SUSPENDERT: Er mafia-motstanderen Rosario Crocetta til å stole på, eller er han selv utsatt for Cosa nostras renkespill? Foto:Max Rossi,Reuters

Kommentar

Kommentar: Sicilias president i mafia-skandale

Sicilias president, den profilerte mafiamotstanderen Rosario Crocetta, har suspendert seg selv etter grove mafiarykter i pressen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge et angivelig opptak fra en telefonavlytting i 2013 – publisert i det renommerte nyhetsmagasinet L'Espresso før helgen – skal Crocetta ha latt sin venn og tidligere fastlege uimotsagt få rase mot regionens «helseminister», Lucia Borsellino.

I og for seg uproblematisk i et land med høy politisk temperatur – hadde det ikke vært for at legevennen toppet utbruddet med å foreslå for guvernøren at «hun burde lide samme skjebne som faren».

Hennes far var den aktede forhørsdommeren Paolo Borsellino, som sammen med kollegaen Giovanni Falcone avslørte den sicilianske mafiaens struktur og toppledelse og fikk Cosa nostra-bossene dømt til livsvarige fengselsstraffer.

Med to måneders mellomrom ble Falcone og Borsellino sprengt i luften i spektakulære attentater beordret av mafiaens øverste sjef, Toto Riina.

De overdrevne bombeaksjonene skulle være Cosa nostras klare melding til myndighetene om hvilken styrke mafiaen ville slå tilbake med om politi og påtalemakt fortsatte å plage dem.

IKONISK: Dette bildet av Giovanni Falcone og Paolo Borsellino ble tatt av fotografen Tony Gentile bare noen uker før de begge ble drept av den sicilianske mafiaen. I dag henger det ikoniske fotografiet over alt i offentlige bygninger på Sicilia, og det fremstår som et av de tydeligste symboler i anti-mafia-kampen på øya. Foto:Tony Gentile,

Men heller enn å skape frykt, fikk terroren folk flest til å slutte rekkene mot mafiaen. Anslagene i 1992 gjorde Falcone og Borsellino tilde fremste symboler i denne motstandskampen, og bombene i Capaci og Palermo ble begynnelsen på slutten for Riina & co.

Den politiske skandalen kom som kastet på Italias største region nå i helgen, og nettopp tidspunktet gjorde den ekstra vond. Søndag 19. juli ble årsdagen for Via D'Amelio-massakren markert, attentatet hvor Paolo Borsellino og hans fem frivillige livvakter ble drept.

Hverken Crocetta eller hans tidligere lege kan erindre at de påståtte ord er falt slik L'Espresso hevder, og påtalemyndigheten i Palermo avviser bestemt avlyttingsopptakets eksistens. Guvernøren, som også er den selvstyrte regionen Sicilias president, nekter å trekke seg fordi han mener det angivelige opptaket er fabrikkert av mafiaen selv for å fremprovosere nettopp hans avgang.

I tillegg til å være åpen homofil, noe som i seg selv provoserer Cosa nostras forkvaklede macho- og æreskultur, har han bygd opp sin politiske plattform på knallhard mafiakritikk, og han har personlig frontet motstanden mot den kriminelle organisasjonens krav om såkalte beskyttelsespenger.

For dette har mafiaen dømt han til døden, og har gjenttate ganger forsøkt å drepe ham. Alle attentatene er blitt avverget, derfor er det flere som tror at mafiaryktene om Rosario Crocetta bare er en ny strategi fra dem som ønsker å gjøre ende på ham. I så måte ville knapt noe være mer vellykket enn et karakterdrap som knytter ham til de kriminelle strukturene han har brukt så mye krefter på å bekjempe.

LES OGSÅ: HVEM STYRER DEN SICILIANSKE MAFIAEN?

Da han stilte til valg mot ni andre kandidater som guvernør i 2012, fikk han mer enn 30 prosent av stemmene og ble den første fra venstresiden som har bekledd det embetet siden 1947. Som president har han fortsatt å gå i bresjen i anti-mafia-kampen. Crocetta er gjennomgående godt likt på Sicilia, og han oppleves som ukorrupt. Samtidig er han kontroversiell på grunn av sin legning.

Uansett utfall av etterforskningen som nå er igangsatt, er skandalen et faktum:

Lucia Borsellino, som har trukket seg som helseråd, har uttrykt stor skuffelse og harme mot sin tidligere sjef. Det har også hennes profilerte tante, anti-mafia-aktivisten og EU-parlamentarikeren Rita Borsellino. I Roma har ledelsen i regjeringspartiet, som Crocetta representerer, bedt ham gå av.

Hvis opptaket er ekte, er han ferdig i italiensk politikk.

Hvis det er et falsum, og redaksjonen i prestisjetunge L'Espresso har latt seg bruke av mafiaen, er det en god del journalister og redaktører som må regne med å måtte omskolere seg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder