Leder

VG mener: Bygg Deichman
– avlys Lambda

Av VG Leder

LAMBDA: Det spanske vinnerutkastet til nytt Munch-museum er i spill etter at Oslos nye byråd har varslet en kritisk gjennomgang av kulturbyggene i Bjørvika. Foto: Illustrasjon: Herreros Arquitectos , NTB SCANPIX

Den økonomiske virkeligheten har rent inn i hovedstadens rådhus slik sjøvann har fylt byggetomten i Bjørvika, hvor byens folkebibliotek skulle åpnet neste høst.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over fire år gammel

Budsjettoverskridelser på en halv milliard kroner og tre års kostbar utsettelse på grunn av vanskelige grunnforhold som ikke har overrasket andre enn den avgåtte kulturbyråden, truer hele prosjektet.

Vi forstår at den nye byrådsledelsen er bekymret for problemene den fikk i morgengave fra forgjengerne, men håper at Raymond Johansen (Ap) og hans samarbeidspartnere i SV, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt tenker seg om før de konkluderer. Vi mener Nye Deichmanske bibliotek må ferdigstilles.

Les også VGs kommentator: «Tung tids tall»

Finansbyråd Robert Steen har varslet en kritisk gjennomgang av det han har kalt «prestisjebyggene i Bjørvika». Både Deichman og Munch-museet Lambda er prosjektert i en tid med andre økonomiske fremtidsutsikter.

Nye kalkyler viser at de to byggene vil koste minst 5,9 milliarder å realisere. I tillegg vil Lambda alene belaste kommunebudsjettet med 344 millioner kr. hvert år i driftsutgifter. Ifølge finansbyråden er det tre ganger mer enn Oslo vil få inn samlet i eiendomsskatt. I 2019 vil hovedstaden ha en gjeldsbyrde på nærmere 50 milliarder kroner.

Opprinnelig ble nytt Munchmuseum vedtatt utredet på Tøyen i 2004, til en ganske annen pris og et annet driftsbudsjett enn det Oslo kommune nå har fått seg forelagt. Det borgerlige byrådet tok imidlertid flere omkamper for å få flyttet Munch-museet til Bjørvika. Hadde det opprinnelige vedtaket blitt respektert av det daværende byrådet, ville vi nå hatt et moderne museum i full drift.

Arbeidet med Nye Deichmann har kommet så langt at det må fullføres. Oslos borgere fortjener et nytt hovedbibliotek, og Norges viktigste folkeboksamling trenger et nytt hjem. Biblioteksaken har vært salderingspost i så mange år, at den nå må ha prioritet. Nye Deichman er en kultursatsing som kommer absolutt hele byen til gode. Det er et lavterskeltilbud alle kan benytte seg av.

Vi har i alle år på denne plass argumentert for Tøyen som riktig sted for det omfattende løft et nytt Munchmuseum vil innebære. Samtidig manet vi til aksept av Bjørvika-vedtaket da det ble endelig fattet, slik at byggingen kunne begynne. Den har fortsatt ikke kommet i gang. Nå som økonomien krymper og uforutsette utgifter i forbindelse med flyktningkrisen løper på, har ikke Oslo lenger økonomisk rygg til å bære både Deichman og Lambda. Byrådet må velge.

Vi mener det er riktig å fullføre hovedbiblioteket, men situasjonen tilsier at Lambda avlyses. Et mer hensiktsmessig museum på Tøyen til halve prisen og vesentlig lavere driftskostnader er å foretrekke.

Nå som økonomien krymper og uforutsette utgifter i forbindelse med flyktningkrisen løper på, har ikke Oslo lenger økonomisk rygg til å bære både Deichman og Lambda. Byrådet må velge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder