Kommentar

Jonas leter etter vestavind

Av Frithjof Jacobsen

Foto: Tegning: Roar Hagen

BERGEN (VG) Vestlandet var nøkkelen til Erna Solbergs valgseier. Nå prøver Ap å vinne regionen tilbake.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Du vinner ingen valg i Dagsnytt Atten. Du må ut i Norge der folk bor, jobber og lever for å skape oppslutning om deg selv og partiet ditt. Seirene du kan innkassere i radio- og TV-studioene er for det meste tomme politiske kalorier. De smaker godt der og da, men gir deg ikke den fysikken du egentlig er ute etter.

Erna Solberg skjønte dette i perioden 2009 og frem til den historiske valgseieren i 2013. Langt borte fra den løpende dagsorden i de Oslobaserte mediene klarte Solberg å bygge opp en motstand mot Jens Stoltenbergs regjering som endte med et knusende borgerlig flertall. Det gjorde hun ved å reise rundt i Norge flere ganger i uken. Lytte til folks opplevelse av hva som ikke virket, sette ord på frustrasjonen, og fremstå som en som kunne gjøre ting akkurat litt bedre.

Lytter og snakker

Ap-leder Jonas Gahr Støre reiser nå to ganger i uken ut til forskjellige steder i Norge. Lytter og snakker. Forsøker etter beste evne å annamme folks problemer. Samler eksempler han kan bruke i sin politiske retorikk. Og viser folk og miljøer at han er opptatt av deres hverdag. Oppskriften er egentlig ganske enkel, men den setter samtidig store krav til den som gjør det.

Tirsdag denne uken var Støre på dagstur til Bergen. Det var neppe siste gang. Vestlandet var et sentralt sted i den lange valgkampen frem mot 2013, og Vestlandet kan bli like sentralt denne gangen. I denne delen av Norge er flere av de store temaene som kan komme til å avgjøre neste valg noe mer enn teori.

Les også: Bergen legger bybanen over Bryggen

Oljeprisfallet har truffet Vestlandet på en helt annen måte enn mange andre deler av landet vårt. Den avanserte industrien som er bygget opp rundt norsk olje og gass er i krise. Ordrebøkene er snart like tomme som mine tyske glosebøker var på videregående. (Det fikk jeg betale dyrt for på eksamen). Permitteringskvotene er brukt opp, nå er det oppsigelser som gjelder. En eksistensiell utrygghet som er i ferd med å bre seg på det som inntil for et drøyt år siden var den norske gullkysten.

Større usikkerhet

Det arrangeres mange seminarer og konferanser med utgangspunktet «Hva skal vi leve av etter oljen?» For mange i Oslo-regionen blir spørsmålet nærmest et utgangspunkt for en slags visjonær selskapslek. Mitt favorittsvar på spørsmålet er forresten formulert av Trygdekontorets Thomas Seltzer, som foreslo at vi skulle leve av «likes og retweets».

Les også: Økonom ber nordmenn glemme skattekutt

Østlandets næringsliv, ja hele det østlandske livet, er langt mindre berørt av det som skjer enn Vestlandet. For dem som bor der, enten det er bedriftseiere, brønnserviceteknikere, supplybåtmatroser eller småbarnsfamilier som plutselig mister en høy inntekt, er spørsmålet et helt annet. Og i oppkjøringen mot neste valg ser de mot politikerne for å få svar. I det drøye året som står igjen til neste valg vil nedturen sannsynligvis bli dypere og bredere, og usikkerheten om fremtiden enda større.

Skal Arbeiderpartiet og Støre utfordre Erna Solberg, så må partiet gripe akkurat denne usikkerheten og klare å vende den mot den sittende regjeringen. I tillegg må Støre klare å bli oppfattet som en som kan ha bedre svar og løsninger på de reelle problemene folk på Vestlandet opplever. Han må rett og slett få mange vestlendinger til å tro at de får det bedre med noe nytt på toppen.

Høyre mot midten

Skal han få til det, så må Ap finne noen sentrale politikkområder der de kan stå for noe annet enn Solberg og hennes regjering. Hvilke områder Støre velger, kan fort avgjøre stortingsvalget.

Det er ikke helt enkelt å finne de store stridssakene mellom Høyre og Ap. Erna Solberg har lagt Høyre godt inn mot midten, og Aps nåværende partiledelse og toppsjikt er ikke utpreget radikalt. For å si det forsiktig.

Les Hanne Skartveit: Fra Osebergskipet til Solbergregjeringen

Støres program på dagsturen til Bergen gir allikevel noen indikasjoner på hvor hans ønsker at debatten skal gå. Ap-lederen snakket om folkevandringer og migrasjon på Christie-konferansen om morgenen. Så møtte han et av de fremste norske forskningsmiljøene på Havforskingsinstituttet, der temaet blant annet var mulighetene for nye næringer i havet, før han avsluttet med et møte representanter for det kriserammede vestlandske næringslivet.

Betydelig fremgang

En satsing på ny næring som tar utgangspunkt i Norges helt spesielle tilknytning til hav og sjø, ser ut til å bli et sentralt element når Støre og Ap skal si hva Norge skal drive med i fremtiden. Det vil treffe godt i vest og nord. Debatten om hvordan Norge og Europa skal forholde seg til de store migrasjonsbølgene kan også bli sentral, selv om grensekontrollene i Sverige og Danmark kan lette presset betydelig mot Norge i året som kommer. At etablerte standarder og ordninger i arbeidslivet holdes intakte i møtet med tunge økonomiske tider, vil også bli et sentralt tema i Aps angrep på den borgerlige regjeringen.

Om Støre klarer å ta Vestlandet med samme storm som Solberg og Høyre gjorde sist er fortsatt for tidlig å si. Men interne målinger i Ap viser så langt en betydelig fremgang i denne regionen sammenlignet med 2013. Og den som vinner i vest, har gode forutsetninger for å vinne det hele. Det blir garantert flere turer over fjellet for Støre i tiden som kommer.

Les også

 1. Nå er det bestemt: Bybanen i Bergen skal gå over Bryggen

  Flertall i bystyret i Bergen har vedtatt at bybanen skal gå over Bryggen og ikke i tunnel.
 2. Kygo-festivalen i Bergen er utsolgt

  Kygo er profet i egen hjemby, etter billettsalget å dømme. Nå røper han også hvem som er med på debutalbumet.
 3. 100-årsperspektivet

  Jernbanen. Vannkrafta. Den norske oljehistorien. Fortellingen om Norge handler om visjonære valg der vi har turt å se…
 4. Økonom om oljeprisfallet: Glem skattekutt!

  Fortsatt lave oljepriser kan gjøre Sivs skatteløfter umulige å innfri. Det mener sjeføkonom etter oljefiaskoen i Doha.
 5. KOMMENTARFELTET: Mere bråk, takk!

  Politikk er kompromisser og samarbeid. Men, den blir meningsløs uten tydelig konflikt.
 6. Fra vikingskip til Ernas omstilling

  OSEBERGSKIPET, BYGDØY (VG) Vikingtiden satte Norge på en kurs – som fortsatt kan hjelpe oss i kampen mot den økende…

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Næringsliv
 3. Bergen
 4. Politikk

Flere artikler

 1. 100-årsperspektivet

 2. Jonas Gahr Støre: Bedre kontroll - bedre integrering

 3. Fra vikingskip til Ernas omstilling

 4. Dronningen og kronprinsessen

 5. KOMMENTARFELTET: Mere bråk, takk!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder