Foto: Illustrasjon: OLE JOHNNY HANSEN ,

Debatt

Nytt år i verdens beste land

I løpet av de siste ukene i 2015 virket mine norske venner og
kolleger lykkeligere enn vanlig. Hadde en norsk skiløper akkurat tatt gull? Var prisen på juleribbe lavere i år?

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

LORELOU DESJARDINS, fransk blogger, bosatt i Norge

Nei, enda bedre: FN hadde akkurat publisert sin årlige rapport som viste, nok en gang, at Norge er det beste landet å bo i. For syvende år på rad. Kan du tenke deg, av alle verdens land, fra stormakten USA til Storbritannia med sine store kolonier, og Australia med sine store kenguruer, at ingen av dem ble rangert like høyt som Norge! Nordmenn omkring meg jublet av glede. Fordi i dette lille landet hvor det er kulturelt uakseptabelt å være arrogant, er det tillatt å si uten skam at «Vårt land er verdens beste!»

Så tittet jeg ut, på denne dunkle desemberdagen. Klokken var fire på ettermiddagen og det var bekmørkt. Alle var heldekket med ulltøy, folk snakket nesten ikke med hverandre og løper fra den ene butikken til den andre på grunn av noe nordmenn kaller «julestress». De går hjem etterpå og fyrer opp så mange stearinlys de orker.

Lorelou Desjardins. Foto: ,

Norge er muligens et fantastisk land, men det er samtidig et land med uvanlige egenskaper som FN åpenbart ikke har målt i rapporten deres. Alt i alt så tar helse, forventet levetid og levestandarder deg bare et stykke på vei. Hva med andre kriterier som antallet timer dagslys om vinteren, farene som følger med å bo i et isdekket land og risikoen ved å jobbe i Norge?

Les også: Fortsatt det beste landet

Lange vintre?

Hver morgen siden vinteren setter inn, har jeg og alle Norges arbeidere våknet opp og gått på jobb mens det fremdeles er mørkt, og gått hjem igjen etter at det har blitt mørkt. Jeg kan ikke engang klage: Jeg bor i Oslo. De som bor i Nord-Norge ser ikke sola i flere måneder. «Norge høres ut som et forferdelig land», sier barndomsvennene mine som bor i Sør-Frankrike. Øy, les rapporten, folkens. Norge er verdens beste land.
Hvert år i november spør jeg meg slev hvorfor jeg valgte å flytte til Norge i første omgang. Denne måneden er så deprimerende: ingen snø, bare grå himmel og regn. «Vi synes også det er hardt», sier mine norske venner. Dette er måneden når jeg inntar tran intravenøst, og gjør som lokalbefolkningen: tenner så mange lys hjemme som mulig.
Men jeg må si at vinter er fint når det er snø. Uten snø er den norske vinteren som den danske. Jeg flyttet fra Danmark til Norge av mange grunner, deriblant «ekte» vinter. Og nå sitter jeg med skjegget i postkassen på grunn av effektene av global oppvarming her i Norge. Snø er veldig viktig for å utnytte dags- og sollyset best mulig, men også for å kunne gå på ski. Ikke fordi jeg liker langrenn. Bare tanken på å bli invitert med på skitur hvor fireåringer går fortere enn meg, får meg til å svette. Jeg vil bare at mine langrenn-fanatiske venner skal stoppe å klage over mangelen på snø.

Korte somre?

Ingen tvil om at norske somre er fine. Hvis de varer mer enn noen få dager. En norsk sommer er som en gammel elsker; du husker hvor fantastisk det var, men du husker ikke helt når du så det sist. Mangelen på lys om vinteren er vanskelig nok, men hvis vi blir nødt til å gjennomleve en dårlig sommer i tillegg blir sesongdepresjonen en årlig sykdom.

Det beste er at sommerværet i Norge gir alle utømmelige muligheter for samtale.

«Vil sommeren bli fin?», spør folk seg allerede i mars. Når sist var sommeren like dårlig eller fin som den i år? Aviser selger mye papir med værsaker på om sommeren, spesielt hvis de kan vise frem bilder av familier i Finmark som sitter ved et middagsbord i 30 varmegrader.

Merkelig arbeidslivskultur

Jeg synes ikke at FN i tilstrekkelig grad tar med de mange risikoene og farene ved å bo i Norge, særlig ikke på jobben. Selvsagt er det bedre muligheter for balanse mellom familie og arbeid i Norge enn noe annet sted utenfor Skandinavia. Mer kjønnsbalanse, mer foreldrepermisjon, selv for fedre (norske fedre får omtrent ti uker permisjon, som er det samme som en fransk mor får).
Men tenk på det følgende: Risikoen for å pådra seg hjerteinfarkt av kjedsomhet i nok et norsk møte, for eksempel etter å ha lyttet til den sjette kollegaen repetere akkurat det samme som den første kollegaen sa med et annet stemmeleie. Risikoen for å utvikle leversvikt etter å ha jobbet 40 år på et norsk kontor hvor gjennomsnittlig tre liter kaffe inntas hver dag. Risikoen for å utvikle magesår fordi man stengte inne alle følelsene uten å noen gang si det man tenkte eller vise sinne eller misbilligelse overfor kollegene eller sjefen.

Du kan muligens gå fra jobben klokken fire hver dag, men det betyr ikke at å jobbe i Norge er noen dans på roser.

Les også: Ingen møter etter klokken 15

Andre merkelige vaner

Hvilke andre variabler kunne vært tatt med i FNs Levekårsindeks? Hva med mat? For eksempel trangen en nasjon har for å stappe alt i tuber. Nordmenn putter alt fra kaviar til makrell i tomat og brunost i en tube. Stilig? Helt klart ikke. Smakfullt? Usikker. Men det som teller her, er at det er praktisk å ta med seg på fjelltur. Jeg venter fremdeles på kjempepåskeegget med fire smaker: egg, Kvikk Lunsj, appelsin og blod (for en smak av Jo Nesbøs siste krimbok).

Tross lange vintre og korte somre, og kjedelige møter og rar mat på tube, så er sannheten den at i 2015 er Norge likevel det beste landet å bo i. På grunn av langt flere faktorer enn dem som FN måler: friheten man føler i Norges storslåtte fjell, fjorder og åpne hav. Den robuste folketypen som klarte å bygge et land med solid infrastruktur og en velferdsstat for alle, tross fristelsen å la en liten elite få håndtere oljepengene.

Det norske språks rikdom, fra bokmål og nynorsk til hundrevis av dialekter som snakkes på isolerte øyer. Norge var fremdeles det beste stedet å bo i 2015, og jeg håper det fortsetter slik i 2016. Så heng med videre, og godt, nytt år!

afroginthefjord.com

Les også

 1. Norge fortsatt verdens beste land

  Nok et år topper Norge FNs rangering over hvilke land det er best å bo i.
 2. Obama om Paris-avtalen: «Vår beste mulighet til å redde den ene verden vi har»

  President Barack Obama gir USA mye av æren for å ha fått til en klimaavtale.
 3. Slik blir din nye hverdag om Norge følger klimaavtalen

  Hoppekreps til middag i stedet for rødt kjøtt, færre helgeturer til utlandet – og ingen olje.
 4. Nordmenns merkelige forhold til kirken

  Den franske bloggeren Lorelou Desjardins har vært på gudstjeneste i Norge. Hun ble overrasket.
 5. Derfor blir jeg en dårlig mamma

  Det norske samfunnet er besatt av barn, oppdragelse og hvordan vi voksne feiler.
 6. Vive la France!

  Franskmenn mener fortsatt at Dominique Strauss-Kahn er en god presidentkandidat.
 7. Ingen møter etter klokken 15

  Den franske bloggeren Lorelou Desjardins raljerte over det hun kaller «Nordmenns møte-spesialiteter.
 8. Hvorfor er nordmenn alltid i tidsklemma?

  - Hva mener du med at du ikke kan møte meg som planlagt? Har du ikke tid?
 9. Nordmenns møte-rariteter

  Møtevarigheten i Norge skyldes noe som kalles «kompromiss», kombinert med en annen norsk sykdom som gjør dem ute av…
 10. Den franske bloggeren A Frog in the Fjord spør: Kronikk: Er norsk et kjærlighetsspråk?

  Hvordan slå i hjel romantikken med en halv setning? Ring en nordmann!
 11. Fransk skråblikk på den norske julen: Kronikk: Alt jeg ønsker meg til jul er ....

  Julefilmen over alle julefilmer i Norge er noe som kalles «Tre nøtter til Askepott».

Mer om

 1. Humor

Flere artikler

 1. Født med ski på hjernen

 2. «Lurepinne»-koden

 3. Det norske harryparadiset

 4. Pluss content

  Født med ski på hjernen

 5. Pluss content

  Lær deg å omfavne vinteren

Fra andre aviser

 1. "Ikke ett eneste skirenn ville vært arrangert sør for Hamar så langt denne vinteren om det ikke var for kunstsnøanlegg"

  Aftenposten
 2. Du blir mest solbrent når du ikke soler deg

  Fædrelandsvennen
 3. Snøløse vintre utfordrer både folkesjel og økonomi

  Aftenposten
 4. Russerne var best av de rene, mens andre utøvere vant i ski-VM med «legalisert doping», mener Russlands skipresident.

  Fædrelandsvennen
 5. Ny nedtur for norske breer

  Aftenposten
 6. «Det er ikke akkurat noe femstjerners hotell, dette her»

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder