– Matprodusenter, matbutikker og restauranter kunne med enkle grep skapt et mer inkluderende samfunn. I Norge kan ikke et barn med laktoseintoleranse engang gå på kiosken sammen med venner og kjøpe seg is, skriver Kristin Ruud. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Debatt

Ikke bare tull og hysteri

Det virker som vi i Norge har et annet syn på laktoseintoleranse enn våre naboland. Både i Sverige og Danmark kan du gå i kiosken og kjøpe deg en laktosefri iskrem. Hvorfor kan vi ikke det i Norge? Her blir vi møtt med hevede øyenbryn.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kristin Ruud, kommunikasjonssjef i Pensjonistforbundet

«Jeg har laktoseintoleranse, har du noe mat uten melkeprodukter?» spør jeg kelneren. Det hevede øyenbrynet og blikket, viser hva han tenker: Å, jeg er så lei av disse mat-dille-damene.

Og nå har VG startet en kampanje mot matintoleranse, der alt som ikke kan måles i et reagensrør bare er tull og hysteri. Det er ikke slik. Jeg ble laktoseintolerant etter en kraftig mageinfeksjon etter å ha spist østers, kjøpt hos en anerkjent fiskehandler i Norge.

Kristin Ruud. Foto: ,

Og selv om jeg ikke får utslag på test (utført hos Fürst), reagerer magen min på alle typer melkesukker. Og min fastlege mener at det er fullt mulig å ha laktoseintoleranse, uten at det er målbart i et reagensrør.

BAKGRUNN: «Synd at en så ung jente som deg kan være så syk»

Ikke et påfunn

Jeg blir fryktelig dårlig av melkeprodukter. Selv små menger av melkesukker, laktose, får meg til å reagere med mageknip, kvalme og luft i magen. Jeg dør ikke av det. Men jeg blir veldig dårlig. Heldigvis har jeg tabletter som jeg kan ta, hvis jeg er uheldig og får i meg melkesukker. Men tablettene vil jeg helst unngå, fordi de har også ubehagelige bivirkninger. Til daglig må jeg derfor spise og drikke mat helt uten laktose.

Gleden over å spise en bedre middag på restaurant er borte. For ofte møter jeg dette «blikket», eller de hevede øyenbrynene. Som om laktoseintoleranse er et påfunn.

I det daglige er det nesten uproblematisk å være laktoseintolerant. Hjemme har vi alle typer laktosefrie produkter som finnes. Fra margarin til yoghurt, fløte, melk og rømme. Og supplert med smør, vaniljesaus og risifrutti fra Sverige, går hverdagen bra. Utfordringen er på reise eller når jeg ikke er hjemme.

LES: Den nye folkesykdommen

Annet syn

Det er få kafeer og restauranter i Norge eller resten av Europa som har laktosefrie alternativer. I USA har alle det. Flyselskapene har ofte egne dietter, men det hender jeg faller i latter når jeg ser hva de kan finne på å servere. En gang var skålen der forretten pleier å ligger en skål med en eske Ga-Jol pastiller. En gul eske med glade apekatter på.

Det virker som vi i Norge har et annet syn på laktoseintoleranse enn våre naboland. Både i Sverige og Danmark kan du gå i kiosken og kjøpe deg en laktosefri iskrem på pinne. Hvorfor kan vi ikke det i Norge? Et barn med laktoseintoleranse kan ikke gå på kiosken sammen med venner og kjøpe seg is.

Så når dere i VG er ferdig med å sette søkelys på alle som skal sko seg på våre sarte mager, hva med å sette søkelys på matprodusenter, matbutikker og restauranter som med enkle grep kunnet skapt et mer inkluderende samfunn? Jeg kan faktisk ikke velge å ikke spise laktose, jeg må holde meg borte fra det. Og det er ikke et påfunn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder