REMA-SJEF: – Ole Robert Reitan har et stort samfunnsansvar. Det er et ansvar han åpenbart ikke er bevisst, skriver kronikkforfatteren.

Debatt

Når forbildene svikter

Hva holder den mektige og profilerte tobarnsfaren og næringslivslederen Ole Robert Reitan på med?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

ODD GISHOLT, dr. oecon, Handelshøyskolen BI

Akkurat som idrettsutøvere, popstjerner og politikere, har våre næringslivstopper et stort ansvar som forbilder og rollemodeller. Unge mennesker på jakt etter kunnskap, karriere og egen suksess ser til de mest vellykkede når de velger retning og danner egne verdigrunnlag.

Les også: Her bryter Rema loven

Som eier av et av Norges største og mest omtalte selskap og den mest synlige samfunnsaktøren i Norges rikeste familie har Reitan mange som ser opp til seg. På BI og NHH har han holdt foredrag om både sin suksess og om verdibasert ledelse. I en fersk undersøkelse fra TNS Norsk Gallup hvor nordmenn ble spurt hvilke næringslivsledere de har størst tillit til, stemte over 13 prosent på Ole Robert.

Det sier seg selv at Ole Robert Reitan har et stort samfunnsansvar. Det er et ansvar han åpenbart ikke er bevisst.

Odd Gisholt.

Under den pågående debatten om søndagsåpent har Reitan åpenlyst oppfordret til lovbrudd i egne butikker. Han har offentlig ignorert norsk lov og norske myndigheter, representert ved både Justisminister Anders Anundsen og Kulturminister Linda Cathrine Helleland.

Det var ingen tvil om hvem Kristelig Folkepartis stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold henviste til da han stilte følgende spørsmål i Stortingets spørretime forrige uke:

- Noen aktører er tydelige på at de gjør det de kan for at de følger regelverket, mens andre er tydelige på at de vil fortsette å bryte norsk lov. Hva vil justisministeren gjøre for å sørge for at loven blir overholdt?

Reitan er tydelig på at det er greit å bryte loven så lenge det gavner hans egen interesse. Det er vanskelig å tenke seg at det var slik Rema-eieren ble opplært av sin far Odd Reitan, forretningsmannen som har meislet inn sine verdier i en stein på Lade Gaard og skrevet boken «Hvis jeg var president» – om verdibasert ledelse.

Forhåpentligvis tar dagens unge og lovende avstand fra Reitans handlinger, men samtidig åpner han døren for at lovbrudd og forakt for myndigheter er en måte å drive forretninger på.

Ole Robert Reitan har fortsatt muligheten til å vokse opp, og innrømme og rette opp igjen de feilene han har begått, slik så mange kjente profiler har gjort før ham. Det er den eneste måten han kan gjøre seg fortjent til den posisjonen han fortsatt har.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder