Leder

Nødvendig krisehjelp

LOVER TILTAK: Statsminister Erna Solberg på pressekonferansen der regjeringens forslag til tiltakspakke ble presentert. Foto: Lise Åserud

Da regjeringen la frem krisepakken, var det viktigste signalet at myndighetene vil gjøre det som er nødvendig for å hindre langsiktige skadevirkninger for norsk økonomi.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over 188 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

I første omgang foreslår regjeringen målrettede tiltak for å hindre at corona-krisen fører til at bedrifter går under og arbeidsplasser går tapt. Pakken på 6,5 milliarder kroner er bare et første skritt, som det flere ganger ble understreket på pressekonferansen. Den neste fase av tiltak er allerede på trappene.

les også

Erna om økonomien: – Vi ser at dere sliter

Regjeringen har innført de mest inngripende tiltak i fredstid. De er helt nødvendige av hensyn til det aller viktigste, å sikre liv og helse. De økonomiske konsekvensene av virusutbruddet er uunngåelig. Deler av samfunnet stenger, oljeprisen stuper og børsen preges av frykt. Alle vil merke nedturen. Mange vil bli hardt rammet. Bedrifter må midlertidig stenge dørene og andre må redusere virksomheten. Mange får i disse dager permitteringsvarsel.

les også

Samfunnets sanne helter

Det viktigste i en slik situasjon er å gjennomføre tiltak som kan dempe tilbakeslaget. Vi må handle på en slik måte at de langsiktige økonomiske skadevirkningene blir minst mulig. Det blir krevende, blant annet fordi utsiktene for verdensøkonomien er blitt betydelig mørkere de siste ukene. Norge har en relativt liten, åpen og eksportrettet industri. Vi vil bli sterkt påvirket ved en global nedtur. Fordelen er at norsk økonomi er grunnleggende solid, at regjeringen har handlingsrom og bred politisk støtte. En viktig del av den nasjonale dugnaden består i å trygge bedrifter og arbeidsplasser.

les også

Fem faser: Slik rammes Norge

Pluss content

De første tiltakene er ment å bedre bedriftenes likviditet og trygge arbeidsplasser. Skatte- og permisjonsreglene endres. Det gjennomføres flere tiltak for flybransjen. Kommunene får krisehjelp. Tiltakene skal være målrettede, effektive og midlertidige, sa finansminister Jan Tore Sanner.

Norges Bank har redusert styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1 prosent. Samtidig er bufferkravet til bankene redusert. Dette er en reserve satt av til krevende tider. Vi er der nå. Lavere rente og tilgang til lån løser ikke alle utfordringer, men er et bidrag til dugnaden. Ingen kan si hvor lenge krisen vil vare, bare at ytterlige statlige krisetiltak blir nødvendige.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Økonomi

Flere artikler

 1. Erna om økonomien: – Vi ser at dere sliter

 2. Jonas har rett

 3. Støre-råd: – Nå håndhilser vi ikke lenger

 4. Sanner om coronasjokket: «Vi kan ikke nå si at vi har det verste bak oss»

 5. Frp krever tiltak for å redde norske bedrifter – advarer om at regjeringen kan bli overkjørt i Stortinget

Fra andre aviser

 1. Debatt: Hvor ille blir krisen? Her er banksjefens spådom.

  Bergens Tidende
 2. Demokratiet har ikke karantene

  Bergens Tidende
 3. Koronaviruset avslører at vi ikke er spesielt godt rustet for sjokk

  Aftenposten
 4. Dette er grepene Norge kan møte viruskrakket med

  Fædrelandsvennen
 5. Dette er de økonomiske grepene Norge kan møte viruskrakket med

  Bergens Tidende
 6. Slik kan regjeringen redde arbeidsplasser

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no