ADVARER: – Vi ungdommer ville aldri latt våre barn vokse opp med sosiale medier, skriver Alma Skolmen i dette innlegget i kronikkserien for unge, «25 under 25». Foto: Privat.

Debatt

«25 under 25»: Forby smarttelefoner for unge!

Endelig blir et forbud mot smarttelefoner for unge diskutert. En debatt der det er på sin plass å lytte til den eneste generasjonen med erfaring. Vi ungdommer ville aldri latt våre barn vokse opp med sosiale medier.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

ALMA SKOLMEN (20), student

Kjære regjering. Kjære foreldre. Ikke la barna deres vokse opp som oss! At en barne- og familieminister kan være uenig i et forbud mot smarttelefon, viser kun en manglende innsikt i virkeligheten til dagens barn og unge.

Dette i likhet med politiker Guri Melby, som virker å være motstander av en debatt om barneoppdragelse. Det er på tide å lytte til generasjonen som har blitt flasket opp på sosiale medier. De eneste som faktisk vet hva de snakker om.

Før jeg hadde rukket å fylle 12 år, var sosiale medier som Instagram, Facebook og Snapchat allerede blitt en del av min hverdag. En hverdag for alle oss «heldige» med smarttelefoner. Vi sendte venneforespørsler til hele byen vår i håp om å få flest likes på profilbildet, samtidig som rangeringene på Instagram stadig vokste.

Foreldrenes største bekymring var barnas sikkerhet. Men de hadde ingen anelse om at dette bare var begynnelsen på et fengsel vi aldri ville komme oss ut av.

les også

«25 under 25»: – Jeg er blitt radikalisert av Greta Thunberg

I dag er jeg 20 år og bruker fortsatt smarttelefonen aktivt for å holde meg oppdatert på sosiale medier. eg har opparbeidet meg kunnskap om hvordan en Instagram-feed ikke speiler virkeligheten, og hva jeg bør holde meg unna for å bevare selvtilliten min. Likevel tar jeg meg i å sammenligne livet mitt med alle de vellykkede der ut.

Hvordan er det da for en tolvåring? Et barn som vil gjøre alt for å passe inn. En tenåring som suger til seg alle inntrykk for å få innsikt i hvordan verden fungerer?

Ansvaret kan ikke ligge på foreldrene alene.

Spør du min generasjon om vi ville latt våre barn vokse opp med smarttelefon, er jeg mer enn sikker på at flertall ville sagt nei.

Men å gi foreldre ansvaret for å innføre et slikt forbud i hjemmet, er på ingen måte en god nok løsning. Medieforsker Elisabet Staksrud, forteller i en artikkel fra Aftenposten om hvordan ungdom uten tilgang til smarttelefoner har lett for å bli sosialt utestengt. Hun viser blant annet til en barnevernssak der fosterforeldrene til en 12 år gammel gutt viste bekymring for guttens sosiale liv: «Han hadde blitt et sosialt spøkelse». Siden han var spesielt sårbar, hadde ikke gutten tilgang til en smarttelefon.

Som Staksrud peker på som en årsak til de sosiale utfordringene. Dette er bare ett eksempel på hva som kan skje hvis foreldre har eneansvaret for å begrense barnas mobilbruk. Likevel forventer vi at en mor skal kunne frata barnet sitt det viktigste sosiale verktøyet for dagens unge. Og dermed risikere at sitt eget barn vil få sosiale vansker.

les også

La barna spille

Drømmen er selvsagt en skoleklasse lik den IT-minister Nikolai Astrup formidler til VG. En klasse der foreldrene selv har innført en avtale om å vente med å gi barna smarttelefon. Om dette er en realistisk målsetting, har jeg likevel liten tro på. Da det fortsatt er store splittelser blant foreldres holdninger til barns mobilbruk.

«La barna spille» var for ikke lenge siden en overskrift i VG. Kronikken var skrevet av far og journalist Hans Petter Sjøli, som virket positiv til barns mobilbruk. I følge Sjøli er Astrup en «tråkmons-pappa som ikke skjønner at ungene faktisk synes det er gøy med smarttelefon». Et argument som også resten av hans kronikk baserer seg på.

Videre ramser han opp en rekke teknologiske duppeditter som barn mystisk nok liker å spille med. Så hvorfor ikke la barna spille på mobilen også? Foreldre som Sjøli bør være bevis nok på at et forbud mot smarttelefon for barn er høyst nødvendig.

Hvis det fortsatt finnes foreldre som benytter barnas «lyst» som målestokk for hva som er rett og galt, vil det aldri bli en enighet blant alle skoleklasser. Som igjen kan føre til sosiale utfordringer for de barna som blir rammet av en innskrenkning.

Og ja. Det å plutselig få tilgang til en smarttelefon og sosiale medier i en alder av 13, kan bli både krevende og overveldende. I likhet med slik en 18 år gammel «voksen» møter alkohol for første gang. Til tross for hvilket sjokk alkoholen vil påføre den unge kroppen, har vi likevel ikke innført kontrollert alkoholinntak for barn og ungdom. Slik vi i dag eksponerer barnehagebarn for kontrollert iPad-bruk.

Vil du lese flere ungdomskronikker? Trykk her!

Les også

 1. Jeg roper nei med deg, Ane!

  Ane Dahl Torp vil diskutere et forbud mot sosiale medier før fylte 13 år. Jeg er glad for at dette blir tatt opp. 
 2. IT-minister Astrup ber foreldre holde barna unna smarttelefoner

  Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) mener foreldre ikke bør gi barn smarttelefon før de begynner på ungdomsskolen.
 3. Smarttelefonen er mer enn en dings

  Derfor bør vi ha et bevisst forhold til hvor mye vi tillater våre barn å bruke den.
 4. Venstre-Guri: Nei til å nekte barn under 13 smarttelefon

  Småbarnsmor og Venstre-topp Guri Melby mener det er feil å nekte barn under 13 år smarttelefon.

Mer om

 1. 25 under 25
 2. Smarttelefon

Flere artikler

 1. «25 under 25» om smarttelefoner: – Et forbud er å gå baklengs inn i fremtiden

 2. Venstre-Guri: Nei til å nekte barn under 13 smarttelefon

 3. Smarttelefonen er mer enn en dings

 4. Reagerer på mobilnekt: – Gjør barna en bjørnetjeneste

 5. «25 under 25»: – Vi kan ikke sette ungdommenes psykiske helse på vent

Fra andre aviser

 1. «Når barnet tidlig får smart­telefon går det ikke bare ut over ditt eget barn»

  Fædrelandsvennen
 2. Avdelingsleder på barneskole fikk nok av Snapchat

  Bergens Tidende
 3. Ropstad reagerer på barn under 13 år på sosiale medier

  Fædrelandsvennen
 4. Avdelingsleder på barneskole fikk nok av Snapchat

  Aftenposten
 5. Politiet måtte gripe inn mot ungdommene på Flesland. De var der ikke for å fly.

  Bergens Tidende
 6. Trygt skolemiljø

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder