ARBEIDSKONFLIKT: Elektrokjeden Expert godtar tariffavtale for de ansatte i 23 butikker for å unngå streik. Foto: Jan Petter Lynau VG

Debatt

Hvor er demokratiet?

Vi ønsket lokaldemokrati og medbestemmelse for våre ansatte. Nå må vi gi oss. Med beklagelse trekker vi tilbake valgfriheten og tilbudet om ny lønnsavtale til ansatte i 23 av våre butikker. Alternativet var streik og trusler om boikott.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

MORTEN HOVLAND, HR- og personalleder i Expert

Dette er vår historie fra norsk arbeidsliv i 2016, om hvordan 139 organiserte av totalt 1200 medarbeidere ble fullstendig overkjørt av Handel og Kontor. Vi ønsket å gi våre ansatte lokal valgfrihet. De butikkene som valgte gammel tariffavtale ville få det. De butikkene som ønsket ny lønnsavtale kunne få det. Slik valgfrihet vil ikke Handel og Kontor gi arbeidstakerne.

Morten Hovland. Foto: Expert

Del en av historien: Vi har butikker der flertallet av de ansatte gjerne vil ha vår nye lønnsavtale, i stedet for gammel tariffavtale. Det blir de nektet av Handel og Kontor. Alle må ha tariffavtale sier Handel og Kontor, også de som ikke er medlemmer av forbundet.

Del to av historien: Vi har butikker hvor flertallet av de som er HK-medlemmer gjerne vil ha vår nye lønnsavtale, i stedet for gammel tariffavtale. Også dette flertallets ønske nekter Handel og Kontor å høre på. Alle må ha tariffavtale sier de, både medlemmer og ikke-medlemmer, uavhengig av hva flertallet mener.

Del tre av historien: Vi har butikker hvor absolutt alle ansatte, både medlemmer av Handel og Kontor og de som ikke er medlemmer, gjerne vil ha ny lønnsavtale i stedet for gammel tariffavtale. Også da nekter Handel og Kontor. Alle må ha tariffavtale, sier de.

Del fire av historien: Vi har en butikk hvor kun en eneste ansatt er medlem av Handel og Kontor, og dette ene medlemmet vil gjerne ha ny lønnsavtale i stedet for gammel tariffavtale. Handel og Kontor nekter dette også. De sier at alle må ha tariffavtale, både det ene medlemmet av Handel og Kontor og alle de andre som ikke er medlemmer.

Vi mener medbestemmelsesrett er en viktig motivasjonsfaktor i arbeidslivet. Nå må vi gå tilbake til våre ansatte og beklage at vi ikke får lov til å la flertallet bestemme. Hadde vi gjort det, ville Handel og Kontor sanksjonert med streik og boikott-aksjoner mot våre butikker.

Våre dyktige medarbeidere har jobbet hardt for å gjenopprette et lønnsomt fundament for trygge arbeidsplasser. Vi kan ikke sette arbeidsplassene i fare på grunn av streik og boikott. Til våre ansatte beklager vi derfor at vi måtte gi etter. Det betyr at vi ikke kan gjøre som vi har planlagt og som et flertall av de ansatte har ønsket. Vi må dessverre trekke tilbake den nye lønnsavtalen som flertallet ønsket seg

Denne fortellingen reiser noen spørsmål: Det ene spørsmål er: Hvorfor kan ikke flertallet av HK-medlemmer i butikken få bestemme? Og det neste er: Hvorfor kan ikke flertallet av alle de ansatte bestemme? Og det siste er: Hvorfor kan ikke hver enkelt arbeidstager bestemme om de vil ha tariffavtale? Vi har nemlig ikke noe imot at de som ønsker det skal få tariffavtale. Spørsmålet er hva vi gjør med ansatte som ikke ønsker det.

Vi konstaterer med stor undring at dette er spørsmål som ikke en eneste norsk journalist, politiker eller arbeidsgiverorganisasjon er villig til å stille. Å la arbeidstakere få bestemme lokalt hvilken avtaleordning de ønsker, er i vår verden ikke frata ansatte deres rettigheter. Det er lokaldemokrati.

Les også

 1. Expert har hatt avstemning om bonus versus tariffavtale

  Expert sier butikkmedarbeiderne med tariffavtale har hatt avstemning om de fortsatt ønsker en slik avtale eller…
 2. Elektronikk-kjedene rydder opp i ulovlig markedsføring

  Tidligere i år avdekket Forbrukerombudet at de største elektronikk-kjedene markedsførte salg av trygghetsforsikringer og…
 3. Kundestorm mot Expert i Nord-Norge

  (VG Nett) Kunder truer nå med å boikotte Expert etter at kjedens butikker i Nord-Norge ikke er en del av…
 4. XXL-gründeren frykter for de ansattes vilkår: Kjedekonge raser mot søndagsåpne butikker

  XXL-gründer Øivind Tidemandsen ber statsminister Erna Solberg kaste forslaget om søndagsåpne butikker.

Mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Landsorganisasjonen (LO)

Flere artikler

 1. Demokrati fra toppen

 2. Expert har hatt avstemning om bonus versus tariffavtale

 3. LO sliter med rekrutteringen: De er uorganisert – og fornøyde

 4. Opprydningsaksjon i arbeidslivet

 5. Feilslutninger om etisk refleksjon

Fra andre aviser

 1. Expert godtar tariffavtale for de ansatte

  Fædrelandsvennen
 2. Expert godtar tariffavtale for de ansatte

  Aftenposten
 3. Expert godtar tariffavtale for de ansatte

  Bergens Tidende
 4. Ni Expert-butikker kan tas ut i streik på fredag

  Fædrelandsvennen
 5. Expert møter massiv kritikk etter oppsigelse av lønnsavtalen med flere hundre ansatte

  Aftenposten
 6. Expert-sjefen: Det er LO som skaper frykt, ikke vi

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no