SPILL OG POLITIKK: Statsminister Erna Solberg skal til og med ha funnet en Pokémon på Stortinget. Foto: Eskil Wie Furunes VG

Pokémons og Pokemoms

Erna Solberg er på nivå 23 – minst – i Pokémon Go. Det er høyt, hun har spilt mye Pokémon på mobilen for å komme så langt.

 • Hanne Skartveit

Artikkelen er over tre år gammel

Pokémon Go handler om bevegelse. Om å bevege seg fra sted til sted for å skaffe seg ballene som fanger Pokémon-figurene – og for å komme dit figurene er. Man trenger ikke å gå. Også den som sitter i bil – eller på trikken for den del – kan både skaffe seg baller og fange Pokémon-figurer, bare man er kjapp nok på labben, og kjøretøyet beveger seg sakte nok.

Les også: Her tar statsministeren Pokémon Go-pause

Drevne Pokémon-spillere vet hvor ballene er, de befinner seg på såkalte Pokestops, på faste steder rundt omkring i by og land. Mest i byene, der ligger de tett i tett. Figurene, derimot, svever rundt, dukker opp – og forsvinner igjen. Er det en spesielt ettertraktet figur et sted, ser du gjerne en gjeng barn og ungdommer som løper i flokk med hevet iPhone mens de roper for eksempel «Det er en Snorlax der borte!»

Jeg kan etter hvert litt om dette, fordi jeg tidvis bistår sønnen min med å fange både baller og figurer. Jeg er en Pokemom. De mer avanserte trekkene, som å kjempe mot andre figurer, eller organisere og utvikle dem, er langt over mitt nivå. Men jeg har blitt ganske god på fangsten. Og jeg kjenner dragningen. Det er gøy!

Sønnen min og jeg er på nivå 25. Det har tatt mye tid, med endeløse fridager på vandring i Frognerparken og på Aker Brygge, der folk i alle aldre går med telefonen foran seg på jakt etter sjeldne figurer. Da Erna Solberg nylig sammen med TV2 besøkte kreftsyke Patrick på Radiumhospitalet, lærte vi at hun var på nivå 23. 11-åringen hadde invitert henne for å spille Pokémon Go. Og hun kom! Det er ikke mange statsministre i verden som kan være sammen med syke barn på den måten. Som kan sette seg ned og leke – guttunge og statsminister på like fot.

Følg VGs kommentaravdeling på Facebook: VG Meninger

I det siste har jeg lurt på hvordan en statsminister klarer å spille på et så høyt nivå. Hun har et stort sikkerhetsoppbud rundt seg, og kan i langt mindre grad enn meg gå rundt i byen. Jeg tipper hun spiller mye mens hun sitter i den svarte bilen. Ber hun sjåførene kjøre den veien der det er flest Pokestops? Ber hun sjåføren bremse farten når de passerer disse stoppene, slik at hun rekker å fange ballene og figurene som måtte dukke opp? Sniker hun seg ut om natten, og inn i nærmeste park; Slottsparken, et av stedene i Oslo der det er mange figurer?

Det er noe folkelig og menneskelig med en statsminister som går rundt med mobilen og spiller. Samtidig er det litt rart. For hun burde jo ha andre ting å drive med?

Mest av alt forteller det kanskje noe om hennes, og alle andres behov for et tanketomt friminutt innimellom. Og om dragningen i et spill når du først har blitt hektet.

Les også

 1. Jonas (24) er Norges beste i Pokémon Go

  – Mye tid og dedikasjon ligger bak, sier den første nordmannen som har nådd level 40 i Pokémon Go.
 2. Her tar statsministeren «Pokémon-pause» under trontaledebatten

  Pokémon Go hører ikke hjemme i stortingssalen, slo Høyre…
 3. Pokémon Go-skaper til VG: – Var ikke forberedt på suksessen

  SAN FRANCISCO (VG) Mannen bak Pokémon Go, John…
 4. Her spiller Trine Skei Grande Pokémon Go under høringen om Forsvaret

  Venstre-leder Trine Skei Grande jaktet pokémons…
 5. Spiller Pokémon Go når andre sover: – Det er mye fredeligere

  SKI (VG) Å jakte pokémoner midt på natten gir flere fordeler. Dessuten er det mer sosialt, mener en guttegjeng fra Ski…
 6. Slik kan teknologien bak Pokémon Go revolusjonere hverdagen din

  I fremtiden vil du kunne reparere motoren din uten å ha peiling på biler. Utviklingen går enormt raskt, sier eksperter.
 7. Her jakter de pokémoner i Syrias krigsruiner

  Flere syrere er bitt av Pokémon Go-basillen, men det er ikke lett å fange de små monstrene i det krigsherjede landet.

Mer om

 1. Pokémon Go
 2. Erna Solberg
 3. Stortinget
 4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Denne bestefaren er hekta på Pokémon Go

 2. Pluss content

  Ekspertenes råd: Slik mestrer du de mest populære mobilspillene

 3. Pluss content

  Casper og Christian Ruuds tips: Slik blir du bedre i tennis

 4. Pluss content

  Få hans beste tips: Slik lever Benjamin som Pokémon-proff

 5. Tydelig rørt kronprinsesse Mette-Marit møtte pressen: – Utrolig sterkt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder