KOMITÉ UTE AV KONTROLL? – Jeg er ikke, som folk på høyresiden, bekymret for Telenors rykte som følge av behandlingen i komiteen. Jeg er bekymret for komiteens autoritet, skriver kronikkforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Debatt

Komplott- og komplikasjonskomiteen

Marte Gerhardsen har rett. Stortingets Kontroll- og Konstitusjonskomité tiltar seg i økende grad en rolle de ikke skal ha.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

THOR EGIL BRAADLAND, tidligere rådgiver for Kontroll- og konstitusjonskomiteen (SV)

Kontrollkomiteen skal drive kontroll med at regjeringen og forvaltningen gjennomfører de vedtak som fattes i Stortinget. Dette er kjernen i komiteens rolle. Å sjekke at regjeringen gjør det Stortinget bestemmer.

Thor Egil Braadland.

Det er et stykke derfra til de sakene vi kjenner i media. De siste årene har komiteen tiltatt seg en rolle som korrupsjonsgransker, domstol, generalforsamling, takstmann og internrevisor. Dette er roller komiteen ikke skal ha. Dette er en utvikling som alle partier må ta et kollektivt ansvar for.

Fingrene av fatet

Tidligere i år tok opposisjonen en personalsak fra Samferdselsdepartementet til Kontrollkomiteen. Utgangspunktet var angivelig samarbeidsproblemer mellom statsråd Ketil Solvik Olsen og en kommunikasjonsansatt.

Hvorfor havner en slik sak i komiteen? Martin Kolberg (Ap) mente saken var interessant å belyse «på konstitusjonelt grunnlag». Grunnlovens §21 er rimelig tydelig på at departementene selv styrer personalpolitikken; det er regjeringen selv som «velger og beskikker (…) alle sivile og militære embetsmenn». Det bør være rimelig å anta at dette også gjelder de som er på lavere nivå enn embetsmenn.

Konfliktsaker og uenigheter på personalsiden håndteres gjennom et allerede etablert apparat; i ytterste fall domstolene. I dette tilfellet er saken allerede løst i minnelighet. På konstitusjonelt grunnlag burde Kolberg holde fingrene av fatet.

Salget av SND Invest i 2003 ble en sak i kontrollkomiteen fordi ett styremedlem i SND Invest var av den klare oppfatning at regjeringen kunne tjent 1,3 milliard på å vente fem år med å selge. En påstand det er umulig å dokumentere, selvsagt.

Komiteen bet likevel på. Saken endte med at daværende næringsminister Ansgar Gabrielsen fikk sterk kritikk – et såkalt daddelvotum – mot seg, blant annet fordi flertallet i komiteen mente at «salgsprosessen ble gjennomført i strid med styrets klare råd, og tidspunktet for salget var diskutabelt». Det er det lov å mene, men vi er altså svært langt unna ideen om kontroll med at regjeringen og forvaltningen gjennomfører de vedtak som fattes i Stortinget. Alle som fulgte med visste at dette i praksis betydde at opposisjonen var politisk uenige i at SND Invest skulle selges.

Tilskuddssaken i BLD i 2012 førte til en statsråds avgang. I mediene var det oppslag om mulig riksrett. Opposisjonen i kontrollkomiteen fikk ferten av blod. Sakens realiteter var i praksis svært udramatiske. Det som var brutt var i verste fall regjeringens eget, indre økonomireglement. Det var vedtatt i Kongen i statsråd, og ikke i Stortinget. Det var saklig og formelt en sak utenfor komiteens virkeområde.

Kontrollkomiteens behandling av at Trond Giske i 2012 ga Harald Norvik fyken som styreleder i Telenor er et annet eksempel. Norvik hadde som styreleder gjennom media gitt uttrykk for han han ikke bare var sterkt uenig i majoritetseierens disposisjoner over selskapet, men faktisk «i konflikt med dem». Norvik sa rett ut at eieren «har gått lenger enn det som er forsvarlig for en god eierskapspolitikk; altså «jeg har en dårlig eier». Enhver eier som får mistillit av sitt styreleder står overfor følgende valg: Legge om kursen, selge selskapet til ny eiere, eller bytte ut styrelederen. Man må selvsagt spør seg: Hva ville Røkke gjort? Norvik måtte gå. Likevel blir det en sak i kontrollkomiteen.

I den bitre politiske striden i 2015 om det nye storsykehuset skulle lokaliseres i Kristiansund eller Molde, ble det en opprivende og langvarig – og tilslutt resultatløs sak i kontrollkomiteen.

Les også: Komité utenfor kontroll og konstitusjon

Partipolitisk spill

En rekke slike saker, gjennom årene frontet av politikere som Carl I. Hagen, Anders Anundsen Per Kristian Foss, Michael Tetzschner og Martin Kolberg, har bidratt til at komiteen framstår mer og mer som en parkeringsplass for tilårskommen og støvete desperasjon, hvor partipolitisk spill sprenger fernisset av saklighet, og tilsøler det lille som måtte være igjen av konstitusjonell aktverdighet.

Ved å trekke inn saker som åpenbart ikke hører hjemme der, mister Kontroll- og Konstitusjonskomiteen gradvis sin egen autoritet.

Mindretallsrettighetene, som slår fast at en tredel av komiteen er tilstrekkelig for å reise en sak, brukes kynisk i et partipolitisk spill hvor motivet ikke er å ta opp relevante saker innenfor komiteens saklighetsområdet, men å påføre den til enhver tid sittende posisjonen mest mulig skade. Da Trine Skei Grande ble spurt av NRK om hvorfor hun innkaller ansatte i Telenor til høring, svarer hun «all makt i denne sal». Montesquieu roterer i graven.

Telenors manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom-saken er åpenbart beklemmende. Komiteen har helt rett i å sjekke at regjeringen følger opp det Stortinget har gjort overfor selskapene som staten eier. Men spørsmålet er ikke lenger hvordan regjeringen jobber for å følge opp Stortingets intensjoner om korrupsjon. Spørsmålet er nå, fra komiteen til Telenor, hvordan Telenor selv jobber for å forebygge lovbrudd i tråd med Stortingets føringer. Det er ikke komiteens oppgave.

Autoritetssvekkelse

Jeg er ikke, som folk på høyresiden, bekymret for Telenors rykte som følge av behandlingen i komiteen. Telenor har satt seg selv i en håpløs idiotisk situasjon. Jeg er bekymret for komiteens autoritet.

For hvert sirkusshow komiteen inviterer til synker autoriteten og tilliten til den. Det fester seg mer og mer et inntrykk at Kontrollkomiteen er et organ for komplott og komplikasjoner.

Det beste hadde vært om flere – inkludert Kolberg selv – lyttet til Martin Kolbergs ord, fra Kontrollkomiteens behandling av Norvik-saken: «Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal ikke misbrukes, da komiteens kontrollfunksjon er av stor betydning, og komiteens autoritet og seriøsitet ikke bør bringes i miskreditt».

Les også

 1. Ap-Jens hyller Røkke

  VERDAL (VG) Statsministerkandidat Jens Stoltenberg hyller Kjell Inge Røkke som industrieier og mener den kjente…
 2. Lysbakken går av som statsråd

  (VG Nett) SV-statsråd Audun Lysbakken går av som statsråd etter avsløringene rundt tildelingen av penger fra…
 3. - SV-Bergstø fikk for dårlige råd

  Kirsti Bergstø ble ikke godt nok opplyst av embetsverket da hun gikk inn for å gi penger til partifellene i…
 4. Åpner sak mot Lysbakken

  Opposisjonen vil åpne kontrollsak mot den påtroppende SV-lederen og barneminister Audun Lysbakken, etter at han ga…
 5. Aaser hardt ut mot næringsministeren

  Tidligere Telenor-styreleder Svein Aaser går hardt ut mot næringsminister Monica Mæland (H) og mener Deloittes…
 6. Vimpelcom-varsleren til VG: – Jeg ber om at mitt navn ikke blir kjent

  Den anonyme varsleren i Vimpelcom-saken holdt fredag på å bli røpet. I en samtale med VG ber han om at hans navn ikke…
 7. Raja om Vimpelcom-høringen: – Har ikke et fnugg av tro på Baksaas' forklaring

  STORTINGET (VG) Venstres Abid Raja sier rett ut at han ikke tror på at tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas snakket…
 8. Vimpelcom-Lunder til Stortinget:
  Aldri vært involvert i korrupsjon

  STORTINGET (VG) Jo Lunder, Vimpelcoms tidligere…
 9. Disse må svare i høring om Vimpelcom-saken

  Telenors påstander om at taushetsplikt gjorde at de ikke kunne viderebringe opplysninger de fikk fra styret i…
 10. Komité utenfor kontroll og konstitusjon

  Kontroll- og konstitusjonskomiteen har skapt en politisk ukultur som skader Norges viktigste bedrifter, statsfinansene…

Mer om

 1. Vimpelcom-saken
 2. Stortinget
 3. Politikk

Flere artikler

 1. Disse må svare i høring om Vimpelcom-saken

 2. Vimpelcom-Lunder til Stortinget:
  Aldri vært involvert i korrupsjon

 3. Raja om Vimpelcom-høringen: – Har ikke et fnugg av tro på Baksaas' forklaring

 4. Kontrollkomitéleder truer Mæland med sak

 5. Oversikt: Skandalene i statseide selskaper

Fra andre aviser

 1. Mæland må svare om brudd på DNBs vedtekter

  Aftenposten
 2. – Statsråden kommer veldig bra ut av høringen

  Aftenposten
 3. Kontroll på komiteen

  Bergens Tidende
 4. Martin Kolberg: – Bekymringsfullt at mediene avdekker saker som selskaper og embetsverk skulle ha fanget opp

  Aftenposten
 5. Lundteigen leste Vimpelcom-rapport med «Google Translate»

  Aftenposten
 6. Hva mener Arbeiderparti-ledelsen om Kolbergs demokratiforståelse? | Torstein Ulserød

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no