BESKYLDTE POLITIET FOR JUKS: Arne Treholt og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen. Foto: Tore Meek , NTB scanpix

Kommentar

Den store Treholt-bløffen

  • VG Leder

Som VG kunne avsløre i helgen, ble Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell grundig lurt av privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen i et forsøk på å renvaske spiondømte Treholt. Malthe-Sørenssen hevdet å ha en kilde fra Forsvarets etterretningstjeneste som kunne fortelle at politiet hadde jukset med bevis.

Stor spesial: Alt om Treholt-bløffen

Men det var Malthe-Sørenssen som jukset og fikk en bruktbilselger til å spille falsk agent. Når den frekke svindelen opprører oss, er det fordi den åpnet nok et unødvendig kapittel i den langtrukne Treholt-saken, en sak som for lengst burde vært lukket.

For Malthe-Sørenssen var langt fra den første ute i dette ærendet. I de 30 årene som har gått siden dommen, har Politiets overvåkningstjeneste (POT), riksadvokaten, statsadvokaten og PST måttet svare på lignende beskyldninger. Særlig har det gått hardt utover flere POT-ansatte og deres familier som feilaktig ble utpekt for å ha laget falske bevis. Og i Gjenopptakelseskommisjonen har saken beslaglagt store ressurser på bekostning av andre saker. Kommisjonen har fått massiv kritikk for å avvise gjenåpning av saken. Nå viser det seg - nok en gang - at kommisjonens vurdering var riktig.

Det er ikke alltid den som roper høyest som er berettiget ressursene. Dette burde også Treholts mange støttespillere ha skjønt for lengst. Kommisjonen nedla sist for fem år siden et stort etterforskningsarbeid for å undersøke påstandene om bevisjuks. Selv etter at kommisjonen kunne tilbakevise påstandene, fortsatte opinionsledere kritikken mot kommisjonen for å ikke ha sett nøye nok på alle sider av saken.

Men arbeidet til kommisjonen var svært solid. Det holdt naturligvis ikke for Treholt, som mente forklaringen var at det dreide seg om en konspirasjon som går til topps i den norske rettsstaten. Dette kommer fra en med kjennskap til konspirasjoner. Treholt har alltid hevdet at de hemmelige møtene med sovjetiske spioner var et slags egeninitiert fredsdiplomati, samtidig som han dessverre gjorde seg skyldig i noen dumme overtramp. Blant overtrampene Treholt alltid har hevdet ikke er spionasje, kan vi nevne to: Treholt innrømmet at han ga KGB graderte opplysninger. Han innrømmet også å ha solgt hemmelig informasjon til Saddam Husseins Irak.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder