valget 20. desember i fjor ble i praksis slutten på et topartisystem hvor de konservative og sosialdemokratene har byttet på regjeringstaburettene etter at landet gikk fra fascistdiktatur til konstitusjonelt monarki i 1978.

Høyrepartiet Partido Popular og statsminister Rajoy fikk flest stemmer i desember med 123 av 350 mandater i Cortes, Spanias nasjonalforsamling. Det var 53 seter for lite til å kunne danne regjering.

Etter flere famlende forsøk på å etablere borgerlige allianser og et mislykket frieri til sosialdemokratene i PSOE om en storkoalisjon, ga han opp. Venstresiden, som gikk til valg på å felle Rajoy, har imidlertid heller ikke maktet å finne samarbeidspartnere. En avtale med Ciudadanos holdt på å føre frem, men ble blokkert av Podemos i ellevte time.

For Iglesias og venstrepopulistene er målet å komme i samme posisjon som åndsfellene i Hellas, Syriza og Alexis Tsipras. Ved å fyre opp under den rådende tilstand av politisk kaos, opprettholder Podemos også et inntrykk av at de etablerte partiene har utspilt sin rolle.

Ifølge meningsmålingene vil et nyvalg endre svært lite på de posisjoner vi nå ser. Den borgerlige blokken vil kanskje vinne noen få prosentpoeng, men likevel ikke mer enn at det kan bli dødt løp. De ferskeste undersøkelse viser at blokkene har 175 mandater hver, noe som betyr en nasjonalforsamling delt midt på. For de konservative gir det likevel et bittelite forsprang siden venstrepartiene så langt har vist at de i hvert fall ikke ønsker å samarbeide med hverandre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder