Kommentar

Vondt etterspill

Det var riktig av Roger Ingebrigtsen å trekke seg fra politikken. Hvor mye saken har skadet Arbeiderpartiet, er det ingen som vet ennå.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Roger Ingebrigtsens avgang kommer midt i en beinhard kamp om stortingsplassene i Troms Ap. Umiddelbart etter at avgangen ble kjent, begynte folk i Ap å legge skylden på Martin Henriksen. Som Ingebrigtsen er han statssekretær og kandidat til førsteplassen på Troms Aps liste. I deler av Ap var man langt mer opprørt over det man oppfattet som et skittent spill fra Henriksen, enn det Ingebrigtsen hadde gjort. Henriksen er omstridt i Ap.

Nå viser det seg at Henriksens samboer, Tonje Brenna, var den som satte jenta i kontakt med Ap-ledelsen. Det var gjennom Brenna jenta felte Ingebrigtsen. Brenna jobber i dag på statsministerens kontor, og har direkte tilgang til Aps øverste ledelse.

De som mistenker at Martin Henriksen har orkestrert det hele, har antageligvis fått vann på mølla, nå som Brennas rolle er kjent. I Troms Ap virker det som om Ingebrigtsens fall kan føre til en dyp splittelse. Om Troms Ap samler seg bak Henriksen som partiets fremste kandidat etter dette, er ikke godt å si.

VGTV: Se intervju med Raymond Johansen

Men vi skal ikke glemme saken. Det Ingebrigtsen har gjort, er ikke forenlig med å være et fylkespartis fremste kandidat på Stortinget. Heller ikke med å ha et sentralt verv i regjeringen. Ikke i Ap, og ikke i andre partier heller. Lederen i Arbeiderpartiets kvinnenettverk Anniken Huitfeldt, skrev godt og klart om det i en Dagbladet-kronikk da saken mot Venstre-nestleder Helge Solum Larsen var aktuell.

BAKGRUNN: Innrømmer seksuelt forhold til 17-åring

«Det er en leders oppgave å bygge en organisasjonskultur der sentrale tillitsvalgte ikke misbruker sin maktposisjon. Det handlet ikke om moralisme, men om lederansvar.» skrev Huitfeldt da. Og fortsatte: «Voksne ledere kan ikke bruke partiets ungdomsorganisasjon som sjekkearena.»

Huitfeldt sa det i grunnen veldig greit. Politiske ledere kan ikke gjøre slikt. Gjør de det, så bør de ikke lenger være ledere, eller representanter på Stortinget.

Men selv om et parti må praktisere en passe høy moralsk standard, der mistanker om slike ting blir tatt på alvor, så bør man jo forsøke å håndtere disse sakene minst mulig brutalt. I respekt for de involverte. De egner seg særdeles dårlig som våpen i interne politiske kriger.

Etterspillet kan bli vondt. Ap sentralt er nødt til å spørre seg hvordan saken var ukjent så lenge. Det virker egentlig ganske utrolig at ikke flere hadde hørt om dette før nå. Kanskje var det slik at folk ikke brød seg om slikt. Det er i så fall ikke bra i et parti som organiserer så mange unge.

Ap er også nødt til å ta rede på om Ingebrigtsen ble brukt i en politisk maktkamp, og hvem som eventuelt var involvert. Det må til for å skape ro i Troms, og blant dem som nå raser mot Henriksen.

Ap er også nødt til å forklare hvorfor nok en betrodd politiker er rammet av en sex-skandale, og gi et troverdig svar på hvordan de skal unngå slikt i fremtiden. '

De svarene vet jeg ikke om Ap har i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder